Veľké kanadské jazerá

Veľké kanadské jazerá

Sústava 5 Veľkých kanadaských jazier (anglicky Great Lakes) sa nachádza na hraniciach medzi Spojenými štátmi a Kanadou. Sústavu tvorí päť jazier: Huronské jazero, Michigan, Erie, Ontario a Superior a sú poprepájané sériou vodných ciest, ktoré slúžia ako hlavný dopravný kanál pre lodnú dopravu.

Great Lakes (Veľké kanadské jazerá) vznikli v dôsledku pohybu ľadovca, ktorý prešiel cez región Severnej Ameriky pred približne 10 000 až 12 000 rokmi. Tento ľadovec vytvoril sériu depresií v krajine, ktoré sa postupne vyplnili vodou z riek a potokov.

Jazerá sú jedny z najväčších sladkovodných jazier na svete. Pokrývajú oblasť približne 244 000 km² a ich celkový objem vody tvorí viac ako 22 % všetkej sladkej vody na svete.

Tieto jazerá sú dôležité pre hospodárstvo oboch krajín nielen kvôli vodnej doprave, ale tiež slúžia aj ako zdroj surovín, ako napríklad ryby a drevo a tiež dôležitý zdroj vody pre ľudí. Okrem toho sú tieto jazerá dôležité pre životné prostredie, keďže sú domovom pre mnoho druhov rýb, vodných vtákov a iných živočíchov.

Najväčšie jazero je Jazero Superior s rozlohou 82 100 km² (hĺbkou 406 m) a po Kaspickom mori je druhým najväčším jazerom na svete.

My pri ceste po východnom pobreží USA prechádzame popri jazere Ontário, na ktorého brehu leží práve mesto Toronto. Jazero Ontario so svojou rozlohou 19 000 km² a hĺbkou 244 m siaha až do štátu New York v Spojených štátoch, no z hľadiska rozlohy je najmenším jazerom z tejto pätice.

Ontárijské jazero slúžilo ako dôležitý prístav pre lodný doprav a obchod medzi východom a západom Kanady, a preto predstavovalo strategické miesto pre vznik mesta Toronto, v ktorom začíname našu cestu po východnom pobreží Severnej Ameriky (viď zájazd Toronto, Niagara, New York).


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA