Výroba jedovatých šípov

Výroba jedovatých šípov

Africkí pytliaci dodnes lovia zver v chránených oblastiach pomocou šípov s hlavicami napustenými jedom. Výrobou jedu sa obvykle zaoberá len niekoľko zasvätených mužov v dedinách. Predtým ako dôjde k samotnej výrobe jedu v pralese, zasvätení muži absolvujú slávnostnú prísahu, že sa nikto nesmie dozvedieť ako sa jed vyrába.

Pred odchodom do pralesa usporiadajú bohatú hostinu, vezmú si zo sebou jedlo na niekoľko dní a pred ranným východom slnka odídu z domu. Keď nájdu v pralase prudko jedovatý strom narežú z jeho vetvičiek malé asi 10 cm štepy.

Jed sa vyrába zo stromu Acokanthera schimperi, ktorý vyzerá úplne nevinne, asi ako zakrpatená oliva. Sú na ňom malé bobule a ich samotnú zrelosť zistíme práve podľa ich červenej farby.

Každý strom tohoto druhu nie je jedovatý. Je ich len málo a ťažko sa hľadajú. Domorodci, ktorí sa s tým zaberajú poznajú tieto stromy podľa menších mŕtvol hmyzu, ktoré ležia pod nimi.

Výroba jedu prebieha priamo v pralese. Prudko jedovaté štepy tohto stromu ponoria do hrnca s vodou a varia ich celý deň a celú noc. Drevo musí byť úplne rozvarené a vláknité. Potom vlákna opatrne drievkom vyberú a začnú vodu odparovať. Musí zostať len „šťava“ stromu ako extrakt hustej konzistencii. Výroba jedu trvá niekoľko dní. Keď sú s výrobou hotoví, vracajú sa späť domov.

Cestou sa snažia vyhýbať všetkým ľudským príbytkom, pretože nechcú, aby sa niekto dozvedel, čo nesú z lesa. Jed nesmie cestou vychladnúť preto musí byť udržiavaní pri určitej teplote. Ak by náhodou vychladol, musí byť opätovne prevarený, ale takýto typ jedu už nie je až tak účinný. Ak pytliaci chcú však uloviť zviera pre mäso, tak v takomto prípade dajú na čepeľ len malé množstvo jedu. Pokiaľ chcú uloviť ťažké, veľké zviera ako napr. slon, nosorožec, tak čepeľ šípu musia ohriať nad sto stupňov a až potom ho ponoria do jedu. Niekedy však jed nepôsobí na zvieratá tak ako by mal. Organizmus zvieraťa ostane oslabený, pričom sa dokáže pohybovať a vďaka požieraniu špeciálnych plodov rastúcich v niektorých oblastiach pôsobí aj ako účinný proti jed.

K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

6314
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

5350
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4741
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 20 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 14 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: