Pizza Hawai - revolúcia v talianskej gastronómii

Pizza Hawai - revolúcia v talianskej gastronómii

Keď chcete byť svedkom ukážky prejavu búrlivého talianskeho temperamentu, skúste si v nejakej miestnej pizzerií objednať pizzu hawai. Asi vás prekvapím, že v jednej by ste sa namiesto výbuchu hnevu stretli s prikývnutím a úsmevom. Je totiž súčasťou ich bežnej ponuky. Ide o jednu z najobľúbenejších a najpopulárnejších reštaurácií v Neapole s názvom Sorbillo podľa jej majiteľa Gina Sorbilla.

Samotná pizza hawai nemá priamy historický alebo kultúrny základ na Havajskom súostroví. Názov získala vďaka exotickému mixu chutí šunky a ananásu, ktorý sa pokladá za typické tropické ovocie spojené s týmito ostrovmi.

Sladko-slaný vynález sa zrodil v roku 1962 v kanadskom mestečku Chatham, provincii Ontario. Za experimentom stál kanadský kuchár Sam Panopoulos pochádzajúci z amerického Detroitu. Od tohto momentu odštartovala medzinárodná polemika rozdeľujúca ľudí na dva tábory, na jednej strane tých, čo ju milujú, na druhej tých, čo ju nenávidia alebo aspoň ignorujú.

Asi najdiskutovanejšia a najkontroverznejšia pizza sa za krátko rozšírila do celého sveta a okrem paradajkového základu a syra, ktoré v origináli dotvárali kvarteto chutí, priberala ďalšie ingrediencie ako zelenú papriku, cibuľu či dokonca kúsky kokosu na zvýraznenie exotickosti. Jej popularita stúpala najmä v Severnej Amerike, Austrálii, Európe (samozrejme s výnimkou Talianska) ale aj iných častiach sveta, kde ju vyhľadávali tí, ktorí vedeli doceniť rozmanitosť chutí v jednom pokrme.

Pokiaľ ide o úpravy a variovanie tradičných talianskych receptov, Taliani sa vo všeobecnosti bránia inováciám a prezentujú sa ako puristi preferujúci jednoduché autentické prvky charakteristické pre taliansku kuchyňu.  

Ale práve jeden z najznámejších talianskych kuchárov, Gino Sorbillo, si zrejme povedal, že proti predsudkom v živote treba bojovať, aj keď si to vyžaduje na začiatku poriadny kus odvahy. Gino je už treťou generáciou rodiny pizza majstrov a okrem svojej vlajkovej lode v hlavnom meste pizze Neapol, mu patria aj ďalšie vychýrené pizzerie od New Yorku až po Tokio. Na neľahký prvý krok , a síce ponúknuť Talianom pizzu hawai, sa z kraja roka 2024 odhodlal priamo v mekke tohto svetoznámeho jedla. Napriek tomu, že si jedlo mierne prispôsobil, aby viac vyhovovalo talianskemu ladeniu chutí, vyvolal obrovský rozruch na sociálnych sieťach. Jeho nový druh pizze sa dokonca stal témou v hlavných správach lokálnej televízie.

Na pizze hawai z rúk Sorbilla nenájdete šunku. Tú nahrádzajú dokonale vyvážené tri druhy syra, ktoré v kombinácií s ananásom zabezpečujú práve ten povestný sladko-pikantný kontrast. Ananás sa predpeká a spolu s pizzou ide do pece druhýkrát, čo mu dodáva úžasnú skaramelizovanosť na povrchu. Vynechané sú aj rajčiny, ktorých acidita je podľa Sorbilla nezlučiteľná s akýmkoľvek ovocím, teda aj ananásom.

Pri paradajkách ešte zostaneme. Sorbillo totiž pokračoval v rebelstve ďalej a pohotovo zareagoval na jeden z komentárov jeho havajskej pizze, že už chýba len upiecť pizzu s kečupom. Neverili by ste, ale tento Talian sa do kečupovej výzvy okamžite pustil. A pizzu upiekol. Aj keď musíme povedať, že si vyrobil vlastný domáci kečup z červených a žltých ďatlových paradajok vypestovaných v Taliansku, ktorý navrstvil na pizzu s bielym podkladom z údeného syra.

Tak čo, dali by ste si? Ak sme vám týmto článkom povzbudili chuťové poháriky, obe pizze môžete vyskúšať v kolíske tohto jedla – talianskom Neapole. Sorbillo ich totiž zaradil do svojho menu. A možno nebude trvať dlho a talianska gastronómia prejde revolúciou, po ktorej bude havajská aj kečupová pizza v Taliansku bežne figurovať na jedálnych lístkoch v miestnych podnikoch.

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1978 2473€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA