Športové kluby v New Yorku

Športové kluby v New Yorku

The Big Apple, mesto, čo nikdy nespí a mnoho iných prezývok. To je New York, najväčšie mesto USA a pravdepodobne najznámejšie mesto na svete. Na našich zájazdoch v USA je New York neodmysliteľnou zastávkou takmer každého jedného, či už sa tu zájazd začína, končí, alebo tu trávime stred zájazdu. Dokonca máme prehliadku tohto mesta skombinovanú s prehliadkou západu USA. Mnoho ľudí do tohto mesta chodí najmä za ikonickými miestami, ako sú mrakodrapy, ulice, parky, alebo sem chodia len za atmosférou a štýlom života, ktorý nikde inde nenájdete. Veľa ľudí sem však chodí na rôzne športové podujatia, pretože šport neodmysliteľne patrí k histórii tohto mesta a veľakrát ju aj definoval.

New York Yankees

Začneme pravdepodobne najznámejším športovým klubom USA, no pre nás najmenej známym športom. Bejzbalistom Yankees sa podarilo až ohromujúcich 27-krát vyhrať najvyššiu bejzbalovú súťaž v Severnej Amerike, MLB. Sú legendárni a ak aj nič neviete o bejzbale, o Yankees ste už pravdepodobne počuli. Ich logo, kde Y prechádza cez písmeno N môžeme pozorovať na šiltovkách po celom svete. Ich domovský stánok sa nachádza v mestskej časti Bronx, kde sa dá jednoducho dostať zelenou linkou metra č.4. Tento štadión má kapacitu vyše 46 tisíc miest. Napriek tomu, že niekto nepozná pravidlá bejzbalu, zažiť tu zápas je jeden z najväčších zážitkov, aký môže v človek v živote uloviť (hovorím z vlastnej skúsenosti!).

New York Mets

Menej známy bejzbalový tím, ktorý nie je tak populárny a ani úspešný ako jeho väčší brat z Bronxu. Ich štadiónom je Citi Field, ktorý sa nachádza v mestskej časti Queens, neďaleko letiska La Guardia. MLB dokázali vyhrať dvakrát, no poslednej roky sa držia na úrovni svojich mestských rivalov. V New Yorku platí jedno jednoduché pravidlo: Do Bronxu sa nechodí so šiltovkou Mets a do Queensu sa nechodí so šiltovkou Yankees!

New York Rangers

Modro-bielo-červený dres s diagonálnym nápisom Rangers pozná asi každý športový fanúšik. Legendárny klub, kde roky svojej kariéry strávil aj náš Marián Gáborík, no napríklad aj najlepší hráč histórie, Wayne Gretzky. Hokejisti tohto tímu dvihli nad hlavu Stanley Cup už štyrikrát, pri ich vzostupnej forme za posledné sezóny je možné, že onedlho pridajú piaty. Tím hráva svoje domáce zápasy v ikonickej multifunkčnej aréne Madison Square Garden, ktorú si strieda s ďalšími športovými tímami.

New York Islanders

Mestský rival Rangers je podľa štatistík rovnako úspešný, keďže dokázal štyrikrát vyhrať NHL. Klub bol taktiež domovom viacerých slovenských hráčov, ako napríklad Pálffyho, Višňovského, Haláka, no svoju poslednú sezónu tu odohral aj Zdeno Chára. Domáce zápasy hrajú v UBS Arena, ktorá bola otvorená len zopár rokov dozadu a nachádza sa na okraji mestského ohraničenia mesta New York.

New York Knicks

Basketbalový klub, ktorý svoje domáce zápasy hrá taktiež v Madison Square Garden. Knickerbockers, skrátene Knicks, dokázali vyhrať NBA dva razy, naposledy však v roku 1973. Klubu sa posledné roky nedarí, no ich fanúšikovia sa označujú za jedných z najvernejších. Pokiaľ počas ich domáceho zápasu budete niekde medzi 7. a 8. Avenue a medzi ulicami 31 až 33, počítajte, že vás zaplaví oranžovo modré more fanúšikov a je veľmi pravdepodobné, že z vás spravia fanúšika taktiež.

Brooklyn Nets

Mestský rival Knicks, ktorých oddeľuje East River. Ako aj z názvu vyplýva, Nets sú lokalizovaní v mestskej časti Brooklyn a svoje zápasy hrajú v Barclays Center, modernej aréne postavenej v roku 2012. Klub sa v minulosti volal New Jersey Nets, no ani zmena mena mu nepriniesla výraznejšie úspechy v súťaži. Ich domáce zápasy sú však pre fanúšikov basketbalu oveľa dostupnejšie, najmä cenovo, preto si tento klub touto cenovou politikou rýchlo získal srdcia obyvateľov Brooklynu.

New York Giants

Posledným zo štyroch „veľkých“ amerických športov je americký futbal. K zástupcom New Yorku v lige NFL patria aj New York Giants, ktorý hrávajú svoje domáce zápasy na štadióne MetLife. Tento štadión sa oficiálne nachádza v meste East Rutheford v štáte New Jersey. Mohol by sa nájsť niekto, kto by pochyboval o tom, či by sa tým pádom mali Giants radiť medzi tými mesta. Keďže štadióny na americký futbal patria k tým najväčším, logicky sa nemôžu nachádzať v strede preplneného Manhattanu. Giants dokázali 8-krát dominovať najvyššej súťaži amerického futbalu.

New York Jets

Každý zo štyroch veľkých športov mal v New Yorku obsadenie dvoch tímov a výnimkou nie je ani americký futbal. Futbalisti New York Jets hrávajú svoje domáce zápasy na tom istom štadióne, MetLife Stadium, s kapacitou 82 500 miest. V porovnaní so svojim mestským rivalom sú však na tom štatisticky oveľa horšie, NFL sa im podarilo vyhrať iba jedinýkrát.

Ostatné tímy

Neďaleko mesta, iba kúsok cez rieku Hudson sa nachádza ďalší hokejový klub, ktorý sa radí do NHL. New Jersey Devils v niektorých zoznamoch nájdeme priradené k mestu New York, v iných zase nie. Svoje zápasy totižto hrajú už na území štátu New Jersey a názov mesta nenesú ani v klube, preto je toto označenie sporné.

Ženské športy sú celosvetovo na vzostupe a inak tomu nie je ani v USA. V New Yorku nájdeme jeden z najlepších ženských basketbalových tímov, New York Liberty. Minulú sezónu obsadili v ženskej verzii NBA, WNBA, druhú priečku. Svoje domáce zápasy hrávajú taktiež v Barclays Center.

Európsky futbal nie je v USA až tak populárny (viac o tom píšem v blogu TOP športy v USA), no v takom veľkom meste, akým je New York, nájdeme zastúpenie aj v tomto športe. New York City FC a New York Red Bulls hrávajú najvyššiu futbalovú súťaž MLS (Major League Soccer).

Na našom zájazde vám vždy sprievodca BUBO veľmi rád poradí, ako sa môžete na nejaký športový zápas dostať, pokiaľ to budú možnosti dovoľovať. Uvedomujeme si, že pre niekoho sú takéto športové zážitky jedny z tých najintenzívnejších, preto sa ich snažíme na našich zájazdoch po USA podporovať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA