Šinzo  Abe – vražda japonského premiéra

Šinzo Abe – vražda japonského premiéra Japonský bývalý ministerský predseda bol dnes v Nare zastrelený

Bol to môj obľúbený politik, ktorý viedol Japonsko dobrým smerom. Shinzo Abe ( Šinzo Abé ), bývalý ministerský predseda Japonska, bol v Japonsku extrémne vplyvnou postavou a stal sa jedným z najmocnejších politikov v krajine. Bol tiež veľmi zanietený pre zmenu japonskej ústavy, ktorá je príliš „nevojenská“. Jeho názory ďalej znejú ústami jeho bývalých kolegov z Liberálno-demokratickej strany, ktorá vládne Japonsku ako diktatúra od II. svetovej vojny.  Apropos, Shinzo Abe vládol Japonsku ako najdlhšie vládnuci premiér.
 
Dnes ho zastrelili v meste Nara a pred pár minútami zomrel. Som si istý, že jeho vplyv neutíchne a guľky vraha nespôsobia zánik jeho myšlienok.

Shinzo sa narodil v Tokiu a bol synom Yoko Kishi a Shintara Abeho, ktorý bol politikom a ministrom. Áno, bol z dobrej rodiny -to je to, čo uznávam napriek idiotizmu a „rovnostárstvu“ = obyčajnosti Slovenska. Som tu za radikála. Pozrite sa na toto: Shinzoov prastrýko, Eisaku Satō, bol najdlhšie slúžiacim premiérom povojnových rokov (predbehol ho až Shinzo). Jeho starý otec z matkinej strany Nobusuke Kishi sa stal premiérom po tom, čo bol rehabilitovaný z obvinení z vojnových zločinov.  Shinzo Abé už na prvý pohľad vyzeral ako kultivovaný človek a takto dodával svojej krajine veľa a ukazoval cestu.
 
„Niet inej cesty“ znel jeho volebný slogan, ktorý si dobre pamätám a veľmi sa mi páčil. Na Slovensku by som s ním získal promile voličov, no on vyhral.
Abe sa snažil dvadsaťročie stagnujúcu ekonomiku oživiť. Pre progresívne médiá bolo tŕňom v oku to, že podporoval zbrojenie, jadrovú energetiku, znížil percento žien vo vedúcich funkciách, a to, že zákonom o štátnom tajomstve obmedzil médiá. Japonsko bolo „demokraciou jednej strany“ a to je veľmi podobné Číne. Ale áno, s tým, že Čína má dnes omnoho výraznejšie výsledky.
Mal prezývku „Trumpov našepkávač“, a USA ustúpili od hrozieb dovozných ciel a zvýšenia poplatkov, ktoré Japonsko platí za to, že má na svojom území vojská USA.
 
 Mal ekonomické úspechy, ale bohatstvo nebolo rovnomerne rozdeľované, a zarobili bohatí. Priemerná japonská rodina schudobnela.
Mal v úmysle zmeniť ústavu, hlavne článok 9, ktorý hovorí o tom, že Japonsko nebude nikdy bojovať. Číňania a Korejci ho neznášali.

Výsledky jeho politiky sa ešte len prejavia- Tak ako keď ja v BUBO niečo urobím, výsledky sa dostavia až po rokoch. BUBO má dnes najlepšiu stránku v cestovnom ruchu na Slovensku a toto sa prejaví až o pár rokov, aj keď už dnes ideme rapídne hore. To isté s reformami, ktoré tvrdo zavádzal Shinzo Abé.
Bol to najscestovanejší japonský premiér a cestoval neustále, aby upevnil obchodné pozície Japonska. Česť jeho pamiatke.

Blogy o Japonsku

foto: Wikipedia


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: