Surinam - základné informácie

Surinam - základné informácie

Keď sa povie Surinam, mnoho ľudí by možno ani netiplo, na akom kontinente sa nachádza. Surinam, spoločne s ostatnými „Guyanami“ patrí medzi menej známe a málo navštevované krajiny Južnej Ameriky. Celej oblasti na severe Južnej Ameriky sa hovorilo „Guyana“. Je to indigénny termín, ktorý znamená „krajina mnohých vôd“. V minulosti bolo 5 území, kolónií pri karibskom pobreží pomenované Guyana, podľa vládnucich mocností: Španielska Guyana (teraz región Guyana vo Venezuele), Britská Guyana (Guyana), Holandská Guyana (Surinam), Francúzska Guyana a Portugalská Guyana (štát Amapá v Brazílii). 

Po získaní nezávislosti v roku 1975 sa krajina premenovala z Holandskej Guyany na Surinam. Pôvod Surinamu je pravdepodobné odvodený od pôvodných obyvateľov Surinen, ktorí obývali pobrežie v čase stretu s Európanmi.

Rýchle fatky:

Hlavné mesto: Paramaribo – 240 000 obyvateľov 

Rozloha: 163 820 km²

Počet obyvateľov: 632 000

Hustota zaľudnenia: 3,9 obyvateľov/km²

Mena: Surinamský dolár 1€ = 34 SRD (jún/2024)

Najvyšší bod: Julianatop (1286 m)

Najnižší bod: Atlantický oceán (0 m)

Jazyk: Holandčina (oficiálny), Sranan Tongo – lengua franca v Suriname, kreolský jazyk založený na angličtine a holandčine, približne 85 % ľudí v Suriname ho považuje za svoj materinský jazyk; dokonca hymna Surinamu je spolovice po holandsky a spolovice v jazyku Sranan Tongo; rovnako je uznaných 13 jazykov pôvodných obyvateľov

Geografia:

Surinam je najmenšia krajina Južnej Ameriky aj z hľadiska rozlohy aj počtu obyvateľov (Francúzska Guyana je zámorské územie Francúzska). Delí sa na 10 okresov, pričom väčšina z nich je na severe krajiny, ktorý je najviac obývaný. Okres Sipaliniwi je najväčší, ale v podstate ho tvorí len neprebádaná džungľa a nemá ani svoje administratívne hlavné mesto.

Zo severnej strany krajinu obmýva Atlantický oceán, na východe susedí s Francúzskou Guyanou, na juhu s Brazíliou a na západe s Guyanou (bývalou Britskou Guyanou). Zaujímavým faktom je, že je jedinou krajinou Južnej Ameriky, ktorá nesusedí so španielsky hovoriacou krajinou.

Do Surinamu sa nedostatnete po súši. Hranice tvoria rieky, cez ktoré nevedú mosty, preto si treba zobrať kompu alebo loďku. Aj my sa počas nášho zájazdu dostávame do Surinamu z Francúzskej Guyany malou loďkou cez rieku Maroni (Marowijne) a ďalej do Guyany kompou cez rieku Courantyne. V hlavnom meste Paramaribo sa nachádza medzinárodné letisko Johana Adolfa Pengela.

Až 95 % územia Surinamu pokrýva hustý tropický dažďový prales, čo z nej robí najviac zalesnenú krajinu na svete. Prales je taký hustý, že ak by ste sa tam stratili, už vás pravdepodobne nenájdu.

Hospodárstvo: Kedysi bola významnou ekonomickou aktivitou ťažba bauxitu, ktorý sa používa pre výrobu hliníka. Momentálne ekonomike pomáha aj ťažba ropy a zlata. Rybolov, morské plody a agrikultúra, hlavne pestovanie ryže a banánov, rovnako tvoria príjmy pre krajinu. Až 25 % obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve.

Surinam je málo prebádaná krajina Južnej Ameriky, ale určite má turistom čo ponúknuť. Počas nášho zájazdu Guyany, Surinam, navštevujeme hlavné mesto Paramaribo, s nádhernou drevenou katedrálou a národný park Brownsberg.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

5210
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

4360
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany Paramaribo

Paramaribo Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany

Prejdime sa najmenej turistickými krajinami Južnej Ameriky. Na severnom pobreží juhoamerického kontinentu v oblasti Guyanskej vysočiny sa…

Ivana Tomášová 14 min. čítania
Prečo cestovať do Surinamu? Blog

Blog Prečo cestovať do Surinamu?

Celý svet chodí na pláže Ria, za pamiatkami Inkov v Peru či do dokonalej prírody Patagónie? Prečo si však pre nabliižšiu dovolenku vybrať Surinam?

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: