Zdravotný a sociálny systém v Argentíne

Zdravotný a sociálny systém v Argentíne Kedy chodia Argentínčania do dôchodku?

Zdravotný systém v Argentíne tvorí kombinácia verejného zdravotníctva a súkromného sektora. K zdravotnému systému má tak prístup každý Argentínčan, dokonca aj tí bez zdravotného poistenia (37 % obyvateľov), no jeho kvalita pokrivkáva. Štátni zamestnanci (48 %) majú zdravotné poistenie od štátu, aj jeho kvalita kolíše podľa typu zamestnania. Asi 8 % obyvateľov krajiny má uzatvorené súkromné poistenie.

Od druhej svetovej vojny sa zdravotný systém v krajine výrazne zlepšil a napríklad úmrtnosť detí do 5 rokov klesla zo 70 na 1 000 narodení na 12 (pre porovnanie u nás bola 15 v roku 1990, teraz je 5). Dĺžka života sa predĺžila zo 60 na 76 rokov (u nás zo 60 na 78 rokov). Argentína je v týchto ukazovateľoch 4. najlepšou krajinou v Latinskej Amerike.
 
Školský systém je v Argentíne rozdelený do štyroch úrovní. Jasle a materské škôlky do 5 rokov (posledné 2 roky sú povinné), základné školy (trvá 7 rokov). Stredná škola trvá 5 alebo 6 rokov. A následne výber zo 47 štátnych (zdarma) a 46 súkromných univerzít a vysokých škôl (ročné školné stojí 5 000 až 20 000 USD).

Gramotnosť v krajine dosahuje 98 %, asi 40 % ľudí nad 20 rokov má dosiahnuté aspoň stredoškolské vzdelanie, 7 % má vysokú školu. Argentínsky štát garantuje všeobecné, sekulárne a bezplatné vzdelanie pre všetky úrovne školstva. Tak ako všade vo svete, aj v Argentíne stúpa pomer a význam súkromných škôl.
 
Dôchodkový systém patrí k najstarším na svete, jeho korene siahajú až do roku 1904. Jeho základná filozofia sa tak nezmenila už 120 rokov, hoci, samozrejme, výška odvodov a dĺžka sporenia sa za desaťročia zmenila. Obrovský nápor na vyplácanie dôchodkov vytvárajú ekonomické krízy v krajine (najmä tá z roku 1991), vysoká nezamestnanosť a predlžujúca sa dĺžka dožitia Argentínčanov. Odchod do dôchodku je 65 rokov pre mužov a 60 pre ženy po minimálne 30 odpracovaných rokoch. Daň z príjmu sa platí od 5 do 35 %, sociálne odvody sú 17 % zo strany zamestnanca a 23 % zo strany zamestnávateľa.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4114 4840€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: