Výprava Henryho Hudsona

Výprava Henryho Hudsona

Príchod Európanov do oblasti súčasného mesta New York sa datuje do roku 1609, keď anglický moreplavec Henry Hudson pristál na jeho pobreží.

Henry Hudson bol významným moreplavcom 17. storočia, ktorý slúžil pre Holandskú východoindickú spoločnosť a zohrával dôležitú úlohu v objavovaní a mapovaní nových území. Jeho meno je neoddeliteľne späté s riekou Hudson v New Yorku.

V roku 1609 sa Henry Hudson vydal na svoju slávnu výpravu, ktorá mala za cieľ nájsť severozápadný priechod do Ázie. Počas svojej výpravyna lodi Half Moon (Polmesiac) objavil a preskúmal množstvo oblastí, vrátane severovýchodného pobrežia Severnej Ameriky. Jeho najvýznamnejším objavom bola široká rieka, ktorú dnes poznáme ako rieku Hudson.

Hudson a jeho posádka plávali po tejto rieke až do miesta, kde dnes leží mesto Albany v štáte New York. Snažil sa nájsť riečnu cestu naprieč Severnou Amerikou, ktorá by ústila na západnom pobreží. Hoci sa po 160 km museli vrátiť naspäť kvôli plytkej vode, predsa len v oblasti dnešného Manhattanu objavili hlboký prírodný prístav s obrovskými možnosťami využitia.

Hudsonova expedícia tak priniesla nové poznanie o oblasti a otvorila cestu pre ďalších objaviteľov a osadníkov.Začalo sem množstvo prúdiť holandských moreplavcov a obchodníkov, ktorých najviac lákal obchod s bobrími kožušinami. Bobrov bolo v tejto oblasti nadbytok a európsky záujem o kožušiny z tejto oblasti stále rástol. Rieka Hudson sa stala dôležitým dopravným a obchodným koridorom, ktorý položil základy rozvoju a rastu mesta New Amsterdamu, ktoré sa neskôr stal New Yorkom.

Dnes je táto rieka jedným z najdôležitejších prírodných symbolov mesta a predstavuje dôležitú súčasť jeho histórie a kultúry.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

3912 4890€
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2051 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA