Royal Edinburgh Military Tattoo show

Royal Edinburgh Military Tattoo show

Náš obľúbený zájazd Škótskom, keď spolu s klientmi objavujeme prvé dni čaro Škótskej vysočiny vrcholí v hlavnom meste Edinburgh.

Edinburgh je známy ako popredné svetové festivalové mesto s rôznymi festivalmi a podujatiami, ktoré sa konajú počas celého roka, najmä však v letných mesiacoch. Tvorivé talenty z celého sveta prichádzajú do Edinburghu, aby vystúpili na kultúrnych, umeleckých a zábavných podujatiach.

Edinburgh má dlhú históriu ako festivalové mesto, pričom prvý Edinburský festival sa konal v roku 1947. Dnes má Edinburgh 11 veľkých festivalov počas celého roka. Jedným z týchto festivalov je aj Royal Edinburgh Military Tattoo Show. 

Tento festival by sa dal charakterizovať ako každoročná séria vojenských prehliadok bubeníkov a armádnych kapiel vykonaných britskými a medzinárodnými ozbrojenými silami. Odohráva sa každý večer počas troch týždňov v mesiaci august na obrovskom nádvorí pred vstupom do Edinburského hradu.

Prvý ročnik tohto obľúbeného festivalu sa konal v roku 1950 a odvtedy sa stal pravidelnou súčasťou letnej festivalovej sezony v Edinburghu. Posledné predstavenie prvého ročníka si nenechala ujsť ani vtedajšia britská kráľovna Alžbeta (kráľovna matka) v spoločnosti svojej dcéry Margaret. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že názov tohto festivalu má nejakú súvislosť s tetovaním podľa jeho názvu tatto. Opak je však pravdou. Odkiaľ pochádza tento záhadný názov? Pojem military tatto pochádza zo 17. storočia, v čase keď Európu zasiahol obrovský nábožensko-vojenský konflikt známy ako tridsaťrocná vojna.

Armáda holandských štátov sa stala federálnou armádou, ktorá pozostávala prevažne z protestantských nemeckých, škótskych, anglických a švajčiarskych vojakov, ale velil jej holandský dôstojnícky zbor. Toto slovné spojenie (military tatto) vzniklo z holandskej frázy „doe den tap toe“, čo v preklade znamená „zavrieť kohútik“. Trubači a bubeníci vojenských posádok boli každú noc o 21:30 vysielaní do rôznych miest, aby informovali krčmárov, aby prestali podávať pivo a nariadili vojakom, aby sa vrátili do svojich kasárni. Nakoniec sa táto holandská fráza historicky vyvinula v skrátenú a poangličtenú dnešnú verziu známu ako tatto. Nie je teda náhodou, že každý večer tento festival začína práve o 21:30.

Tento ročník dosiahol rekordnú návštevnosť s počtom 230 000 návštevníkov a my sme pri tom samozrejme nemohli chýbať. Každá tohtoročná BUBO skupinka, ktorá sa ocitla v Edinburghu počas tohto festivalu mala možnosť vidieť na vlastné oči túto svetovú show. Ak premýšlate do budúcna nad návštevou Edinburghu jednoznačne vám odporúčame, aby ste spojili svoju návštevu práve s konaním tohto unikátneho festivalu. Ak by ste sa chceli zveriť do rúk odborníkom, tak si môžete pozrieť našu ponuku a rezervovať si zájazd Škótsko: Edinburgh, gajdy, whisky a hrady na ďalší rok. Budúci rok sa koná festival medzi 1. a 23. augustom 2025.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4395
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2890

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2420
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 18 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: