Plastové jedlo v Japonsku

M

Martin Ferenčík

Nie neľakajte sa, Japonci nejedia plasty. Kultúra stravovania v Japonsku je na vysokej úrovni jednak pokiaľ ide o kvalitu, ale aj pokiaľ ide o úpravu samotnej porcie, dalo by sa povedať dizajn. O kvalite miestnych jedál sa presviedčame prakticky počas celých BUBO zájazdov v Japonsku, dovolím si tvrdiť, že sa tu ani nedá najesť “zle”. Obrovské množstvo reštauračných zariadení, či už domácich, rodinných reštaurácií, ktoré sa tu volajú izakaya, alebo väčších stravovacích sietí tu ponúka nekonečný výber dobrôt, a nech si vyberiete ktorýkoľvek podnik, bude vám tu chutiť. Samotný dizajn jedál je takisto japonský fenomén, jednak vďaka jedinečnej japonskej keramike, vďaka ktorej vaše jedlo dostáva dizajnový rozmer, a takisto vďaka naaranžovaniu porcie kuchárom. Ako si ale vybrať tú pravú reštauráciu podľa vašej chuti? Jazyková bariéra je tu kvôli znakovému písmu oveľa väčšia, a nie každá reštaurácia má menu v angličtine. Japonci, ako praktický a vynaliezavý národ si s tým ale dokonale poradili. Vo výkladoch japonských reštaurácií totiž takmer vždy nájdete plastové alebo voskové makety porcií jedál, ktoré konkrétna reštaurácia ponúka. A verte mi, sú tak dokonalé, že keď vám na stole pristane reálna porcia, bude vyzerať na nerozoznanie od makety vo výklade. Výrobu týchto makiet majú pod palcom skúsení umelci, ktorí reštaurácii vyrobia set makiet presne podľa ich menu. Makety rôznych jedál si však môžete kúpiť aj v špecializovaných obchodoch, a v niektorých vás dokonca tomuto remeslu priučia. V Osake napríklad poznáme obchod, kde si môžete sadnúť a pod vedením skúsenej obsluhy si vyrobiť vlastné volské oko, lososové nigiri či iné japonské špeciality. Poďte s BUBO do Japonska, môžeme sa tam spolu zastaviť.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Japonsko

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva