Reforma Đổi Mới

Reforma Đổi Mới Socialisticky orientovaná trhová ekonomika

Reforma Đổi Mới bola oficiálne spustená vo Vietname v roku 1986 po mnohých rokoch bojov vyplývajúcich zo znovuzjednotenia Severného Vietnamu a Južného Vietnamu v roku 1975 a prijali ekonomický štýl Sovietskeho zväzu – centrálne plánovanie a sebaizoláciu. Reforma bola iniciatívou vietnamského komunistického lídra Đỗ Mườiho a bol to krok smerom k trhovej ekonomike.

Reforma Đổi Mới zahŕňala zmenu politiky v oblasti hospodárstva, obchodu, investícií a priemyslu. Cieľom bolo zlepšiť produktivitu a zvýšiť konkurencieschopnosť vietnamského hospodárstva. Zahraničné investície boli povolené a vnútroštátny priemysel bol liberalizovaný. Bolo zavedené decentralizované riadenie hospodárstva a zrušený centralizovaný plánovací systém. Tieto reformy pomohli Vietnamu dosiahnuť významné zlepšenie ekonomického rastu, zvýšenie obchodného obratu a zvýšenie životnej úrovne väčšiny obyvateľov.

Đổi Mới zmenilo ekonomickú a spoločenskú krajinu Vietnamu a stalo sa kľúčovým momentom v histórii krajiny. Reforma Đổi Mới vychádza z princípu socialistického trhového hospodárstva, čo znamená, že kombinuje prvky trhovej ekonomiky s princípmi socialistického plánovania a riadenia. Ide o variant socialistického hospodárstva, kde štát zohráva významnú úlohu v regulácii a riadení hospodárstva, ale zároveň sa umožňuje trhovým silám voľne pôsobiť v určitých oblastiach hospodárstva.

Reforma sa snažila nahradiť centralizovaný plánovací systém hospodárstva decentralizovaným systémom, kde mnohé rozhodnutia a iniciatívy boli presunuté na úroveň miestnych správ a podnikov. Zahraničné investície a obchod boli povolené a vytvorené boli nové hospodárske zóny, aby sa podporil rast exportu.

Tento nový model umožnil väčšie množstvo hospodárskych aktivít súkromným a zahraničným podnikom, pričom štát si zachoval kontrolu nad strategickými odvetviami, ako napríklad pôda, voda, lesy, telekomunikácie a bankovníctvo. Zameriavala na stimulovanie rastu a zvyšovanie produktivity, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť vietnamskej ekonomiky na medzinárodnej úrovni. To viedlo k hospodárskemu rastu a zlepšeniu životnej úrovne vietnamského obyvateľstva.

Zlepšenie hospodárskeho rastu a zvyšovanie produktivity prispeli k zvýšeniu príjmov a zlepšeniu životných podmienok mnohých obyvateľov Vietnamu. Reformy zlepšili prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a iným sociálnym službám. Avšak v dôsledku reformy sa zvýšila aj nerovnosť medzi bohatšími a chudobnejšími vrstvami obyvateľstva.

Väčšina hospodárskeho rastu sa sústredila v urbanizovaných oblastiach a v niektorých priemyselných odvetviach, čím sa vytvoril medzi nimi rozdiel v príjmoch a bohatstve. Niektorí bohatší podnikatelia sa stali ešte bohatšími, zatiaľ čo mnoho chudobných obyvateľov zostalo v chudobe. Okrem toho, vplyv reformy bol čiastočne obmedzený kvôli absencii riadneho sociálneho zabezpečenia pre mnohých z chudobnejších a znevýhodnených obyvateľov Vietnamu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: