(Naša) posledná večera v Japonsku

(Naša) posledná večera v Japonsku Z denníka sprievodcu BUBO

Aké jedlo by ste si vybrali na vašu poslednú večeru (v Japonsku)? My sme si vybrali jedovatú rybu FUGU (lat. Tetraodontidae) (V skutočnosti to bola predposledná, na našu poslednú sme šli na hovädzie z Kobe, tentokrát v štýle teppanyaki). Táto ryba patrí medzi slávne japonské delikatesy. Jej orgány a koža totiž obsahujú jed tetrodoxín, ktorý je 1200x jedovatejší ako kyanid a protilátka zatiaľ neexistuje. Jedna ryba obsahuje toľko jedu, že by bola schopná zabiť až 30 ľudí. Jej príprava si preto vyžaduje mimoriadne znalosti a zručnosť. Jedovaté časti je totižto treba odstrániť tak, aby mäso neostalo kontaminované. Od roku 1958, kedy si táto pochúťka v Japonsku vyžiadala až 176 obetí, je jej predaj a servírovanie v reštauráciách striktne regulované. Šéfkuchári musia absolvovať dvoj až troj-ročný kurz, ktorého záverečná skúška pozostáva z písomného testu, rozpoznávania jednotlivých druhov fugu a praktického testu – prípravy, servírovania a samozrejme konzumácie pripravenej ryby. Len jedna tretina absolventov kurzu prejde záverečnými skúškami, neúspech môže znamenať aj smrť. Od roku 2000 však zomrelo na požite jedovatých častí ryby len 23 ľudí, z toho v 22 prípadoch šlo o rybárov, ktorý nevedeli, s akou rybou majú tú česť. Otráv s šťastným koncom však bolo oveľa viac. Naposledy minulý rok, kedy sa otrávilo v reštaurácii v Tokyu 5 prominentných hostí, ktorí donútili kuchára, aby im servíroval pečeň – veľkú, ale prudko jedovatú delikatesu. Pár rokov dozadu stála otrava zákazníkov dokonca licenciu kuchára z reštaurácie ocenenej dvoma michelinovskými hviezdami. Najviac, až 70% fugu sa však skonzumuje v Osake a toto je mesto, kde ju ochutnáme aj my. V našej obľúbenej reštaurácii Zuboraya za prijateľnú cenu dostanete degustačné menu, ktoré obsahuje kúsky surovej ryby (sashimi), sushi, fugu polievku, vyprážanú fugu a ako voliteľnú možnosť urobiť si kúsky ryby na minigrile, alebo ako hotpot so zeleninou a hubami shitake. Zhodneme sa na tom, že fugu je naozaj veľká delikatesa a vôbec sa nečudujeme, že sa v Japonsku teší takej obľube. Trošku adrenalínu k tomu pridáva aj šéfkuchár reštaurácie Kiyoharu Hayashi, ktorý sa sem-tam prejde medzi hosťami, aby sa spýtal, ako im chutí, prípadne: „Netŕpnu vám pery?“. Práve tŕpnutie pier a jazyka je totiž prvým príznakom otravy. Neskôr začnú chabnúť svaly, prichádza nevoľno a smrť zapríčinená zlyhaním pľúc. Pri plnom vedomí. My sme však prežili a fugu sme si naplno vychutnali spolu s rodinou pána Takahashiho z ostrova Hokkaido, ktorá sedela pri vedľajšom stole. Naša prítomnosť ich tak zaujala, že nám ponúkli ochutnať niektoré zo špecialít, o ktorých sme ani netušili, že existujú. Jednou z nich bolo aj horúce saké s vylúhovanými plutvami z fugu. Opäť mimoriadny gurmánsky zážitok. Na zdravie!

K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

5075 7250€
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5382 7689€
K

Ázia  

Mongolsko, Japonsko, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3735 4980€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola
Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 39 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy
Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Osaka - motor Japonska
Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: