Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid je ikonický nepriehladnuteľný mrakodrap nachádzajúci sa v San Franciscu v Kalifornii. Patrí k k jednej z najznámejších pamiatok v panoráme mesta. Pyramídu Transamerica navrhol architekt William Pereira a výstavba mrakodrapu trvala v rokoch 1969 až 1972. Tvar pyramídy bol skonštruovaný tak, aby sa minimalizoval vplyv tieňa budovy na okolie. V čase svojho dokončenia bola Transamerica Pyramid najvyššou budovou v San Franciscus výškou (260 metrov) vrátane svojej výraznej veže.

Hlavná konštrukcia budovy je vyrobená zo železobetónu a má oceľový rám, ktorý podporuje tvar pyramídy. San Francisco sa nachádza v seizmicky aktívnej oblasti a Transamerica Pyramid bola navrhnutá tak, aby odolala zemetraseniam. Jej jedinečný tvar skutočne dopomáha pri rozdeľovaní seizmických síl. Dizajn budovy bol v čase jej výstavby trochu kontroverzný, pričom niektorí kritici považovali tvar pyramídy za nevhodný v historickej architektúre San Francisca.

Postupom času sa stala súčasťou panorámy mesta SF. Budova bola pôvodne postavená tak, aby slúžila ako ústredie Transamerica Corporation, čo sú spoločnosti poskytujúce poisťovacie a finančné služby. Spoločnosť chcela jedinečnú a nezabudnuteľnú budovu, ktorá by reprezentovala ich inovatívny prístup. Transamerica má na 27. poschodí plus verejnú vyhliadkovú plošinu, ktorá ponúka panoramatický výhľad na San Francisco a okolitú zátoku.

Táto plošina bola po útokoch z 11. septembra 2001 pre verejnosť zatvorená, no v roku 2019 bola znovu otvorená so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami. V priebehu rokov nastali zmeny vo vlastníctve kde v roku 1999 získala Transamericu holandská poisťovňa Aegon.

Keď boli nepoisťovacie operácie Transamerica neskôr predané GE Capital, Aegon si len ponechal vlastníctvo budovy ako investíciu. V roku 2020 budovu predali spoločnosti SHVO a Deutsche Finance America za 650 miliónov dolárov.

E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: