Čakajte prosím...

(Naša) posledná večera

M

Maťo H. z BUBO

Aké jedlo by ste si vybrali na vašu poslednú večeru (v Japonsku)? My sme si vybrali jedovatú rybu FUGU (lat. Tetraodontidae) (V skutočnosti to bola predposledná, na našu poslednú sme šli na hovädzie z Kobe, tentokrát v štýle teppanyaki). Táto ryba patrí medzi slávne japonské delikatesy. Jej orgány a koža totiž obsahujú jed tetrodoxín, ktorý je 1200x jedovatejší ako kyanid a protilátka zatiaľ neexistuje. Jedna ryba obsahuje toľko jedu, že by bola schopná zabiť až 30 ľudí. Jej príprava si preto vyžaduje mimoriadne znalosti a zručnosť. Jedovaté časti je totižto treba odstrániť tak, aby mäso neostalo kontaminované. Od roku 1958, kedy si táto pochúťka v Japonsku vyžiadala až 176 obetí, je jej predaj a servírovanie v reštauráciách striktne regulované. Šéfkuchári musia absolvovať dvoj až troj-ročný kurz, ktorého záverečná skúška pozostáva z písomného testu, rozpoznávania jednotlivých druhov fugu a praktického testu – prípravy, servírovania a samozrejme konzumácie pripravenej ryby. Len jedna tretina absolventov kurzu prejde záverečnými skúškami, neúspech môže znamenať aj smrť. Od roku 2000 však zomrelo na požite jedovatých častí ryby len 23 ľudí, z toho v 22 prípadoch šlo o rybárov, ktorý nevedeli, s akou rybou majú tú česť. Otráv s šťastným koncom však bolo oveľa viac. Naposledy minulý rok, kedy sa otrávilo v reštaurácii v Tokyu 5 prominentných hostí, ktorí donútili kuchára, aby im servíroval pečeň – veľkú, ale prudko jedovatú delikatesu. Pár rokov dozadu stála otrava zákazníkov dokonca licenciu kuchára z reštaurácie ocenenej dvoma michelinovskými hviezdami. Najviac, až 70% fugu sa však skonzumuje v Osake a toto je mesto, kde ju ochutnáme aj my. V našej obľúbenej reštaurácii Zuboraya za prijateľnú cenu dostanete degustačné menu, ktoré obsahuje kúsky surovej ryby (sashimi), sushi, fugu polievku, vyprážanú fugu a ako voliteľnú možnosť urobiť si kúsky ryby na minigrile, alebo ako hotpot so zeleninou a hubami shitake. Zhodneme sa na tom, že fugu je naozaj veľká delikatesa a vôbec sa nečudujeme, že sa v Japonsku teší takej obľube. Trošku adrenalínu k tomu pridáva aj šéfkuchár reštaurácie Kiyoharu Hayashi, ktorý sa sem-tam prejde medzi hosťami, aby sa spýtal, ako im chutí, prípadne: „Netŕpnu vám pery?“. Práve tŕpnutie pier a jazyka je totiž prvým príznakom otravy. Neskôr začnú chabnúť svaly, prichádza nevoľno a smrť zapríčinená zlyhaním pľúc. Pri plnom vedomí. My sme však prežili a fugu sme si naplno vychutnali spolu s rodinou pána Takahashiho z ostrova Hokkaido, ktorá sedela pri vedľajšom stole. Naša prítomnosť ich tak zaujala, že nám ponúkli ochutnať niektoré zo špecialít, o ktorých sme ani netušili, že existujú. Jednou z nich bolo aj horúce saké s vylúhovanými plutvami z fugu. Opäť mimoriadny gurmánsky zážitok. Na zdravie!



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Japonsko

Vianočná akcia 2018

Zlatá cesta Japonskom
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3480€ 3202

Vianočná akcia 2018

Južná Kórea, Japonsko
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490€ 4131

Vianočná akcia 2018

Zlatá cesta Japonskom a relax na ostrove Bali
K

Ázia  

Bali, Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

4860€ 4471

Vianočná akcia 2018

Zlatá cesta Japonskom a relax na Guame
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, USA, Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

5100€ 4692