Turistika na Old Man of Storr

Turistika na Old Man of Storr

V rámci nášho zájazdu v Škótsku sme sa vybrali aj na jeden z najznámejších škótskych ostrovov, Isle of Skye. Tento ostrov patrí medzi súostrovie Hebridy a blog Isle of Skye - Škótsko si môžete prečítať na našej stránke. My sa teraz zameriame na jeden prírodný úkaz tohto ostrova, ktorý ročne navštívi tisíce turistov a je ním Old Man of Storr.

Old Man of Storr je jednou z najznámejších prírodných pamiatok na škótskom ostrove Isle of Skye. Nachádza sa na polostrove Trotternish a ide o výrazný skalný útvar, ktorý sa týči nad okolím. Názov „Old Man“ odkazuje na tvar tohto útvaru, ktorý údajne pripomína starca (v angličtine „old man“). Podľa miestnej legendy sa hovorí, že skala je vlastne skamenený obor, ktorého po smrti premenili na kameň. Okolie Old Man of Storr je veľmi obľúbené medzi turistami a fotografmi, pretože ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu, vrátane zálivu Sound of Raasay.

Turistická trasa, ktorá vedie k Old Man of Storr, je jedna z najpopulárnejších na Isle of Skye. Po skvelom obede v hlavnom mestečku Portree sme sa aj my z BUBO vydali na túto turistiku. Už z diaľky sa nám naskytol krásny pohľad na skalnatý útvar. Turistická trasa vedie až na vrchol prírodnej pamiatky a delí sa na dve úrovne.

Prvá z nich predstavuje strmejšie stúpanie a do cieľa trasy sa dostanete približne za 1,5 hodiny turistickým tempom. Určite sa nevyhnete „fotopauzám“ a čím vyššie budete stúpať, tým krajšie výhľady budete môcť obdivovať. Touto trasou prejdete práve okolo skalného útvaru Old Man of Storr a budete pri ňom naozaj blízko. Trasa pokračuje už len pár metrov vyššie a dostaneme sa na vyhliadkové miesto nad spomínanú skalu, čo je zároveň aj cieľ našej turistiky. Odtiaľ sme si vychutnali nádherné výhľady na krajinu a zaslúžene aj pohárik škótskej whisky, ktorý nás príjemne zahreje.

Pre menej zdatných turistov je tu však alternatíva, a síce nenáročná trasa, ktorá nejde prudko hore, ale príjemným ľahko stúpajúcim chodníkom. Cieľ tejto druhej trasy je približne v polovici veľkej trasy a zaberie vám necelých 45 minút. Aj z tohto miesta sa môžete kochať krásnymi výhľadmi a sledovať ovečky, ktoré sa pasú vo vašej blízkosti.

Z obidvoch úsekov sa potom vraciate späť po tej istej trase. Celkový čas turistiky treba rátať cca 3 hodiny. Dole na parkovisku si ešte môžeme vychutnať kávu pre doplnenie energie, nakúpiť pár suvenírov a vydať sa ďalej na cestu obdivovať krásy tohto ostrova drakov. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4395
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2890

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2420
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 18 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: