Čakajte prosím...

Japonská gastronómia sa vyvíjala po stáročia v izolácii a líši sa nie len od ostatnej ázijskej kuchyne, ale aj medzi jednotlivými regiónmi samotného Japonska. Základom pre celú krajinu je miso polievka, ktorá sa podáva v malej miske s kúskom tofu, morskej riasy a mladej cibuľky. Spoločným menovateľom je aj miska bielej, lepkavej ryže. Ďalšie ingrediencie sa už líšia podľa lokality a sezónnosti. Mimoriadne populárne sú dary mora – ryby, chobotnice, kalamáre, krevety.. Japonci zjedia v priemere 27 kíl rýb ročne, čo je najviac na svete. Veľkým zážitkom je pre nás návšteva najväčšieho rybieho trhu na svete v štvrti Tsukuji v Tokyu, ktorý bol založený na pokyn šogúna Tokugawa Ieyasu v 17. storočí, aby mohli zásobovať panstvo Edó (niekdajší názov pre Tokyo) čerstvými rybami. V súčasnosti tu približne 900 licencovaných veľkoobchodníkov predá obrovské množstvo tuniakov, lososov, mušlí či ďalších zo 400 druhov morských živočíchov, ktoré sa vylovia v japonských vodách. Po prehliadke trhu, ktorý, neverili by ste, ale vôbec nezapácha rybacinou, si dávame jedno z najznámejších a vo svete najpopulárnejších jedál z Japonska – sushi a sashimi. Sushi všetci poznáte, sashimi sú len samotné kúsky rýb, či iných morských živočíchov, ktoré, podobne ako sushi potierame wasabi a namáčame do sójovej omáčky. Zhodujeme sa, že lepšie sme ešte nejedli. Čerstvosť je tu nadovšetko a Japonci sa v nej naozaj vyžívajú. Ďalším populárnym jedlom, ktoré má však pôvod v Číne, sú rezancové polievky. Na výber je niekoľko druhy rezancov – klasické (ramen), pohánkové (soba) alebo hrubé pšeničné (udon). Tie sú zaliate vývarom a na vrch si pridáte kúsok bravčového, vajíčko, vypražené krevety alebo zeleninu v tempure. Reštaurácií, alebo skôr bufetov, ktoré ponúkajú ramen nájdete v každej štvrti niekoľko. My však vždy hľadáme to najlepšie a v Tokyu sú dokonca dve takéto reštaurácie, ktoré sú ocenené Michelin hviezdou. Pred bufetom s 12 miestami na sedenie sa tvorí dlhý rad hladošov, do ktorého sa postavíme aj my. Čakáme takmer 80 minút, ale po prvom súste Tan-tan polievky nám je jasné, že to stálo za to! To najlepšie nás však ešte len čaká. Počuli ste už niekedy od steakoch z japonského hovädzieho (wagyu), kráv z Kobe, ktoré sú (podľa legendy) každý deň masírované a dávajú im piť pivo, aby mali väčší apetít? Chovajú sa výlučne v regióne Hyogo, jedná sa o plemeno Tajima a ročne sa na trh dostane len 3 tisíc certifikovaných kusov. Ich mäso je neskutočne krehké, jemne prerastené tukom a dosahuje kvality 5, čiže najvyššej, akú hovädzie mäso môže vôbec mať. V steakovej reštaurácii Kobe Beef Kaiseki 511, ktorú máme už overenú, ponúkajú najvyššiu kvalitu so stupňom mramorovania 11 z 12 dielnej stupnice BMS. Vzhľadom na to, že tuk v tomto mäse má nižšiu teplotu topenia ako bežné hovädzie, nám šéfkuchár Masahiko Maeda odporúča prípravu najviac medium-rare. Mäso sa doslova rozplýva na jazyku a jeho chuť nám ešte dlho šteklí chuťové poháriky. Nedá sa porovnať s ničím, čo sme doteraz jedli. Gurmánsky zážitok, na ktorý človek nezabudne do konca života. Naša cesta Japonskom však pokračuje ďalej a v Hirošime ochutnávame najlepšie okonomiyaki, na ostrove Miyajima úhora a čerstvo vylovené ustrice. Dnes smerujeme do Kyota, hlavného mesta čaju. Japonsko je exotická krajina, kde sa stretáva moderna s tradíciou, obrovské mestá a prekrásna príroda okolo nich a to všetko dopĺňa vynikajúca kuchyňa. Japonsko proste treba ochutnať.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Japonsko
B

Ázia  

Japonsko


náročnosť

0 dní

Trvanie

Žiadna cena

Vianočná akcia 2018

Zlatá cesta Japonskom a relax na Palau
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Palau, Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

5250€ 4830
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, USA, Japonsko, Austrália


náročnosť

0 dní

Trvanie

Žiadna cena

Vianočná akcia 2018

Cesta okolo sveta naprieč Pacifikom
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Veľkonočný ostrov, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland, Japonsko, India, Chile, Čína


náročnosť

24 dní

Trvanie

9890€ 9099