Živá fosília, aj tak sa nazýva Welwitischia miralibis

Živá fosília, aj tak sa nazýva Welwitischia miralibis

Táto zaujímava rastlina je pomenovaná po Friedrichovi Welwitschovi, botanikovi, ktorý rastlinu objavil v polovici 19. storočia v Angole. Welwitschia sa často nazýva živá fosília, pretože ide o rastliny s veľmi dlhou životnosťou.
O niektorých Welwitschiach sa hovorí, že majú 1500 rokov a dokonca aj staršie. Rastliny sú endemické pre púšť Namib a pozostávajú iba z koreňa, malej stonky a dvoch listov. Nevyskytuje sa nikde inde na svete, len na púšti v Namíbii a Angole pri pobreží Atlantického oceánu.
Welwitschia má len dva zelené listy, ležiace tesne nad zemou takže nie je to rastlina, ktorá vás pritiahne svojou krásou. Každý z jej listov môže dorásť až do dĺžky 2,5 metra, čo predstavuje v celej rastlinnej ríši absolútne unikum.
Jemné korienky, prerastajúce pôdou pod listami, nasávajú vodu, ktorá pri ojedinelých dažďoch, hmle či rose kvapká z listov. Rastlina preniká koreňmi až do hĺbky troch metrov. Meter dlhý kôlovitý koreň udržuje stabilitu rastliny pri silnom vetre a piesočných búrkach.
Podnebie, v ktorom velvíčia rastie, by nevyhovovalo žiadnej rastline. V tejto oblasti sa bežne stáva, že počas niektorých rokov nezaprší vôbec a keď už, tak ročný priemer zrážok je okolo 20 mm. To je akoby nepršalo skoro vôbec. Denná teplota v Namíbijskej púšti dosahuje až 50 °C, čo by sa, povedzme, ešte dalo ako-tak prežiť. Avšak teplotné rozdiely, ktoré sú medzi dňom a nocou, sú obvykle aj 43 °C a taktiež teplo púšte a chladný vzduch od oceánu spôsobuje veľké teplotné výkyvy. 
Bežné rastliny takéto výkyvy neznesú a práve pre túto rastlinu sú tieto teplotné výkyvy zdrojom obživy. Tento stret má za následok vytváranie hmly, z ktorej velvíčia čerpá vlhkosť. Velvíčie sa v priemere dožívajú okolo tisíc rokov. Toto zvláštne čudo však nebolo vždy púštnou rastlinou. Kedysi išlo o strom rastúci v pralese. Zmenou klímy však prales zmizol a miesto neho sa vytvorila púšť. Velvíčia ako jediná rastlina sa dokázala tejto obrovskej zmene prispôsobiť, a tak prežila takmer všetko.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: