Turecko - základné informácie

Turecko - základné informácie

Turecko patrí k najkrajším krajinám sveta a ak si chcete pozrieť niekoľko zaujímavých informácii o krajine, ste tu na správnom mieste.

Turecko - základné informácie.

Turecko meno – dnešný názov Turecko používame zrejme od 14. storočia, no moderný názov vieme vystopovať až v 18. storočí. Kedysi sa slovíčko „turkiyya“ spájala s Turkménmi, no Ibn Battuta spomína, že „Turkiyya“ leží tam, kde dnešné Turecko. Prečítajte si fantastický blog o Ibn Battutovi. Dnes sa volá v turečtine „Türkiye“.

Turecko sa delí na 81 provincií. Vnútorne sa delí na západné, stredné a východné Turecko. Pozrite si našu cestu západným Tureckom alebo zájazd východným Tureckom.

Turecko má rozlohu 783 356 km². Podstatná časť krajiny leží v Ázii, no máme tu aj európsku časť krajiny. Istanbul je mesto na dvoch kontinentoch. Prečítaj si skvelý blog o Istanbule.

Turecko hraničí s krajinami akými je Bulharsko, Grécko, Sýria, Arménsko, Gruzínsko, Irán, Irak a azerbajdžanská exkláva Nachčivan.

Najvyšším vrchom Turecka je Ararat s výškou 5137 mnm. Leží na samotnom východe Turecka a práve na toto miesto vypravujeme pravidelne expedíciu, s ktorými začal Ľuboš Fellner a odvtedy sa sem pravidelne BUBO skupiny vyberajú, aby zdolali vrchol. Čítaj blog!

Najdlhšia rieka Turecka je Kızılırmak s dĺžkou 1355 kilometra. Je to antická rieka Halys, ktorá sa spojila s menom Kroisa, panovníka Lýdie.

Prezidentom Turecka je Recep Tayyip Erdoğan, ktorý vládne krajine od roku 2014. Medzi rokmi 2003-2014 bol premiérom Turecka a medzi rokmi 1994 – 1998 dokonca starostom Istanbulu.

Turecko má dnes takmer 85 miliónov obyvateľov. Takmer 75 percent tvoria Turci, najväčšou menšinou (cca 20 percent) sú Kurdi žijúci na východe krajiny. Žijú tu aj Bulhari, Iračania, Iránci, Gruzínci, Sýrčania, Libanonci či iné menšie etniká, ktoré nedosahujú ani percento populácie.

Najdôležitejším náboženstvom je islam. Prevláda tu sunitský islam. Až desať percent ľudí sa nehlási k žiadnemu náboženstvu. Na východe Turecka nájdeme aj kresťanské oblasti so starými kláštormi, no kresťanstvo sa v krajine scvrklo.

Najväčšie mestá Turecka sú:
Istanbul /  14,7 milióna obyvateľov
Ankara  / 4,8 milióna obyvateľov
Izmir / 2,9 milióna obyvateľov
Bursa / 2,1 milióna obyvateľov
Adana / 1,7 milióna obyvateľov
Gaziantep / 1,6 milióna obyvateľov
Antalya / 1,3 milióna obyvateľov
Konya / 1,1 milióna obyvateľov
Kayseri / 1,1 milióna obyvateľov
Diyarbakir / 1,05 milióna obyvateľov

Turecko je prastará krajina. Viď dejiny západného Turecka. Nájdete tu množstvo unikátnych antických miest a aj jedno z najstarších miest sveta Gobekli Tepe. Čítaj unikátny blog Najstaršie pamiatky sveta!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: