Neľakajte sa, nejde o žiaden bizarný spôsob donášky jedla, nemusíte kvôli tomu chodiť na vlakovú stanicu :)Ide o prezývku “sushi train” (sushi vlak) ktorú si vyslúžil špecifický typ japonských reštaurácií. O čo ide? Ak ste milovníkom sushi, s týmto druhom reštaurácie ste sa mohli stretnúť už aj u nás, ide o veľmi populárny spôsob stolovania a konzumácie sushi. Princíp je jednoduchý, reštaurácia je koncipovaná tak, že z kuchynskej časti, kde školení sushi majstri pripravujú čerstvé kúsky tejto delikatesy, ich pohyblivý pás (vlak) prepravuje okolo vás. Ak sa vám porcia páči, jedoducho si ju z pásu zoberiete a konzumujete. Porcie na páse sú priebežne dopĺňané a obiehajú okolo všetkých stolov v reštaurácii, takže máte po celý čas prísun čerstvých porcií. Obľúbený japonský zelený čaj mača máte vo väčšine týchto reštaurácií grátis, čapujete si ho priamo od stola. To isté platí pre doplnky k sushi - wasabi, sójovú omáčku, či nakladaný zázvor. Ak by vám nejaký konkrétny druh chutil viac ako ostatné, môžete si ho objednať na dotykovej obrazovke priamo od vášho stola a za pár minút vám porcia “pristane” priamo pri stole na zrýchlenom expresnom páse, ktorý my v BUBO prezývame šinkansen. Rovnako si objednávate aj nápoje, špeciálne porcie, alebo dezerty. Ok, poviete si, kto sleduje koľko som zjedol a ako zaplatím? Je to veľmi jednoduché. Po konzumácii každej porcie odkladáte prázdne tanieriky na kopu. Tie sú väčšinou rozlíšené farbami, prípadne značením špecifickým pre danú reštauráciu, na základe čoho vám potom obsluha vypočíta výšku účtu. V niektorých reštauráciách môžete dokonca tanieriky nahádzať priamo do otvoru pod dotykovou obrazovkou, tie putujú rovno do umývačky a vám automat vyráta sumu, ktorú pri odchode z reštaurácie zaplatíte pri pokladni. Cena jednej bežnej porcie (zväčša 2 ks maki, alebo nigiri) stojí v priemere okolo 120 yenov (1€), čo je za čerstvé, lahodné japonské sushi naozaj veľmi slušná cena. Obedy v takejto reštaurácii patria medzi naše najobľúbenejšie zážitky a lovíme ich na každom našom BUBO zájazde.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Plastové jedlo v Japonsku
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Kobe - najlepšie steaky na svete?
- Kuromon market - najlepší street food Osaky
- Dotonbori, Osaka - tip na reštauráciu
- Konzumácia alkoholu v Japonsku
- Japonská whisky - luxus za dobrú cenu
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný