Stolovanie v čínskych krajinách

Stolovanie v čínskych krajinách

V Číne sú trošku odlišné zvyky slušného správania ako sme zvyknutí z Európy. Mľaskanie, zívanie, pľuvanie, smrkanie je bežná súčasť správania sa pri jedení. Čínska gastronómia je mimoriadne pestrá a nájdeme širokú ponuku rôznorodých jedál.

Stravovacie tradície sú staré ako samotná kultúra krajiny a často sú hlboko ovplyvnené silnou konfuciánskou vierou. Číňania si zakladajú na tom, že príprava pokrmov je nielen obživou, ale aj umením.

Paličky, ktorými sa jedlo v Číne konzumuje boli vynájdené čínskou spoločnosťou už pred niekoľkými tisíckami rokov. Zvyčajne sa využívajú plastové - v Číne je to štandard. Avšak drevené sú určite krajšie a luxusnejšie. V minulosti boli vyrábané najmä z bambusu, cédrového či tíkového dreva. Až po dynastiu Han sa za hlavný riad v kuchyni považovala lyžica a jedlo sa konzumovalo rukami. Hlavným náčiním sa postupom času paličky stali pri stolovaní až v dynastii Ming.

V časoch Ming, v oveľa neskoršom období, keď mala Čína oveľa väčšiu populáciu, existoval Court of Imperial Entertainments, ktorého úlohou bolo vydávať mäso a nápoje, podávať jedlo úradníkom podľa potreby a zabezpečovať potraviny pre personál paláca. 
 
Ako aj západné reštaurácie majú svoje pravidlá pri stolovaní, rovnako aj paličky ich majú niekoľko: paličkami nenapichujeme jedlo, neolizujeme ich, ani nimi neukazujeme na ľudí a „neprekopávame“ sa nimi v jedle. Na odkladanie paličiek používame na to určenú tácku. Pokiaľ paličky prekrížite, považuje sa to za nezdvorilé.

Oproti západným reštauráciám nám chvíľu trvá si zvyknúť na spoločné zdieľanie jedla, ktoré je pri podávaní servírované v misách a umiestnené uprostred stola, odkiaľ si konzumenti naberajú jedlo na svoj prázdny tanier alebo misku, ktorú majú pred sebou.

Stoly sú zvyčajne kruhového tvaru, pri menšej skupinke sú štvorcové a jedlo v strede býva na otočnom podnose (nazývaný lenivá Suzan), aby bolo pre každého ľahké pochutnať si na tom, čo mu padlo do oka.

V rámci hierarchie sa čaká, kým si napríklad senior alebo generálny riaditeľ spoločnosti naberie a až potom sa roztočí lenivá Suzan ostatným. Čínska etiketa stolovania odráža sociálne hierarchie, v rámci ktorých sú ľudia na vyšších pozíciách považovaní za stredobod pozornosti. Tradičná čínska kultúra kladie dôraz aj na úctu k starším a vždy im dáva prvé sústo.

Na prípitok vyzve hostiteľ pohárikom vína alebo piva so slovami „Ganbei“, čo znamená do dna. Po prípitku sa pohárik znova doplní a hostiteľ alebo hierarchicky najvyššie postavený člen stola určuje sekvenciu pitia.

Dress code je dôležitý pri formálnych alebo obchodných stretnutiach, či večeri s väčšími rodinami, kde je reštaurácia luxusnejšia. Vyhýbame sa príliš veľa čiernej alebo bielej farbe, pretože tie sa spájajú s pohrebmi. Oblečenie by malo byť elegantné, skromné a žiarivá červená sa považuje za šťastnú.

Ak budete na dovolenke v Číne, pamätajte na to, že pri stole sa vyhýbame témam o politike, náboženstve, či osobných financiách a namiesto toho radšej pochválime kuchára, pretože jedlo je tu kultúrou.

TIP na BUBO blogy o Číne:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4238
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: