Plameniak ružový

Plameniak ružový

Plameniaky patria medzi vývojovo najstaršie vtáky na Zemi a prežívajú už cca 50 miliónov rokov. Plameniak ružový, podobne ako aj ostatné plameniaky, je vysoký a štíhly vták s dlhým krkom a nohami a s typickým nadol zahnutým zobákom.

Väčšina ich peria má bledoružovú farbu, ale na krídlach je vždy sýtejšia a môže byť až červená. Zobák má tiež prevažne ružovej farby, hoci jeho špička je čierna. Nohy má úplne ružové. 

Nie všetky sú však vysoké a ružové či ohnivo oranžové. Všetky sa však brodia v plytkých vodách, kde svojím špeciálnym zobákom hľadajú potravu. Neraz ich vidno ako stoja na jednej nohe. Nerobia to preto, že by ich boleli, ale aby šetrili energiu, prípadne sa zahriali. Zdvihnutú nohu si ukrývajú v perí. Podobne ako iné vtáky, aj plameniaky dokážu nohu ohnúť v protismere. Kĺb uprostred končatiny však nie je koleno, ale ich členok.

Mláďatá sú belasošedej farby a sfarbenie dospelých jedincov získavajú o niekoľko rokov neskôr. Sfarbenie peria pochádza z karotenoidných pigmentov kôrovcov a rias, ktorými sa živia, a preto sýtosť ich sfarbenia záleží na ich stravovaní.

Živia sa malými kôrovcami, mikroskopickými riasami a inými zložkami planktónu. Nohami premiešavajú blato a zobákom filtrujú vodu s prevrátenou hlavou. 

Žijú v jazerách s povrchovou vodou v kŕdľoch s viac než miliónom jedincov. Keď nejaký člen kŕdľa zbadá nebezpečenstvo, prestane sa kŕmiť, natiahne krk, zdvihne hlavu a krákaním varuje zvyšok kŕdľa. 

Ako všetky plameniaky aj tento druh hniezdi v kolóniách a kladie vajcia na vyvýšeninách rovno v blate. Kladie iba jedno belasé vajce. Partnera si hľadajú na celý život. Spolu majú každý rok len jedného potomka, ak sa však vajcu niečo stane, čakajú so znáškou až do ďalšej sezóny. 

Na našich BUBO zájazdoch v Namíbii chodíme s klientami pravidelne pozorovať plameniaky do prístavného mesta Walvis Bay.

V našich končinách ich možno obdivovať iba v zoologických záhradách, pretože sú milovníkmi tropických kútov našej planéty. Ak ich chcete vidieť naživo v divokej prírode, musíte zamieriť do západného Stredomoria alebo Afriky. Nájsť ich však možno aj v Amerike či Ázii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: