Zdravotný a sociálny systém v Argentíne

Zdravotný a sociálny systém v Argentíne Kedy chodia Argentínčania do dôchodku?

Zdravotný systém v Argentíne tvorí kombinácia verejného zdravotníctva a súkromného sektora. K zdravotnému systému má tak prístup každý Argentínčan, dokonca aj tí bez zdravotného poistenia (37 % obyvateľov), no jeho kvalita pokrivkáva. Štátni zamestnanci (48 %) majú zdravotné poistenie od štátu, aj jeho kvalita kolíše podľa typu zamestnania. Asi 8 % obyvateľov krajiny má uzatvorené súkromné poistenie.

Od druhej svetovej vojny sa zdravotný systém v krajine výrazne zlepšil a napríklad úmrtnosť detí do 5 rokov klesla zo 70 na 1 000 narodení na 12 (pre porovnanie u nás bola 15 v roku 1990, teraz je 5). Dĺžka života sa predĺžila zo 60 na 76 rokov (u nás zo 60 na 78 rokov). Argentína je v týchto ukazovateľoch 4. najlepšou krajinou v Latinskej Amerike.
 
Školský systém je v Argentíne rozdelený do štyroch úrovní. Jasle a materské škôlky do 5 rokov (posledné 2 roky sú povinné), základné školy (trvá 7 rokov). Stredná škola trvá 5 alebo 6 rokov. A následne výber zo 47 štátnych (zdarma) a 46 súkromných univerzít a vysokých škôl (ročné školné stojí 5 000 až 20 000 USD).

Gramotnosť v krajine dosahuje 98 %, asi 40 % ľudí nad 20 rokov má dosiahnuté aspoň stredoškolské vzdelanie, 7 % má vysokú školu. Argentínsky štát garantuje všeobecné, sekulárne a bezplatné vzdelanie pre všetky úrovne školstva. Tak ako všade vo svete, aj v Argentíne stúpa pomer a význam súkromných škôl.
 
Dôchodkový systém patrí k najstarším na svete, jeho korene siahajú až do roku 1904. Jeho základná filozofia sa tak nezmenila už 120 rokov, hoci, samozrejme, výška odvodov a dĺžka sporenia sa za desaťročia zmenila. Obrovský nápor na vyplácanie dôchodkov vytvárajú ekonomické krízy v krajine (najmä tá z roku 1991), vysoká nezamestnanosť a predlžujúca sa dĺžka dožitia Argentínčanov. Odchod do dôchodku je 65 rokov pre mužov a 60 pre ženy po minimálne 30 odpracovaných rokoch. Daň z príjmu sa platí od 5 do 35 %, sociálne odvody sú 17 % zo strany zamestnanca a 23 % zo strany zamestnávateľa.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4095
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

6895
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: