Riády a Dary v Maroku

Riády a Dary v Maroku

Ryad, alebo Riád, je termín bežne používaný v Maroku a iných severoafrických krajinách na označenie tradičných domov alebo palácov s vnútornou záhradou alebo nádvorím. Tieto tradičné domy sú charakteristické svojim dizajnom orientovaným dovnútra, často s krásnymi architektonickými prvkami, ako sú zložité dlaždice, vyrezávané drevo, zvyčajne so stromami a nádhernými kvetmi a tiež s fontánou uprostred nádvoria.

Riád má vo všeobecnosti dve alebo viac úrovní postavených okolo tejto centrálnej záhrady s hornými balkónmi s výhľadom na spodné poschodie. Bežné sú aj strešné terasy s vysokými stenami. Spodné poschodie má zvyčajne tri dlhé a úzke izby ústiace do záhrady. Izby môžu mať dvere alebo závesy, aj keď je obvyklé, že aspoň jedna takáto miestnosť je otvorená a poskytuje rozšírený priestor pre relaxáciu a zábavu návštevníkov.

Horné poschodia majú viac miestností, ktoré vedú na vnútorné balkóny. Niektoré izby majú vnútorné okná s okenicami a ozdobnými kovovými prvkami, hoci niektoré majú do izieb len dvere alebo závesy. Vysoké stropy vytvárajú pocit priestrannosti.

Jediné veľké dvere na úrovni ulice poskytujú prístup k riádu cez dlhú chodbu. Na nižších úrovniach nie sú žiadne vonkajšie okná. Akékoľvek okná sú iba na horných úrovniach a často sú malé a vysoké. Vo všeobecnosti nie sú v salónoch žiadne vonkajšie okná.

Vnútorné steny riádu majú často farebné dlaždice a ozdobné omietky. Je celkom štandardné, že steny sú zdobené kaligrafiou, geometrickými vzormi a kvetinovými obrázkami.

Riády sú tradične otvorené na vrchu, čo umožňuje vstup čerstvého vzduchu, slnečného svetla, spevu vtákov a občas aj dažďa. Šikmé okraje strechy zabraňujú usadzovaniu a stagnácii vody, voda steká do vnútorných záhrad. Stromy uprostred riádu môžu rásť do výšky. Otvor obklopuje murovaná strešná terasa. Dnes majú niektoré riády uprostred nádvoria sklo, ktoré zakrýva tento vnútorný otvor.

Kuchyne a kúpeľne v riáde sa zvyčajne nachádzajú na prízemí, diskrétne zastrčené mimo hlavnej vstupnej chodby, na rozdiel od záhrady. Komíny v kuchyniach nechávajú teplo a pachy z varenia stúpať a rozptýliť sa bez toho, aby to ovplyvnilo zvyšok domu. Kúpeľne majú zvyčajne tradičné WC, zatiaľ čo umývadlá môžu byť umiestnené v kúpeľni alebo tesne mimo. V minulosti súkromné domy nemali sprchy, ľudia navštevovali miestne hammamy na očistné a kúpacie rituály.

Riády sa zvyčajne nachádzajú v historických medinách, v starých mestách marockých miest ako Marakéš, Fez a Rabat. V posledných rokoch bolo mnoho riádov v Maroku zrekonštruovaných a premenených na butikové hotely, penzióny alebo reštaurácie, ktoré turistom ponúkajú jedinečný zážitok, či už z ubytovania alebo marockej kuchyne. Pobyt v riáde umožňuje návštevníkom oceniť tradičnú marockú architektúru a dizajn, je pokojnou oázou, ktorú tieto domy poskytujú uprostred rušných medín. Každý riád je jedinečný, takže zážitok sa môže líšiť od jednej nehnuteľnosti k druhej, ale zvyčajne ponúkajú pokojnú a autentickú marockú atmosféru.

Hoci sa dnes mnohé tradičné marocké domy označujú ako riády, medzi riádom a darom je jeden zásadný rozdiel. Zatiaľ čo riády majú vnútornú záhradu, dary majú vnútorné nádvorie. Celkové usporiadanie a dizajn každého z nich je však inak veľmi podobný. Menšie bytové nehnuteľnosti sa nazývajú doúrie.

Riády sa nachádzajú v Medinách - starých opevnených centrách marockých miest. V praxi to znamená, že budovanie smerom nahor, a nie smerom von, umožnilo rodinám užiť si viac životného priestoru v oblastiach, kde bola pôda vzácna alebo drahá. Skutočnosť, že riády nemajú žiadne vonkajšie okná, znamenala, že nehnuteľnosti mohli byť postavené vedľa seba až z troch strán. To je dôvod, prečo sú mediny často sieťou vzájomne prepojených budov a úzkych chodieb.

Architektonický dizajn riádov možno vysledovať až do rímskej éry. Predpokladá sa, že riád je adaptáciou typickej rímskej vily. Remeselníci z Andalúzie poskytli inšpiráciu pre dizajn záhrad a dekoratívnych prvkov.

Historicky boli riády mestskými základňami pre bohatšie rodiny, ako boli dvorania a obchodníci. Ostatní ľudia žijúci v medine žili v daroch alebo douriách.

Vnútorné zameranie života v riáde umožnilo rodinám užívať si maximálne súkromie. Toto bolo obzvlášť dôležité vzhľadom na islamské presvedčenie veľkej časti marockej spoločnosti. Ženy si vychutnávali intimitu riádov bez vonkajších okien, ktoré by ohrozovali ich súkromný život. Aj preto mali terasy vysoké steny, umožnili ženám pracovať, prať oblečenie alebo voľne relaxovať so šálkou mätového čaju na streche bez zvedavých očí susedov. Za robustnými dverami riádu sa mohol a stále dá nájsť úplne iný uzavretý svet.

Hoci riády v štýle penziónov prešli v priebehu rokov mnohými zmenami a renováciami – jednou z hlavných zmien je pridanie moderných kúpeľní – pobyt v riáde je stále skvelým spôsobom, ako zažiť život v rušných marockých medinách.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

08.09. → 17.09. +10 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1669 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1517 1850€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Fez

Fez Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: