Talianske mafiánske rodiny v New Yorku

Talianske mafiánske rodiny v New Yorku

Začiatkom 20. storočia sa v New Yorku diali veľké veci. Nielenže sem prichádzalo veľké množstvo prisťahovalcov za lepším životom, oni si ho aj tvorili. Veľkým príkladom je aj zopár talianskych jednotlivcov, ktorí si tu vytvorili pevné základy v obchodovaní.

Rodiny, ktoré riadili rôzne časti mesta New York. Ich stratégia bola jednoduchá, ovládať nelegálne činnosti. Keď mali talianski migranti finančné problémy, niektorí sa rozhodli si pomôcť nelegálnymi aktivitami, ako hazard, výpalníctvo a dokonca pašovanie alkoholu, aby sa uživili. Postupom času si vybudovali vzťahy so skorumpovanými politikmi, vplyvnými autoritami, len aby chránili svoje záujmy a vyhli sa trestnému stíhaniu. Presne vedeli, ako sa pohybovať v ochodoch, bolo to preto lebo boli vopred pripravení zo svojej rodnej zeme? 

Ako rástli na moci a vplyve, už im nestačil hazard a výpalníctvo, zapojili sa do pašovania drog, prostitúcie, úplatkárstva v stavebnom sektore a  doprave. Tým si zabezpečovali kontrolu nad rôznymi sektormi ekonomiky mesta, takýmto spôsobom získavali finančné prostriedky, cez korupciu a úplatky. Využívali svoj vplyv na firmy a rôzne podniky prostredníctvom zastrašovania a násilia. My sme s našou BUBO skupinkou počas našej netradičnej prehliadky navštívili taliansku časť mesta Little Italy.

V 20. storočí najviac dominovali rodiny ako: Bonanno – rodina, ktorá pôsobila hlavne v obvodoch Brooklyn a Queens. Najvýznamnejší vodca rodiny Bonanno bol Jozeph Bonanno, takzvaný Joe Bananas. Hlavným zárobkom tejto rodiny bolo pašovanie alkoholu počas prohibície, vyberanie výpalného a pašovanie drog. V priebehu ich pôsobenia, rodina zažila vnútromocenské boje a konflikty, ktoré sa často končili násilím. Tieto nezhody spôsobili, že pozícia rodiny v radoch podsvetia sa veľmi oslabila. Činnosť tejto rodiny bola sledovaná a stíhaná trestným konaním.

  • Colombo - alebo známa pod menom Colombo Crime Family, najvýznamnejší vodca alebo boss bol Joseph Colombo. Aj táto rodina zažila množstvo turbulentných momentov, kvôli svojim vnútorným bojom. Vďaka týmto konfliktom boli značne oslabení a stali sa terčom na zatýkanie. No aj napriek početným zatknutiam členov rodiny si Colombo Family uržala svoju pozíciu ako jedna z hlavných mafiánskych rodín v NY. Možno to bolo práve pre ich pôsobenie v kriminálnych aktivitách ako vydieranie, pôžičky a výpalné. Pôsobili najviac v Brooklyne a na Staten Islande.
  • Gambino – najmocnejšia a najvplyvnejšia rodina, ktorá operovala hlavne v Brooklyne, Manhattane a na Staten Islande. Táto rodina mala najstabilnejšie vzťahy pomedzi mafiánskych rodín a výbornú organizáciu. Najznámejší boss rodiny bol Carlo Gambino a ich aktivity súviseli s nelegálnym hazardom, výpalným, vydieraním a pašovaním drog. Aj napriek viacerým pokusom polície o obmedzenie organizovaného zločinu rodiny, Gambino ostáva významným hráčom v podsvetí až do súčasnosti.
  • Genovese - práve táto rodina si udržala meno ako najvplyvnejšia mafiánska rodina v NY, aj keď voči nim bolo podniknutých viacero operácií na pozastavenie činnosti, dá sa povedať, že sú významní hráči ešte aj v súčasnosti. Obchodujú v hazarde, pašovaní drog, výpalníctve a vo vydieraní na území Brooklynu a Manhattanu. Najvýznamnejšie meno rodiny je Vito Genovese.
  • Lucchese – aj táto rodina zostala významným hráčom ešte aj v súčasnosti. Je známa tým, že riešila veľké množstvo konfliktov s konkurenčnými mafiánskymi rodinami. Najznámejší boss rodiny bol Tommy Lucchese. Ich teritórium je Bronx, Harlem a niektoré časti Brooklynu. 

Okrem toho, že si rodiny podmaňovali veľké časti mesta, mávali často aj konflikty medzi sebou. V priebehu rokov sa udiali mnohé významné udalosti, vďaka ktorým sa tieto priezviska stali ešte známejšími. Ešte aj v dnešnej dobe sú niektoré prezviska známe. V Little Italy sa stalo mnoho dôležitých momentov, keď rodiny medzi sebou viedli krvavé boje o významné miesto obchodu a postavenie v New Yorku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA