Saigonská opera

Saigonská opera

Saigonská opera (oficiálne známa ako Mestské divadlo v Hočiminovom meste) je jedným z vynikajúcich príkladov francúzskej koloniálnej architektúry vo Vietname. Postavený v roku 1898 so svojou prvotriednou polohou v srdci Hočiminovho mesta je domovom národného baletu, orchestra a opery, ktoré sú známe najmä večernými kultúrnymi predstaveniami. Ako významné kultúrne miesto, ktoré bolo v roku 2012 vyhlásené za národnú pamiatku. 

Po dobytí Končinčíny pozvala francúzska vláda v roku 1863 divadelnú spoločnosť, aby vystúpila v Saigone pre francúzsku légiu. Najprv sa predstavenia odohrávali v drevenom dome majstra paláca na Hodinovom námestí (Place de l'Horloge). Po krátkom čase bolo na mieste dnešného hotela Caravelle zriadené dočasné divadlo. V roku 1898 sa na mieste starého divadla začalo s výstavbou nového divadla, ktoré bolo slávnostne otvorené 1. januára 1900.

Medzi 1. a 2. svetovou vojnou hradila všetky prevádzkové náklady mestská samospráva. Hoci divadlo bolo plánované ako miesto zábavy pre rastúcu strednú triedu, výskyt nočných klubov, hudobných barov a tanečných sál spôsobil, že Saigonská opera postupne stratila svojich zákazníkov. Výsledkom bolo, že vystúpenia boli v tomto období prezentované len príležitostne.

V roku 1943 boli z fasády divadla odstránené niektoré dekorácie, rytiny a sochy, aby pôsobilo mladistvo. V roku 1944 bolo miesto zbombardované spojeneckými leteckými útokmi, ktoré viedli k odstaveniu opery v Saigone z dôvodu vážneho poškodenia.

V roku 1954, po tom, čo sa francúzska armáda vzdala Viet Minhu počas bitky pri Dien Bien Phu, ktorá viedla k Ženevským dohodám v tom istom roku, bolo divadlo použité ako dočasný prístrešok pre francúzskych civilistov prichádzajúcich zo Severného Vietnamu.

V roku 1955 bola Saigonská opera zrekonštruovaná a fungovala ako Kongresový dom (neskôr nazývaný Dolná snemovňa štátu Vietnam) Vietnamskej republiky. Po roku 1975 sa divadlu vrátila jeho pôvodná funkcia umelecko-výtvarnej organizácie. V roku 1998 mestský úrad pri príležitosti 300. výročia založenia Saigonu zabezpečil rozsiahlu rekonštrukciu, aby zachoval neporušený francúzsky architektonický štýl budovy opery. 

Objavte s nami koloniálnu architekrúru a históriu Saigonu na zájazde Vietnam zo severu na juh.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

1817 2795€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: