Ako chutí Japonsko?

Ako chutí Japonsko? Cestovateľské gastrozážitky z Japonska

Japonská gastronómia sa vyvíjala po stáročia v izolácii a líši sa nie len od ostatnej ázijskej kuchyne, ale aj medzi jednotlivými regiónmi samotného Japonska. Základom pre celú krajinu je miso polievka, ktorá sa podáva v malej miske s kúskom tofu, morskej riasy a mladej cibuľky. Spoločným menovateľom je aj miska bielej, lepkavej ryže. Ďalšie ingrediencie sa už líšia podľa lokality a sezónnosti. Mimoriadne populárne sú dary mora – ryby, chobotnice, kalamáre, krevety.. Japonci zjedia v priemere 27 kíl rýb ročne, čo je najviac na svete. Veľkým zážitkom je pre nás návšteva najväčšieho rybieho trhu na svete v štvrti Tsukuji v Tokyu, ktorý bol založený na pokyn šogúna Tokugawa Ieyasu v 17. storočí, aby mohli zásobovať panstvo Edó (niekdajší názov pre Tokyo) čerstvými rybami. V súčasnosti tu približne 900 licencovaných veľkoobchodníkov predá obrovské množstvo tuniakov, lososov, mušlí či ďalších zo 400 druhov morských živočíchov, ktoré sa vylovia v japonských vodách. Po prehliadke trhu, ktorý, neverili by ste, ale vôbec nezapácha rybacinou, si dávame jedno z najznámejších a vo svete najpopulárnejších jedál z Japonska – sushi a sashimi. Sushi všetci poznáte, sashimi sú len samotné kúsky rýb, či iných morských živočíchov, ktoré, podobne ako sushi potierame wasabi a namáčame do sójovej omáčky. Zhodujeme sa, že lepšie sme ešte nejedli. Čerstvosť je tu nadovšetko a Japonci sa v nej naozaj vyžívajú. Ďalším populárnym jedlom, ktoré má však pôvod v Číne, sú rezancové polievky. Na výber je niekoľko druhy rezancov – klasické (ramen), pohánkové (soba) alebo hrubé pšeničné (udon). Tie sú zaliate vývarom a na vrch si pridáte kúsok bravčového, vajíčko, vypražené krevety alebo zeleninu v tempure. Reštaurácií, alebo skôr bufetov, ktoré ponúkajú ramen nájdete v každej štvrti niekoľko. My však vždy hľadáme to najlepšie a v Tokyu sú dokonca dve takéto reštaurácie, ktoré sú ocenené Michelin hviezdou. Pred bufetom s 12 miestami na sedenie sa tvorí dlhý rad hladošov, do ktorého sa postavíme aj my. Čakáme takmer 80 minút, ale po prvom súste Tan-tan polievky nám je jasné, že to stálo za to! To najlepšie nás však ešte len čaká. Počuli ste už niekedy od steakoch z japonského hovädzieho (wagyu), kráv z Kobe, ktoré sú (podľa legendy) každý deň masírované a dávajú im piť pivo, aby mali väčší apetít? Chovajú sa výlučne v regióne Hyogo, jedná sa o plemeno Tajima a ročne sa na trh dostane len 3 tisíc certifikovaných kusov. Ich mäso je neskutočne krehké, jemne prerastené tukom a dosahuje kvality 5, čiže najvyššej, akú hovädzie mäso môže vôbec mať. V steakovej reštaurácii Kobe Beef Kaiseki 511, ktorú máme už overenú, ponúkajú najvyššiu kvalitu so stupňom mramorovania 11 z 12 dielnej stupnice BMS. Vzhľadom na to, že tuk v tomto mäse má nižšiu teplotu topenia ako bežné hovädzie, nám šéfkuchár Masahiko Maeda odporúča prípravu najviac medium-rare. Mäso sa doslova rozplýva na jazyku a jeho chuť nám ešte dlho šteklí chuťové poháriky. Nedá sa porovnať s ničím, čo sme doteraz jedli. Gurmánsky zážitok, na ktorý človek nezabudne do konca života. Naša cesta Japonskom však pokračuje ďalej a v Hirošime ochutnávame najlepšie okonomiyaki, na ostrove Miyajima úhora a čerstvo vylovené ustrice. Dnes smerujeme do Kyota, hlavného mesta čaju. Japonsko je exotická krajina, kde sa stretáva moderna s tradíciou, obrovské mestá a prekrásna príroda okolo nich a to všetko dopĺňa vynikajúca kuchyňa. Japonsko proste treba ochutnať.

K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7832
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

3560
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

6990
Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 17 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: