Zlatá horúčka v Jordánsku

Zlatá horúčka v Jordánsku

Niet pochýb o tom, že Jordánsko je nádherná krajina. Horúca, drsná, svojich návštevníkov preverí, ale za to sa im odvďačí jedinečnými zážitkami. Napriek tomu, že jej ekonomika je na pomery Blízkeho východu stabilná a ich mene sa darí, veľa jej obyvateľov žije dlhodobo v chudobe. Možno aj to bol impulz pre mnohých, aby zbalili krompáče, zohnali si pár kilov výbušnín a na džípe vyrazili do nekonečnej púšte hľadať poklady.

Presne tak, nie je reč o žiadnom hollywoodskom trháku alebo dobrodružnom románe. V súčasnosti sa na území Jordánska sformovalo množstvo skupín, ktoré veria predstave nesmierneho bohatstva skrytého pod storočnými nánosmi piesku. Na čiernom trhu obchodujú s mapami a informáciami, na bazároch a marketoch majú svojich špehov, ktorí lapajú po čo i len najmenšej zmienke o možnom poklade. Medzi týmito skupinami vládne obrovská rivalita a nepriateľstvo, samostatnou kapitolou sú však Arabi prichádzajúci z Maroka.

Mnohí Jordánci si medzi sebou šeptajú príbehy o mocnom marockom imámovi odpadlíkovi - islamskom duchovnom, ktorý sa dal na cesty mysticizmu. Podľa nich sa práve jemu podarilo spútať mocného džina - dušu niekdajšieho vládcu zo starovekých ríší, ktorý Maročanov vždy nasmeruje k najväčšiemu pokladu. Jordánci ich pokladajú za nebezpečných a v zemi nikoho sú vyhlásenými nepriateľmi.

Veľký problém robia všetkým aj vojenské hliadky. Kvalitne vybavená a ozbrojená jordánska armáda je týmto lovcom pokladov na stope a to z dôvodu, že akékoľvek bohatstvo nájdené na území krajiny patrí kráľovstvu a teda súčasnému kráľovi Abdalláhovi II.

Jordánsko je krajina plná prekvapení a skrytých tajomstiev a predovšetkým v poslednej dobe to tam naozaj žije. Presvedčte sa o tom s BUBO, kde vám povieme 10 dôvodov prečo navštíviť Jordánsko a zároveň odhalíme krásu púšte Wadi Rum.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2188
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3915
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: