Rieka Maroni

Rieka Maroni

Rieka Maroni patrí medzi najdôležitejšie rieky severnej časti Južnej Ameriky. Ak sa s nami vydáte na BUBO zájazd do Francúzskej Guyany aj Surinamu, potom sa vás bude táto rieka bytostne dotýkať, pretože je hranicou práve medzi oboma spomínanými krajinami. Rieka Maroni (v Suriname známa ako  Marowijne) má cca 612 kilometrov a väčšinu jej toku spája breh Surinamu a protiľahlý breh Francúzskej Guyany. Prinášala so sebou život a prakticky to bola jediná tepna, ktorou sa dalo ísť preskúmať vnútrozemie krajín.

Rieka sa stala dokonca aj problematickým sporom a za všetkým treba hľadať zlato. Hranice krajín sa navrhli, no po tom ako sa objavilo v oblasti zlato, začali sa hádky, či je hranica presná a komu napokon to zlato bude patriť. Znovu sa rozhodli preskúmať rieky, ktoré sa do Maroni vlievajú, aby všetko prepočítali. Bolo treba zistiť, ktoré riečky presne do Maroni vtekajú a podľa nich ošetriť hranicu. Bolo to komplikovanejšie, pretože riek je tu viacero a dôležitú úlohu hrá rieka Lawa. Do nej sa vlieva Malani, ktorú považovali Holanďania za prítok do Lawy, no Francúzi ukázali prstom na rieku Litani. Dodnes sa nepodarilo toto klbko riek rozmotať a tak má stále Surinam s Francúzskou Guyanou problém.

Rieka Maroni je na svojom konci mohutnou riekou, hodnou hranice. Doby kedy sa po nej plavili do neznáma dobrodruhovia a obchodníci v 17.storočí sú už preč a dnes sa ňou pri prekračovaní hranice preplavíte aj vy. Stačí nasadnúť na drevený čln a vydáte sa na cca 10 minútovú plavbu. Presne toto je BUBO zážitok, pretože pôjde o mimoriadne exotickú hranicu. Chcete to skúsiť?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

5445
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3320 4150€
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany Paramaribo

Paramaribo Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany

Prejdime sa najmenej turistickými krajinami Južnej Ameriky. Na severnom pobreží juhoamerického kontinentu v oblasti Guyanskej vysočiny sa…

Ivana Tomášová 14 min. čítania
Prečo cestovať do Surinamu? Blog

Blog Prečo cestovať do Surinamu?

Celý svet chodí na pláže Ria, za pamiatkami Inkov v Peru či do dokonalej prírody Patagónie? Prečo si však pre nabliižšiu dovolenku vybrať Surinam?

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: