Shinsekai - v uličkách historickej Osaky

Shinsekai - v uličkách historickej Osaky Objavte s nami stratené zákutia Japonska

Osacká štvrť Shinsekai alebo Tsutenkaku, ako ju domáci prezývajú vďaka miestnej dominante - ikonickej veži Tsutenkaku, rozhodne stojí za návštevu. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa na našich BUBO zájazdoch snažíme ísť keždému miestu “pod kožu”, a ani Osaka nie je výnimkou. V tejto štvrti pričuchneme k novodobej histórii mesta a ochutnáme miestne špeciality. Poďme ale po poriadku. Začiatkom dvadsiateho storočia, v roku 1912 na tomto mieste vznikol na tú dobu supermoderný projekt, štvrť postavená z jednej polovice podľa vzoru Paríža a z druhej podľa vzoru New Yorku. Už aj samotný názov Shinsekai - v preklade Nový Svet, prezrádza, že išlo o niečo veľmi netradičné. Pôvodná veža Tsutenkaku veľmi nápadne pripomínala legendárnu “Eiffelovku” a v jej pozadí sa rozprestieral lunapark. Z veže ste sa dokonca mohli ponad túto štvrť previezť lanovkou. Futuristický projekt však v roku 1943 zasiahol požiar a vážne poškodil časť veže. V hre bolo viacero scenárov, no keďže náklady na jej opravu by boli privysoké, vedenie mesta sa nakoniec rozhodlo vežu demontovať a oceľ využiť vo vojenskom priemysle. Po vojne sa však obyvatelia štvrte dožadovali obnovy svojej milovanej veže, a tak v roku 1956 mesto otvorilo novú vežu Tsutenkaku, ktorá sa nad štvrťou Shinsekai týči dodnes. Svojou výškou 103 metrov dokonca predčila svojho predchodcu (64 metrov) a v tej dobe si uchmatla titul najvyššej stavby v Ázii. Po Druhej svetovej vojne však sláva štvrte Shinsekai upadla a zakrátko sa stala jednou z najchudobnejších v Japonsku. Rozmohla sa tu kriminalita a obyvatelia sa sem začali báť chodiť. Hoci dnes je už Shinsekai opäť obľúbeným a navštevovaným miestom, stále môžte stretnúť Osačana, ktorý vám povie, že sa jej radšej vyhýba. Je pravda, že tu už okolo obeda môžete vidieť miestnych popíjať alkohol, čo je v Japonsku takmer tabu. My sa sem vyberieme ochutnať tunajšiu špecialitu - takzvané kushi-katsu. Ide o rôzne druhy pochutín, napichnuté na paličke, obalené v strúhanke a vypražené v oleji. Objednať si môžte ryby, zeleninu, krevety, chobotnice, či syr. Toto jedlo sa konzumuje tak, že si ho namočíte do sójovej omáčky v miske v strede stola a zajedáte väčšinou kapustným listom. Pravidlá, ako správne konzumovať kushi-katsu, nájdete v každej reštaurácii - kvôli hygiene sa jedlo môže do sójovky namočiť iba raz, a nesmú sa používať paličky. Po vás totiž túto nádobu so sójovou omáčkou použijú ďalší návštevníci. Ďalšou miestnou špecialitou, ktorú tu môžete ochutnať, je jedovatá ryba FUGU. Hoci túto - podľa Japoncov delikatesu - môžte ochutnať na mnohých miestach Japonska, v štvrti Shinsekai je spústa jedinečne dekorovaných reštaurácií, špecializujúcich sa práve na tento gurmánsky zážitok. Ak sa nebojíte, môžete ho uloviť s nami. Pred tým je dobré vedieť, že ryba fugu, slovensky štvorzubec, anglicky pufferfish, obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý paralyzuje svalstvo pri plnom vedomí postihnutého, ktorému je znemožnené dýchať či sa akokoľvek hýbať, a umiera defacto na zadusenie. Jed sa nachádza v koži, reprodukčných orgánoch, pečeni a očiach ryby, preto ju môžu pripravovať iba prísne školení šéfkuchári. Tí vedia, ako rybu pripraviť tak, aby ju zbavili jedovatých častí a nekontaminovali pri tom zvyšné časti jedom. Existujú gurmáni, ktorí dokonca preferujú prípravu sčasti kontaminovanáho mäsa, pri ktorého konzumácii im jemne tŕpnu pery a jazyk. Na toto si naozaj trúfne iba veľmi skúsený šéfkuchár s dlhoročnou praxou. Málokto však vie, že dnes už farmári vedia vypestovať ryby fugu aj bez obsahu tetrodotoxínu. Vedci totiž prišli na to, že tvorbu jedu v tele ryby spôsobuje konkrétna baktéria, a pokiaľ chováte ryby fugu vo vode bez obsahu tejto baktérie, v ich tele sa jed nevytvorí. Napriek tomu je fugu stále populárna pochúťka práve preto, že sa jej konzumácia spája s istým rizikom a adrenalínom a patrí medzi luxusnejšie pochutiny. Po gurmánskych zážitkoch sa prejdeme starými krytými uličkami Shinsekai, kde dnes už stretnete iba miestnych. Zašlá sláva “Nového sveta” ale pôsobí v kontraste s moderným mestom príjemným retro dojmom. My v BUBO pre vás ešte na záver máme pripravený malý bonus, miestnu predajňu luxusných japonských nožov, kde si o ich výrobe, brúsení a používaní povieme viac. Ale o tom zase nabudúce.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

5075 7250€
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5382 7689€
K

Ázia  

Mongolsko, Japonsko, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3735 4980€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola
Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 39 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy
Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Osaka - motor Japonska
Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: