Pochybná fontána - Twyfelfontein

Pochybná fontána - Twyfelfontein

Skalné rytiny v Twyfelfontein, jedna z najmalebnejších atrakcií Namíbie, pochádzajú z obdobia pred 2 000 až 10 000 rokmi a poskytujú úžasný pohľad do histórie tejto oblasti a ľudí, ktorí tam žili.

Lokalita je pomenovaná podľa prezývky, ktorú miestni obyvatelia dali topografovi, ktorý prišiel do oblasti študovať uskutočniteľnosť poľnohospodárstva v regióne v roku 1947.
David Levin znovu objavil prameň, ktorý pretekal oblasťou, ale nedokázal z neho získať dostatok vody, aby uživil svoju rodinu a stáda zvierat. David čoskoro začal mať pochybnosti o kapacite prameňa a to viedlo k tomu, že miestny farmár ho prezval David Twyfelfontein. „Twyfel“ znamená „pochybný“ alebo „neistý“, a preto vznikla táto jeho prezývka. David Levin neskôr kúpil pozemok v roku 1948 a dal mu meno Twyfelfontein.

Twyfelfontein, ktorý bol v roku 2007 vyhlásený za prvé miesto svetového dedičstva Namíbie, sa nachádza 430 kilometrov od hlavného mesta Namíbie; Windhoek. Nachádza sa 100 kilometrov od mora, v oblasti, kde sa púšť Namib mení na Damaraland a krajina sa mení zo suchého červeného piesku na sviežu vlniacu sa trávnatú plochu. Práve tu sa nachádza Twyfelfontein a neuveriteľné skalné rytiny.

Zatiaľ čo skalné rytiny sa nachádzajú po celom svete, aj keď väčšinou v Afrike; skalné rytiny v Twyfelfontein sú najväčšie a sú považované za najdôležitejšiu koncentráciu skalného umenia v Afrike, pričom sa tu nachádza viac ako 2 500 petroglyfov v rôznych štýloch. 

Rytiny prvýkrát objavil pred rokom 1914 Reinhardt Maack, ktorý neskôr v roku 1921 publikoval správu, ktorá priniesla tomuto miestu veľkú pozornosť a mnohých návštevníkov. Rozdiel medzi týmito rytinami a skalnými maľbami je ten, že skalné maľby sa zvyčajne nachádzajú v skalných prístreškoch alebo v jaskyniach, zatiaľ čo tieto rytiny sa nachádzajú pod šírym nebom.

Veľké ploché skaly poskytovali ľuďom Sanov ideálnu pracovnú plochu, ktorú používali na svoje umenie. Skalné rytiny alebo petroglyfy vytvorili domorodí Sanovia vyrezávaním a obrusovaním skaly, kým nevytvorili požadované tvary alebo vzory. Opracovaním skaly boli Sanovia schopní prerezať a odstrániť vonkajšiu vrstvu a dostať sa k žltšie zatienenej skale pod ňou. V priebehu rokov boli rytiny oxidované, čo pomohlo rytiny zapečatiť a zachovať.

Rytiny zobrazujú zobrazenia ľudských a zvieracích stôp, ako aj rôznych zvierat, ktoré museli byť nájdené v tejto oblasti alebo ktoré Sanovia v tom období museli vidieť. Tieto zobrazenia zvierat zahŕňajú pštrosy, levy, zebry, kudu a dokonca aj tučniaky a tulene, čo je silným znakom toho, že títo ľudia cestovali k moru a z mora, ako aj vo vnútrozemí.

Vedci sa domnievajú, že toto miesto obývali najprv lovci-zberači a potom pastieri Khoikhoi (Khoikhoi + San = Khoisan) a používali sa ako miesto uctievania, kde mohli vykonávať rituály. Práve počas týchto rituálov sa vytvorila väčšina týchto rytín.

Dnes sa návštevníci môžu dostať k historickému miestu tak, že cestujú po ceste B1 a potom odbočia na C39, potom po cestách D2612, D3254 a nakoniec po cestách D3214, až kým sa nedostanú do centra pre návštevníkov.

Návštevnícke centrum je zaujímavou budovou, ktorá bola postavená bez použitia cementu, iba z recyklovaných materiálov a dá sa ľahko rozobrať. Návštevníci môžu absolvovať prehliadku so sprievodcom, kde vás nadšený miestny sprievodca prevedie po kamennej ceste a cez vyhliadkové plošiny, aby si prezrel niektoré rytiny a informoval vás o histórii oblasti a niektorých zvykoch a viere Sanov. Prechádzka je veľmi príjemná a my ju spolu s našimi klientmi na BUBO zájazdoch v Namíbii nikdy nevynecháme!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: