Voľby – Mahamat Idriss Deby

Voľby – Mahamat Idriss Deby

Stručný opis situácie v Čade

Syn dlhoročného diktátora Idrissa Debyho je hlavným kandidátom dnešných volieb v púštnom Čade. Čadskú Saharu mnohí považujú za najkrajšiu Saharu vôbec a aj ja som tu strávil dlhé týždne a bol som nadšený. O histórii Čadu som písal, môj sused Giulio prišiel do hlavného mesta v čase, keď bolo roztrielené (toto si vygooglite) doslova na prach. Bezmála polovica sedemnásťmiliónového štátu dnes žije na hranici chudoby. Sever Čadu je moslimský, juh kresťanský. Ide o obrovskú a prekrásnu krajinu. 

Čad sa zmieta v politických otrasoch od svojho vzniku, no od roku 2021 sa situácia vyhrotila. K moci sa dostal (bez volieb) dočasný prezident Mahamat Idriss Deby a takto sa chopil moci napriek urputnému odporu opozičných síl. Tento február sa chaos vystupňoval po tom, čo vládne sily zastrelili Yaya Dilla – jednu z najsilnejších opozičných postáv, v sídle ich strany v hlavnom meste N’Djamena. Idriss Deby postavil svoju moc na vojsku a toto je jedným z najsilnejších v celom Saheli. Čad je kľúčovým bezpečnostným partnerom v boji proti teroristickej skupine Boko Haram, ktorá operuje v severovýchodnej Nigérii a severnom Kamerune a v okolí Čadského jazera.

Moje postrehy z expedície

Na plavbu po Čadskom jazere nikdy nezabudnem. Od roku 2010 túto plavbu zopakovalo minimum Slovákov a ani neviem kto. Na jednom ostrovčeku na jazere nás privítal náčelník, ktorý mal doma namiesto strážneho psa krokodíla. Pri hraniciach s Darfurom som zasa videl sultánov palác strážiť bojovné pštrosy. Boli horšie než doberman a dokázali by vraj votrelca zabiť. Nielen jazero, ale celú krajinu sme prebrázdili v roku 2010 a aj tu sme predbehli hlavný turistický nápor. Expedícia Čadom bola jednou z mojich najkrajších ciest. O kmeňoch zo Sahelu píšem v blogu Najexotickejší ľudia sveta.

Obraz demokratických volieb

Dnešné voľby ani nie sú voľbami, ale ide o formalizovanie vojenskej moci. „Chcete voľby?“ tak ich teda pre vás urobíme, posmieva sa syn Déby západu. Po násilnej smrti svojho otca Debyho (staršieho), armáda pozastavila platnosť ústavy a oznámila dekrét, ktorým sa zriaďuje Dočasná vojenská rada, ktorá bude viesť krajinu na 18 mesiacov a zároveň vyhlásila Mahamat Debyho za šéfa rady, a teda za hlavu štátu. Tridsaťdeväťročný Deby nastúpil do úradu v apríli 2021 po tom, čo jeho otec vládol viac ako 30 rokov. Vládne nie 18 mesiacov, ale tri roky. V októbri 2021 potlačil povstanie opozície a vládne tvrdou rukou ako jeho otec. Minimálne 50 ľudí bolo na demonštrácii zabitých.

Túto demonštráciu viedol (aj keď v daný čas bol už v exile v USA) Succès Masra, ktorý bol najprv vymenovaný Mahatmom Idrissom Debym do funckie predsedu vlády. Ide o finančného experta, ktorý vyštudoval Harvard aj Oxford a pracoval v Africkej rozvojovej banke. 11. augusta 2023 sa vrátil z USA do Čadu a teraz sa ako opozičný kandidát uchádza o miesto prezidenta. Týchto protikandidátov je asi 10, ale Masra je jednoznačne najsilnejším.

Počul som však že toto je všetko iba divadielko a s Mahamom Idrissom Debym je v skutočnosti na deľbe moci dohodnutý. Masra dnes iba vytvára obraz demokratických volieb. Každopádne Succès Masra rozumie ekonomike (bodaj by sme takéhoto mali vo vláde na Slovensku) a tak sa verí, že by vedel upadajúcej čadskej ekonomike pomôcť. Nájdite si moje fotografie z Čadu. Bola to úžasná cesta.
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Čad, Kamerun


náročnosť

19 dní

Trvanie

5690
Afrika – príbehy z domova Prémiový blog

Prémiový blog Afrika – príbehy z domova

Všetci pochádzame z Afriky, tvrdia vedci. Najprv sa mi to zdalo nepravdepodobné, veď ja som beloch, čo sa ledva opáli a nechápal som, čo mám…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: