Posvätná hora Ausangate

Posvätná hora Ausangate

Slávny Inka trail na Maccu Picchu pozná snáď každý cestovateľ, ale počuli ste už o Ausangate trail?

Hora Ausangate je štvrtá najvyššia hora v Peru. S výškou 6 372 metrov je zároveň najvyšším vrchom v pohorí Vilcanota. Obľúbená trasa v okolí tejto majestátnej hory je Camino Del Apu Ausangate - päťdňový okruh v celkovej vzdialenosti 67 km s priemernou nadmorskou výškou 4 000 m.n.m., ktorý je určený pre milovníkov dobrodružstva a malebnej horskej krajiny na zájazdoch do Peru.

Túra ponúka náhľad do života pôvodne žijúcich andských komunít, uvidíte nádherné lagúny a jazerá, ľadovce na okolitých horách a stretnúť môžete aj lamy, alpaky, vikune, kone, pumu andskú či kondora andského. Tento trek spopularizovala aj Farebná hora (Rainbow Mountain) známa v kečuánčine ako Vinicunca, ktorá sa na vás usmieva všetkými siedmimi farbami. Navyše, každý rok sa severne od Ausangate oslavuje sviatok Qoyllur Rit’i pred sviatkom Božieho tela, počas ktorého tisíce kečuáncov putujú do chrámu Sinkara. 

Ausangate je jedným z dvanástych posvätných vrchov v okolí mesta Cusco. Okrem Ausangate je ním aj posvätná hora Salkantay, Mama Simona, Pillku Urqu, Manuel Pinta, Wanakawri, Pachatusan, Pikchu, Saksaywaman, Viraqochan, Pukin a Sinqa.

Posvätná hora Ausangate je najvyššou horou v regióne Cusco. Kečuánski obyvatelia južných Ánd ju uctievajú ako jedného zo svojich najvýznamnejších "apu". Apu je horské božstvo, mocný horský duch a jadro andského náboženstva. Apu Ausangate považovaný za vlastníka celého regiónu Cusco v Peru. V Peru sú najvyššie vrcholy hlboko uctievané, pretože sú bližšie k oblohe, a preto sú hory Apus posvätné pre Inkov.

V mytológii Inkov bol a stále je výraz Apu označovaný ako horská entita, ktorá má mocného ducha a je živá. Telo a energetické pole hory spolu tvoria ‚Wasi‘, čo v kečuánskom jazyku znamená „domov“ alebo „chrám“. Inkská mytológia uznáva tri hlavné oblasti existencie: Hanan Pacha (Horný svet), Kay Pacha (Stredosvet) a Uku Pacha (Podsvetie alebo Vnútorný svet). Apukuna (množné číslo apu), vystupujúce z ľudského sveta smerom k Hanan Pacha, boli považované za most medzi hornou ríšou a ľudským svetom, za spojenie s ich najmocnejšími bohmi na nebesiach.

Horskí duchovia Apu slúžili aj ako ochrancovia, ktorí dohliadali na okolité územia a chránili blízkych obyvateľov Inkov, ako aj ich dobytok a úrodu. Po zániku ríše Inkov nezmizli. Predstava duchov Apu zostáva bežná vo vysočinách, kde niektorí Peruánci stále poskytujú obetiny horským bohom, napríklad počas obradov Despacho alebo Huachuma.

V andských oblastiach priam sála spiritualita miestnych. Napriek tomu, že väčšina obyvateľstva sa hlási ku katolíckemu kresťanstvu, viera v prastaré božstvá a okolité posvätné huacas ako hory, jazerá, kamene, jaskyne, vodopády, skalné útvary sú hlboko zakorenené vo viere Peruáncov. Prírodu a našu zem si nesmierne vážia. Troma lístkami kokami poprosia Pachamamu aby sme mohli vstúpiť na jej posvätné územie.

Všade je čisto – nevidno jeden odpadok na zemi. Veštenie z kokových lístkov, obrady Pachamamy (Matky Zeme), živé legendy, tok energie, reciprocita. Krajina s druhým najväčším počtom šamanov na svete (hneď po Indii)... to je Peru – spiritualita miestnych obyvateľov hlboko ukrytá v duchovnej identite tejto krajiny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: