Harira - najtypickejšia polievka Maroka

Harira - najtypickejšia polievka Maroka Marrákeš ako mekka marockého streetfoodu

Marocké jedlo je geniálne a na jeho Olympe sedí polievka harira. To, že my v BUBO lovíme zážitky, to je už veľmi dobre známe. Dobrodružné, historické, oddychové, ale aj gastronomické, ktoré milujeme. Sme v Maroku a každý kto miluje obľúbený streetfood, toho napadne slovíčko Marrákeš. Presne v tom slovíčku sme sa po tom ako sme zdolali kopce Atlasu ocitli aj my. Náš hotel medzi slávnou mešitou Koutobia a námestím Jamma el-Fna (poloha už nemôže byť lepšia!) sa stal našim domovom na najbližšie tri noci a hneď prvý večer ideme na poriadny streetfood lov. Mnoho bedekrov či ľudí varuje, aby sa človek jedlu na námestí vyhol, ale ak viete kam máte ísť a čo si máte dať, ocitnete sa v streetfoodovom nebi. Ten neopísateľný chaos, orientálny cveng, hluk, zvuky, rytmické údery bubnov, tanec, hudba, kovové hudobné nástroje, opice, hady, píšťala plná ostrých zvukov, maliarky s hennou a odšťavovače pomarančových džúsov. Na úvod sme sa zastavili u Mohameda v stánku číslo 1, kde sme ochutnali čerstvé pomarančové, ale aj citrónové a miešané džúsy. Neskutočné, ako chutia. Dáme si jeden a hneď aj dupľu, pretože sú tak omamné a chutné. Nasleduje predieranie sa davom a ako odmenu si ordinujeme misku slimákov. Miestni ich volajú bebouch a patria neodmysliteľne k Marrákešu. Odvážili sa aj tí, ktorí slimáky nikdy nejedli a presne tak to má byť. Aj naše mladšie ročníky sa do nich (s chuťou) zahryzli. Toľko slimákov po kope človek nevidí len tak. Pri našom stánku je už všetko pripravené a tak si berieme na ochutnávku snáď všetko, čo ponúka. Kurací aj hovädzí brochette, teda kúsky mäsa napichnutého na špajdli, klobásky merguez z mletého jahňacieho mäsa, jemne korenené a grilované na drevenom uhlí (tieto u všetkých vyhrali), grilované baklažány, papriky, ale aj malé guľôčky z varených zemiakov a ponorených v cestíčku. Marrákešská pouličná hostina. Skvelo sme sa najedli, no ešte nekončíme. O pár stánkov vedľa robia najlepšiu polievku harriru. Skvelá, hustá, cícerová polievka s cestovinou sa tu čapuje z obrovského hrnca. Stánok podáva len tú a to už niekoľko rokov. K polievke si ako Maročania objednáme aj sladké pečivo zvané šebakia. Takto to jedia domáci, dokonca tí si zahryzujú k nej aj datle. Poslednou vychytávkou na dnes je Slilo. Turisti to takmer nepoznajú, no potom nevedia o čo prichádzajú. Slilo je niečo ako perníková zmes korenín ako karadamón, škorica, badyán, čierne korenie a mnohé iné, čo dodá koláčiku zvláštnu, korenistú chuť. Je však perfektný a k tomu sa podáva horúci, štipľavý korenistý čaj. Až po týchto úlovkoch si môžeme sadnúť na terasu kaviarne a pri vôni mätového čaju sledovať nekonečný, orientálny chaos marrákešského námestia. Dokonalý večer.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2052
K

Afrika  

Maroko

29.08. → 07.09. +24 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2574
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4389
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce
Fez

Fez Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 21 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo
Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Krajiny, ktoré miestni volajú inak, než zvyšok sveta
Blog

Blog Krajiny, ktoré miestni volajú inak, než zvyšok sveta

Prečo niektoré krajiny voláme inak, než ako si hovoria samy? Odpoveď je jednoduchá – každý jazyk si názvy prispôsobuje po svojom. V mnohých…

Erik Almáši 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: