Kebab v Maroku možno nie je najtypickejším jedlom, ale rozhodne stojí ha to, aby ste si ho vychutnali. Jemaa el-Fnaa, celosvetovo známe námestie s trhmi v centre Marákeša, priláka každoročne do severoafrického kráľovstva milióny turistov. Množstvo obchodníkov, krotitelia hadov, cvičené opice, tetovači, akrobati, ale i nezabudnuteľný gurmánsky zážitok – od slimákov, kuracie i hovädzie „brošé“ napichnuté na ihlách, typické lokálne teľacie párky, národné jedlo Maroka tadžin (v hlinenej nádobe dusené mäso a zelenina), tradičná polievka harrira z cíceru a čerstvé, stopercentné ovocné džúsy, vytlačené priamo pred Vami. Chute tohto rušného, doslova šialeného miesta vyskúšame ešte niekoľkokrát. A aká je kuchyňa Marákešu mimo Jemaa el-Fnaa? Cestou k nášmu riadu – tradičný, miestny hotelík; zastavujeme ešte s niektorými ľuďmi pred malým podnikom s kebabom Istanbul Shwarma. Pred nami si pri ňom objednáva viacero domácich, čo považujeme za dobré znamenie, že práve tento kebab je v okolí tým vyhľadávaným. Pred vchodom sa nám pri pulte prihovorí Ahmed, majiteľ podniku. Kebab ho s rodinou živí už vyše 20 rokov. Za ním neustále pobehuje mladý muž - jeho syn, taktiež Ahmed, ktorý každodenne pomáha otcovi. Po objednaní pri pulte sa utekáme schovať pred marockým slnkom do vnútra minikebabárne. Neveľká miestnosť, bez stoličiek, dookola oblepená obrazmi „Istanbulu." Teda, nie tak celkom. Chvíľu pozeráme a neveríme vlastným očiam. Hneď oproti nám na stene veľký obraz Pražského hradu, a v rohu tohto obrazu, ako i na každom ďalšom, veľkým napísané „Istanbul, Turkey." „Z internetu, kamarát pomáhal vyberať,“ odpovedá majiteľ na otázku, kde našiel tieto krásne fotografie. Ahmed samozrejme v živote nebol v Prahe, ani v Istanbule, a ani nikde mimo Maroka. V podstate, stále je tu, vo svojej kebabárni na ulici Rue de La Kasbah v širšom centre Marrákeša. A zrejme podobne na tom je aj jeho kamarát, ktorý pomáhal vyberať fotografie. Teda, pokiaľ si kamarát nechcel spraviť trochu kanadský žartík. Aj keď Ahmed jednotku z geografie od nás asi nedostane, jeho pohostinnosť a super kebab za 15 dirhamov (1,5 eur) nás presvedčili, že ak budeme chcieť najbližšie dobrý kebab v Marrákeši, nájdeme ho tu – medzi fotografiami „Istanbulu," nafotenými v Prahe.
Tipy a zážitky - Maroko
- Ako chutia slimáky?
- Harira - najtypickejšia polievka Maroka
- Marocké datle
- Kde ochutnať pomarančový džús v Marakéši?
- Mätový čaj - tradičný marocký nápoj
- Marocká Sahara
- Maroko s BUBO - recenzia
- Pieskové duny, Sahara
- Filmové štúdio Atlas
- Sandboarding na Sahare
- S deťmi do Maroka
- Ifrane
- Hollywood v Maroku
- Stredoveký Fez
- Berberi v Maroku
- Námestie Jemaa el-Fnaa
- Autopožičovňa v Maroku
- Erg Chebbi
- Medina vo Fez
- Marocká fantázia