Partizánsky jedálniček

M

Michaela Šimonová

Byť partizánom alebo partizánkou vo Vietname nebolo jednoduché. Neustále ohrozovanie zo strany nepriateľa síce dokázal zmierniť pobyt v podzemných “mestečkách”, resp., tuneloch, ale naskytla sa aj praktická otázka: čo budeme jesť? Koniec koncov, aj partizáni mali žalúdky, ktoré bolo potrebné nasýtiť a dodať energiu na ďalšie boje. V hustých lesoch by bolo pestovanie ryže príliš nápadné a preto bolo potrebné nájsť dostupný a dostatočne výživný zdroj obživy. Touto “vyvolenou” potravinou sa stala tapioka (známa aj ako maniok), nenápadná rastlina, ktorej plody vizuálne aj chuťovo pripomínajú zemiaky. Nevyžaduje si toľko starostlivosti ako ryža a jej nadzemná časť je pre netrénované oko ľahko splynuteľná s okolitou džungľou. Jedlá časť sa, podobne ako u zemiakov, nachádza pod zemou a tradične sa pred varením ošúpe a nechá niekoľko hodín vo vode, ktorá z nej “vytiahne” prípadné škodlivé látky. A keďže potrebujeme dobrý obed niečím zapiť, a čaj je priveľký luxus, partizáni pili chuťovo špecifickú alternatívu: nápoj z pandanu. Táto nenápadná rastlinka vyzerá ako obyčajná tráva, ale počas odboja bola vítaným osviežením. Uvarený maniok a pandanový čaj máme možnosť ochutnať v Cu Chi tuneloch neďaleko Saigonu, tak teda dobrú chuť, a nazdavie!

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Vietnam

Priekopníci luxusných expedícií

Najvyššie zľavy teraz!