Osacká štvrť Shinsekai alebo Tsutenkaku, ako ju domáci prezývajú vďaka miestnej dominante - ikonickej veži Tsutenkaku, rozhodne stojí za návštevu. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa na našich BUBO zájazdoch snažíme ísť keždému miestu “pod kožu”, a ani Osaka nie je výnimkou. V tejto štvrti pričuchneme k novodobej histórii mesta a ochutnáme miestne špeciality. Poďme ale po poriadku. Začiatkom dvadsiateho storočia, v roku 1912 na tomto mieste vznikol na tú dobu supermoderný projekt, štvrť postavená z jednej polovice podľa vzoru Paríža a z druhej podľa vzoru New Yorku. Už aj samotný názov Shinsekai - v preklade Nový Svet, prezrádza, že išlo o niečo veľmi netradičné. Pôvodná veža Tsutenkaku veľmi nápadne pripomínala legendárnu “Eiffelovku” a v jej pozadí sa rozprestieral lunapark. Z veže ste sa dokonca mohli ponad túto štvrť previezť lanovkou. Futuristický projekt však v roku 1943 zasiahol požiar a vážne poškodil časť veže. V hre bolo viacero scenárov, no keďže náklady na jej opravu by boli privysoké, vedenie mesta sa nakoniec rozhodlo vežu demontovať a oceľ využiť vo vojenskom priemysle. Po vojne sa však obyvatelia štvrte dožadovali obnovy svojej milovanej veže, a tak v roku 1956 mesto otvorilo novú vežu Tsutenkaku, ktorá sa nad štvrťou Shinsekai týči dodnes. Svojou výškou 103 metrov dokonca predčila svojho predchodcu (64 metrov) a v tej dobe si uchmatla titul najvyššej stavby v Ázii. Po Druhej svetovej vojne však sláva štvrte Shinsekai upadla a zakrátko sa stala jednou z najchudobnejších v Japonsku. Rozmohla sa tu kriminalita a obyvatelia sa sem začali báť chodiť. Hoci dnes je už Shinsekai opäť obľúbeným a navštevovaným miestom, stále môžte stretnúť Osačana, ktorý vám povie, že sa jej radšej vyhýba. Je pravda, že tu už okolo obeda môžete vidieť miestnych popíjať alkohol, čo je v Japonsku takmer tabu. My sa sem vyberieme ochutnať tunajšiu špecialitu - takzvané kushi-katsu. Ide o rôzne druhy pochutín, napichnuté na paličke, obalené v strúhanke a vypražené v oleji. Objednať si môžte ryby, zeleninu, krevety, chobotnice, či syr. Toto jedlo sa konzumuje tak, že si ho namočíte do sójovej omáčky v miske v strede stola a zajedáte väčšinou kapustným listom. Pravidlá, ako správne konzumovať kushi-katsu, nájdete v každej reštaurácii - kvôli hygiene sa jedlo môže do sójovky namočiť iba raz, a nesmú sa používať paličky. Po vás totiž túto nádobu so sójovou omáčkou použijú ďalší návštevníci. Ďalšou miestnou špecialitou, ktorú tu môžete ochutnať, je jedovatá ryba FUGU. Hoci túto - podľa Japoncov delikatesu - môžte ochutnať na mnohých miestach Japonska, v štvrti Shinsekai je spústa jedinečne dekorovaných reštaurácií, špecializujúcich sa práve na tento gurmánsky zážitok. Ak sa nebojíte, môžete ho uloviť s nami. Pred tým je dobré vedieť, že ryba fugu, slovensky štvorzubec, anglicky pufferfish, obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý paralyzuje svalstvo pri plnom vedomí postihnutého, ktorému je znemožnené dýchať či sa akokoľvek hýbať, a umiera defacto na zadusenie. Jed sa nachádza v koži, reprodukčných orgánoch, pečeni a očiach ryby, preto ju môžu pripravovať iba prísne školení šéfkuchári. Tí vedia, ako rybu pripraviť tak, aby ju zbavili jedovatých častí a nekontaminovali pri tom zvyšné časti jedom. Existujú gurmáni, ktorí dokonca preferujú prípravu sčasti kontaminovanáho mäsa, pri ktorého konzumácii im jemne tŕpnu pery a jazyk. Na toto si naozaj trúfne iba veľmi skúsený šéfkuchár s dlhoročnou praxou. Málokto však vie, že dnes už farmári vedia vypestovať ryby fugu aj bez obsahu tetrodotoxínu. Vedci totiž prišli na to, že tvorbu jedu v tele ryby spôsobuje konkrétna baktéria, a pokiaľ chováte ryby fugu vo vode bez obsahu tejto baktérie, v ich tele sa jed nevytvorí. Napriek tomu je fugu stále populárna pochúťka práve preto, že sa jej konzumácia spája s istým rizikom a adrenalínom a patrí medzi luxusnejšie pochutiny. Po gurmánskych zážitkoch sa prejdeme starými krytými uličkami Shinsekai, kde dnes už stretnete iba miestnych. Zašlá sláva “Nového sveta” ale pôsobí v kontraste s moderným mestom príjemným retro dojmom. My v BUBO pre vás ešte na záver máme pripravený malý bonus, miestnu predajňu luxusných japonských nožov, kde si o ich výrobe, brúsení a používaní povieme viac. Ale o tom zase nabudúce.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Kjótska hlavná stanica - mesto v meste
- Najvyššia budova Japonska
- Akihabara - najšialenejšia štvrť v Tokiu
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Akvárium v Osake
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Najfotografovanejšia pamiatka Japonska