Favoriti MS vo futbale 2022

Favoriti MS vo futbale 2022

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v podobe kultúr, ktoré tam ľudia prinesú. A zároveň spoznať krajinu, ktorá šampionát organizuje. Tohto roku nepôjde o tradičnú futbalovú krajinu, to ale nebráni v jej poznávaní.

Pozn. BUBO:

Tento blog už nie je aktuálny, nakoľko sa MS vo futbale 2022 skončili. Stále tu ale nájdete mnoho tipov na cesty do jednotlivých krajín, ktoré boli favoritmi na titul. Finálne zhodnotenie turnaja čítajte v našom fóre - top momenty MS vo futbale.

Najslávnejšie a najsledovanejšie podujatie sveta tento rok usporiada Katar, a to od 20. novembra do 18. decembra. O titul sa pobije 32 krajín na ôsmich rôznych štadiónoch. Vôbec po prvý raz sa tak odohrajú futbalové MS na Blízkom Východe. Očakávať môžeme veľké veci. To, kto získa titul, sa dozvieme až tesne pred Vianocami.

Zaujímavosti o MS 2022 v Katare:

  • Katar má rozlohu 11 581 km2 (cca štvrtina Slovenska) a len 2,7 milióna obyvateľov (polovica Slovenska). Pôjde o najmenšiu krajinu v histórii, kde sa budú konať MS vo futbale
  • Katar získal usporiadateľské práva na MS 2022 v roku 2010 v Zürichu pri hlasovaní FIFA. V tejto spojitosti sa hovorí o korupčnom škandále
  • V nadväznosti na predošlý bod treba poznamenať, že Katar je nefutbalovou krajinou, ktorá je bohatá vďaka ložiskám ropy či zemného plynu a arabskí šejkovia chcú zvýšiť povedomie o svojej krajine, preto sa hovorí o "kupovaní si šampionátov". Katar chce dokonca usporiadať časom aj olympiádu
  • Budú to historicky prvé MS, ktoré sa nebudú konať na prelome júna/júla, ale novembra/decembra. Dôvod je jasný - príliš vysoké teploty počas leta, tie sa ale očakávajú aj koncom roka a moderné štadióny musia byť silne klimatizované. Rovnako tak aj trávniky
  • Hovorí sa o smrti tisícov robotníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe štadiónov - kvôli neznesiteľným pracovným podmienkam. Vláda však túto skutočnosť zamlčiava a kritiku neprijíma
  • Katar sa predstaví na MS vôbec po prvý raz v histórii - organizátor má zaručenú účasť ako prvý a jediný (bez hocijakej kvalifikácie)
  • Mesto Lusail ešte donedávna neexistovalo, vzniklo kvôli šampionátu a štadión Lusail Iconic Stadium, kde sa bude hrať aj finále MS 2022, má kapacitu pre 80 000 divákov
  • Náklady na usporiadanie MS 2022 sa odhadujú na 220 miliárd eur. Predtým najdrahší šampionát vyčíslili na 11 miliárd eur

Katar môžete spoznať na zájazdoch Arábia - 11 sultanátov či predĺženej verzii tejto dovolenky Totálna Arábia, kde uvidíte aj všetky tváre Saudskej Arábie.

Favoritov na triumf je viacero, vybral som však top 7 najväčších a tri krajiny ako bonus v podobe "čiernych koňov" turnaja. Najviac však osobne verím dvom spomedzi vyselektovaných krajín a celkové víťazstvo hocikoho iného by ma prekvapilo. Pri tipoch na favorita sa tiež dočítate o tom, ako žijú futbalom a čo v BUBO odporúčame vidieť pri návšteve danej krajiny.

Jednotliví favoriti sú zoradení v abecednom poradí, pozn.

8 fotografií

Štadióny MS 2022 v Katare

Prečítajte si tiež blogy:

Čo vidieť v Katare

Pravda o Katare

Anglicko #

Podľa bookmakerov tretí najväčší favorit celkovo. Treba uznať, že Angličania majú skutočne hviezdny tím, ktorému dominuje superstrelec Harry Kane. Tomu chýbajú dva góly (má ich 51) na to, aby bol najlepším strelcom "troch levov" v histórii. Okolo neho sa točia najmä mladé hviezdy - Phil Foden, Jude Bellingham či Bukayo Saka. Mladíci hviezdili aj na ME 2020, kde to Anglicko po dlhých desaťročiach dotiahlo až do finále, kde však neuspelo.

Tomuto mužstvu dominujú najmä mladíci a ide o priemerne najmladšieho spomedzi siedmich favoritov. V obrane Benjamin White či Trent Alexander Arnold, v strede poľa zase Mason Mount a Jude Bellingham. Nechýbajú však tiež skúsenejšie esá ako John Stones, Raheem Sterling či Jordan Henderson. Stačí si pozrieť nomináciu Angličanov na posledné zápasy a aj fanúšik, ktorý sleduje futbal pasívnejšie, bude väčšinu z nich poznať. 

Anglicko je určite veľký favorit. Je však veľa vecí, na ktorých môže zlyhať - príliš defenzívna stratégia kouča Garretha Southgatea a nepriazeň fanúšikov pre celkovo neatraktívny futbal. Rovnako tak tlak, zlá forma, kedy Angličania zostúpili do B-divízie Ligy národov, a už priam zakorenená "schopnosť" nezvládať a pretaktizovať veľké zápasy. Ak toto všetko víťaz MS z roku 1966 zvládne prekonať, môže ísť ďaleko.

Futbalové úspechy Anglicka:

  • Víťaz MS: 1x (1966)
  • Účasť na MS: 16x
  • Top strelec: Wayne Rooney (53 gólov v 120 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Peter Shilton (125)
  • Futbalové ikony krajiny: Wayne Rooney, David Beckham, Alan Shearer, Bobby Moore, Bobby Charlton

Anglicko a futbal - kolíska tohto športu

Práve v Anglicku vznikol najslávnejší šport sveta - vraj na mieste, kde dnes stojí slávne Wembley, jeden z najkrajších a najväčších európskych štadiónov. Hovorí sa, že "Američania vymyslia šport, ktorí hrajú len oni a stanú sa majstrami sveta. Angličania vymyslia šport a sú v ňom na ho**o". Fráza z jedného internetového meme, možno ale má niečo do seba, keďže Anglicko sa len raz stalo majstrom sveta - doma v roku 1966, odvtedy prišlo pol dekády trápenia, čo sa spieva aj v pesničke "Footbal is coming home" - ale domov veru ešte neprišiel.

Američania vymyslia šport, ktorý hrajú len oni a stanú sa majstrami sveta. Angličania vymyslia šport a sú v ňom na ho**o

Napriek tomu táto krajina žije futbalom ako máloktorá iná. Premier League patrí medzi najlepšie súťaže na svete a štadióny sú vypredané na celú sezónu dopredu, ale nielen v najvyššej súťaži, ale aj v (už prakticky) dedinskej piatej lige. Pozor si treba dať na jadro "hooligans" jednotlivých tímov, ktoré je schopné poriadne sa pobiť - väčšinou si však bitku dohodnú vopred na férovku - po bitke vyhlásia víťaza a podajú si ruky. Bary sú zaplnené a, verte mi, nechcete vstúpiť napríklad medzi podporovateľov Manchestru United v drese Liverpoolu. Vyhadzov baru bude tou lepšou možnosťou.

Na štadióne vás chytia chorále, ktoré budete spievať, aj keď neviete text a atmosféra zápasov vás strhne, nech už zamierite kamkoľvek. Najviac však, keď počujete hymnu Liverpoolu. Angličania vedia byť veľmi emocionálni aj po zápasoch. Veľmi pri nich záleží na úspechu, od ktorého sa odvíja, ako sa budú ku svojim miláčikom správať. Príklad z iného športu - keď tenista Andy Murray (Škót) vyhral Wimbledon, Angličania ho ospevovali ako Brita, ako svojho. Keď vo finále neuspel, bol iba "ten Škót". To platí aj vo futbale. Prineste úspechy, budú vás milovať, v opačnom prípade vás budú len kritizovať.

Čo vidieť v Anglicku a na Britských ostrovoch celkovo:

  • Londýn - Jedno z najznámejších miest sveta, sídlo monarchie, ktorého čaro vytvárajú múzeá, červené búdky, doubledeckre či kráľovská čestná stráž.
  • Stonehenge - Nik nevie pôvod a zmysel tejto známej kamennej pamiatky. Čo je v skutočnosti Stonehenge?
  • Liverpool - Mesto Beatles na rieke Mersey, kde zažijete nielen najlepšiu futbalovú atmosféru.
  • NP Lake District - S 12 najväčšími jazerami v krajine a viac ako 2 000 míľami ciest, ktoré čakajú na preskúmanie, niet divu, že tento región aj naďalej inšpiruje svojimi nádhernými výhľadmi a scenériami ako z maľby.
  • Wales - Krajina krásnych hradov a tu tiež nájdete tie najkrajšie britské pláže.
  • Edinburgh - Historické mesto, jedno z najkrajších na svete, priam dokonalý návrat v čase.

Odporúčame:

Zájazd Paríž, Londýn

Zájazd do Edinburghu a za škótskymi hradmi a jazerami

Argentína #

Kedy, ak nie teraz? Argentína potrebuje tento triumf na MS viac, než kedykoľvek predtým. Jednak na napravenie si renomé, keď pred štyrmi rokmi vypadla na šampionáte už v osemfinále, do ktorého ledva prenikla. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Tréner Lionel Scaloni zmenil tvár demotivovaného mužstva, oživil ho novými menami i taktikou, vďaka čomu Argentína získala Copa América 2021. Z trápiaceho sa mužstva je zrazu tím, ktorý pôjde do Kataru s 35-zápasovou šnúrou bez jedinej prehry (svetový rekord je 37).

Hlavný dôvod potreby triumfu je však iný - Lionel Messi. Azda najlepší futbalista všetkých čias má dnes už 35 rokov a tieto MS budú jeho posledné v kariére. Počas nej sa mu podarilo získať už všetky klubové i medzinárodné trofeje, teda okrem tej najcennejšej - Zlatej Niké. Messi sa opäť dostáva do streleckej formy aj v Paríži St. Germain, stále má úžasnú techniku priechodu do útoku i pri priamych kopoch a vyprofiloval sa na vodcovskú osobnosť - skutočného kapitána.

"Albicelestes" (belasí) majú však hviezdu na každej pozícii a tento tím šliape ako hodinky. Či už je to najlepší brankár za ostatné desaťročia Emiliano Martínez alebo obrancovia z Premier League Lisandro Martínez a Cristian Romero. Stred poľa vedie správne namazaný stroj Rodrigo de Paul a v útoku vie Argentína postaviť dve fantastické trojky - okrem Messiho sú k dispozícii aj Julián Álvarez, Paulo Dybala, Lisandro Martínez či Joaquín Correa. Neuveriteľná ofenzívna sila, ktorá môže pohorieť jedine na tom, že to nezvládne v hlavách a kľúčovým môže byť priveľký tlak na Messiho.

Futbalové úspechy Argentíny:

  • Víťaz MS: 2x (1978, 1986)
  • Účasť na MS: 18x
  • Top strelec: Lionel Messi (90 gólov v 164 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Lionel Messi (164)
  • Futbalové ikony krajiny: Lionel Messi, Diego Maradona, Gabriel Batistuta, Hernán Crespo, Javier Zanetti

Argentína a futbal - jedna veľká vášeň

Futbal je pre Argentínu náboženstvom a pokiaľ sem zamierite, musíte spoznať mentalitu tunajších ľudí aj skrz futbal. Keď sa hrá národná zápas, vysielajú ho všetky telky v každom jednom argentínskom bare zaplnenom do posledného miesta, taxikári sa nesústredia na svoju jazdu pri počúvaní rádia a námestia bývajú zaplnené.

Jedna kamera snímala počas zápasu iba Diega Maradonu a jeho reakcie Jozef Zelizňák

Argentína je domovom najväčšej futbalovej rivality na svete - Boca Juniors vs. River Plate. Pri ich zápasoch nepúšťajú fanúšikov súpera na štadión, pretože organizačne sa to nedá zvládnuť, ochrankárov nie je dosť a je prakticky isté, že by došlo k násilnostiam. Tieto dva tímy sa absolútne neznášajú. Dokonca vznikol film Rómeo a Júlia v argentínskom poňatí, kde namiesto znepriatelených rodov bol jeden z hlavných hrdinov fanúšikom Bocy a jeho láska zase fandila Riveru. La Bombonera (štadión Bocy) je presne to miesto, kde si najlepšie vychutnáte futbal, atmosféru a hluk. Plno ozdôb a strieľajúce konfety zo sektoru fanúšikov. Aj fanúšikovia týchto tímov však výnimočne držia spolu, keď hrá Argentína zápasy na MS. Alebo sa aspoň dokážu zniesť.

"Pamätám si, že keď ešte žil Diego Maradona, bol v hľadisku na zápase a jedna kamera snímala čisto iba jeho a jeho reakcie. Do toho sa púšťal komentár k aktuálnemu dianiu na ihrisku a ľudia tak počúvali zápas a sledovali namiesto priebehu reakcie argentínskej legendy," spomína na unikátny zážitok z Argentíny Jozef Zelizňák z BUBO.

Čo vidieť v Argentíne:

  • Buenos Aires - Jedno z najkrajších a najmilších miest na svete. Niektorí cestujúci bývajú sklamaní, že aj po 14 hodinách v lietadle po prílete sem stále vidia "Európu". Mesto ju totiž vo veľkom svojimi prvkami, atmosférou a architektúrou pripomína.
  • Patagónia - Nedotknutá príroda na najjužnejšie položenom mieste Južnej Ameriky. Tu sa nadýchate čerstvého vzduchu a budete cítiť blízkosť Antakrtídy.
  • Perito Moreno - Jeden z najkrajších, ak nie aj najkrajší ľadovec na svete. Patagónske ľadovcové pole je 2. najväčším na svete po spomenutej Antarktíde. Svoju krásu nestráca ani napriek otepľovaniu.
  • Ushuaia - Najjužnejšie položené mesto sveta a dominanta Patagónie. Absolútny juh Argentíny a neopísateľné zimomriavky hneď po prílete tam.
  • Vodopády Iguazu - Prírodné dielo, ktoré vyhralo u Ľuboša Fellnera v rebríčku najkrajšie vodopády na svete.

Odporúčame:

Zájazd Argentína, Brazília

Zájazd Patagónia, Ohňová Zem

Zájazd Južná Amerika raz za život

Belgicko #

O zlatej generácii Belgicka bolo toho vo futbale počuť už veľa, a to prakticky od roku 2014. Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku - hviezdne trio úspešné na klubovej úrovni. Prvý spomenutý hráč je v súčasnosti najlepším ofenzívnym stredopoliarom (a možno aj futbalistom celkovo) na svete. Hazard po obdobiach dlhých zranení vysedáva viac na lavičke, keď však hrá za Belgicko, nie je to poznať. Lukaku je obávaným a silným zakončovateľom, ktorý veľa minút na gól nepotrebuje, Thibaut Courtois zase jeden z najlepších brankárov sveta.

Rozbehnutých Belgičanov aj na ME 2020 zastavili až neskôr víťazní Taliani. Spred štyroch rokov majú bronz, keď vyradili aj Brazíliu a opäť si s nimi poradil až neskorší víťaz - Francúzsko. "Červení diabli" sa naučili zvládnuť tlak veľkých zápasov a majú prakticky poslednú šancu s touto zlatou generáciou skutočne siahnuť aj na vytúženú trofej, keďže o štyri roky sa už v tíme kvôli veku zrejme ani jedno zo spomenutých mien nevyskytne. Len aby sa neocitli pod priveľkým tlakom a vyhli sa zraneniam. Ak sa im to podarí, môžu pokojne pomýšľať aj na finále.

Futbalové úspechy Belgicka:

  • Tretie miesto na MS: 1x (2018)
  • Účasť na MS: 6x
  • Top strelec: Romelu Lukaku (68 gólov v 102 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Jan Vertonghen (142)
  • Futbalové ikony krajiny: Romelu Lukaku, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Bernard Voorhoof, Marc Wilmots

Belgicko a futbal - večný čierny kôň

Belgičania sú cyklistickým národom. Stačí vám 5 minút v krajine a zistíte to - podobne ako v Holandsku sú všade špičkové cyklochodníky a mnoho zaparkovaných bicyklov. Belgicko ešte zopár desaťročí dozadu príliš futbalom nežilo, ani po tom, čo sa umiestnilo na 4. mieste na MS 1986. Zmenili to však posledné roky, kedy v 11ke Belgicka bolo zrazu toľko známych mien, až si človek pomyslel "toto musí byť favorit na titul".

Krajina futbalom ožila. Liga má síce vysokú návštevnosť, ale teraz v mestách prevládajú dresy členov národného tímu. Belgičania si najmä z Anglicka prevzali prezývku "červení diabli" od ManUtd, obliekajú sa do kostýmov čertov a na štadióne je ich vždy vidieť - ako Holanďania majú svoj oranžový sektor, Belgičania ho zase majú červeno-čierny. 

Lukaku je buď hrdinom, alebo "tým prisťahovalcom z Konga"

Vďaka futbalu sa tamojší obyvatelia naučili byť tolerantnejšími aj k menšinám. Veď top strelec tímu Lukaku je černoch (a nie je zďaleka jediný) a vďaka svojim úspechom je pravým Belgičanom. Aj tu sa ale občas odzrkadlí anglická mentalita - pokiaľ nedá gól či urobí chybu a Belgicko prehrá zápas, nie je Belgičanom, ale len "tým prisťahovalcom z Konga". Každopádne, Belgicko je posledné roky vždy čiernym koňom šampionátu vďaka silnej zostave. Zatiaľ to stačilo na tretie miesto, ktoré v Bruseli oslavovalo preplnené námestie - ako keby doniesli domov titul.

Čo vidieť v Belgicku

  • Brusel - Neoficiálne hlavné mesto Európy, ale aj hranoliek a úžasných waflí. Moderné budovy európskych inštitúcií, Atómium i úžasné historické námestie.
  • Bruggy - Jedno z najkrajších miest Európy s úžasným stredovekým centrom. Domov najlepšej čokolády, čipiek a tých najromantickejších kamenných uličiek.
  • Antverpy - Hlavné mesto diamantov na svete a v minulosti jedno z najbohatších miest sveta. Do dnešného dňa si zachovalo svoj stredoveký charakter a treba tu vidieť gotickú železničnú stanicu, Múzeum tlače, dom, kde býval maliar Rubens či najvyššiu katedrálu v regióne z roku 1521.
  • Waterloo - Miesto, kde vojská Napoleona Bonaparteho utrpeli ťažkú porážku.

Odporúčame:

Zájazd Brusel, Bruggy, Paríž a Londýn

Brazília #

Najväčším favoritom spomedzi všetkých sa javí byť Brazília. Aj podľa bookmakerov a viacerých fanúšikov. A nemožno sa čudovať, prečo tomu tak je. V súčasnosti je to asi najlepší tím na svete. Pod vedením trénera Tita má 5-násobný víťaz MS priam ilegálne dobre vystavaný supertím, ktorého hráči sú každý jeden priam v životnej forme.

Pre lepšiu predstavu si pozrite, ako by mohli vyzerať dve kompletné jedenástky Brazílie (sprava doľava):

  • Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Telles - Fred, Casemiro, Paquetá - Vinícius, Jesus, Neymar
  • Ederson - Dani Alves, Eder Militao, Bremer, Alex Sandro - Bruno Guimaraes, Ribeiro, Fabinho - Raphinha, Antony, Rodrygo

Priam strašidelné (možno s malou výnimkou zálohy), a to ešte majú mnohé záložné mená na lavičke. Najmä v útoku. Ofenzíva Brazílie bude určite najlepšou nomináciou na celom turnaji. Ak si "kanárici" udržia všetko pokope aj v zadných radoch, budú ťažko ohroziteľní. Veď v kvalifikácii neprehrali, no bolela ich prehra proti Argentíne vo finále Copa América 2021. Pomstia sa jej, ak na seba opäť narazia?

Úprimne ma prekvapí, ak MS 2022 vyhrá niekto iný ako Argentína alebo Brazília

Mimochodom, podľa môjho vlastného názoru a pozorovania, sú práve Argentína a Brazília najväčšími favoritmi. Ak by som mal vybrať len top 3 a nie top 7, vybral by som bez váhania ich a pridal Belgičanov. Berúc do úvahy silu kádrov, zladenosť mužstiev a aktuálnu formu... Úprimne ma prekvapí, ak MS 2022 vyhrá niekto iný ako Argentína alebo Brazília (zaujímavosť je, že ak oba tímy vyhrajú svoju skupinu, narazia na seba podľa pavúka už v semifinále a finálové zloženie Argentína - Brazília teda nehrozí). Avšak aj najlepšie tímy môžu kedykoľvek pohorieť.

Futbalové úspechy Brazílie:

  • Víťaz MS: 5x, rekord (19581962197019942002)
  • Účasť na MS: 22x (teda na každom šampionáte ako jediná)
  • Top strelec: Pelé (77 gólov v 92 zápasoch - jediný, kto vyhral MS 3x)
  • Najviac odohraných zápasov: Cafu (142)
  • Futbalové ikony krajiny: Pelé, Ronaldo, Garrincha, Roberto Carlos, Ronaldinho

Brazília a futbal - najúspešnejšia a najvášnivejšia

Pre brazíliu možno znamená futbal najviac na svete. Nedá sa zabudnúť na prehru 1:7, ktorú utrpel päťnásobný majster v semifinále MS 2014 proti Nemecku. Tréner neskorších víťazov Joachim Löw po polčase musel prizvukovať hráčom, aby už prestali dávať góly. Bolo to ponižujúce a báli sa Brazílčanov, že ich zabijú. To sa nestalo, po zápase ale zneli výroky ako: "Máme tu chudobu, korupciu, prežívame zo dňa na deň. Iba futbal nám dáva radosť, a tá je teraz preč"

V Brazílii nájdete vypredané, ale aj poloprázdne štadióny Jozef Zelizňák

Nieže by mala Brazília vo futbale málo úspechov, ako jediná hrala na všetkých MS, na každých bola v užšom zozname top favoritov a dala svetu najslávnejšie futbalové mená i podobu hry. "Kanárici" však vždy chcú viac, ďalší titul, a taká presne je mentalita ľudí. Tí futbalom žijú, štadióny najslávnejších klubov bývajú vypredané, hoci nie vždy.

"Na futbale v Brazílii som bol viackrát, aj na slávnom Maracaná v Rio de Janeiro. Ako bývajú štadióny plné, tak sa stáva, že sú priam ľudoprázdne," spomína Jozef Zelizňák. Brazília je chudobná, peniaze za lístky dáva najnižšia vrstva skôr na jedlo a želá si lepšie časy. To ale neznamená, že nie je pre ňu futbal náboženstvom.

Čo vidieť v Brazílii:

  • Amazonský prales - Najväčšia džungľa na svete. Jedno z najmenej prebádaných miest sveta, kde absolvoval ťažkú expedíciu Ľuboš Fellner. Prečítajte si jeho blogy na pokračovanie.
  • Rio de Janeiro - prezývané aj mesto bohov, kde sa nachádza najslávnejší štadión Maracana. Na slávnom Corcovado sa zase týči jeden zo siedmich divov sveta - Socha Kežiša Krista. Rovnako tu nájdete aj najslávnejšiu svetovú pláž Copacabana.
  • Sao Paulo - Mesto s 20 miliónmi obyvateľov ohraničujú obávané favely, tvoria ho ulice s modernými budovami, ako aj staré štvrte s ošarpanými domami a parky s nostalgiou, kde sa vzducho k vám vanie upokojujúca hudba pouličnej živej kapely.
  • Pantanal - Ide o tretiu najväčšiu prírodnú rezerváciu sveta. Kto má rad faunu a flóru, tak Pantanal je pre neho. Jedno skvelé juhoamerické safari. 
  • Maranhao Dunes - Národný park Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses je obrovský raj vyformovaný dunami a vy tu máte pocit, že ste na ohromnej púšti. Zahŕňa obrovské územie, je to až 70 km z pobrežia a 50 km do vnútrozemia. Biele duny, samé biele duny, ktoré sú pretnuté priezračnou vodou sýtej modrej farby. 

Odporúčame:

Zájazd do Ria de Janeiro

Zájazd Argentína, Brazília a expedícia Pantanal

Zájazd Argentína, Brazília a Buzios

Výstup na najvyšší vrch Brazílie

Francúzsko #

Francúzsko išlo na MS 2018 prakticky ako najväčší favorit a v Rusku napokon aj oslavovalo titul. Vtedy futbaloví experti chválili "les bleus" (modrých) za to, že majú toľko superstars, až vby dokázali postaviť tri rovnako kvalitné jedenástky a vždy byť top favoritom na titul. To isté platí aj o štyri roky neskôr - aj napriek menším obmenám v kádri.

Obhajca musí byť vždy medzi top favoritmi. Najmä keď má mladé perspektívne nádeje, ktoré túžia po úspechu, keď neboli v roku 2018 členmi víťaznej zostavy. To sú napríklad William Saliba, Youssouf Fofana, Aurelian Tchouaméni či Eduardo Camavinga (hlavne táto dvojica môže geniálne spoločne vykrývať stred poľa ako aj v Reale Madrid). Taký bol aj superstrelec Karim Benzema, teda aktuálny držiteľ Zlatej lopty, tiež figuroval vo francúzskej nominácii, vyradilo ho však zranenie.

Sú Francúzi nezastaviteľní? Posledné zápasy ukazujú, že úplne to tak nie je. Vo svojej skupine Ligy národov vyhrali iba raz a na ME 2020 vypadli už v osemfinále. Stredopoliari Paul Pogba a N'Golo Kanté si prechádzajú zraneniami (ako viacero hráčov celkovo), hviezda MS 2018 Antoine Griezmann je bez formy, Kylian Mbappé môže ako najlepšie zarábajúci hráč sveta doplatiť na svoje príliš veľké ego. Je viacero faktorov, ktoré môžu Francúzov napokon položiť, ako napríklad aj ten, že v skupine na MS budú čeliť v životnej forme hrajúcim Dánom.

Futbalové úspechy Francúzska:

  • Víťaz MS: 2x (1998, 2018)
  • Účasť na MS: 16x
  • Top strelec: Thierry Henry (51 gólov v 123 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Lilian Thuram (142)
  • Futbalové ikony krajiny: Zinedine Zidane, Michel Platini, Just Fontaine, Thierry Henry, Didier Deschamps

Francúzsko a futbal - úspechy priniesli deti imigrantov

Francúzsko a futbal je celkom špecifické spojenie. Vláda má tendenciu vidieť detský talent, ktorý nepochádza z Francúzska a okamžite mu ponúkne francúzske občianstvo, aby v budúcnosti reprezentoval ich krajinu. Francúzi majú tiež veľa kolónií. Týmito spôsobmi získalo všetky historicky aj súčasne najslávnejšie mená - Zinedine Zidane je (de facto) z Alžírska, Thierry Henry z Guadeloupe, Kylian Mbappé z Kamerunu. Internetom koluje vtip, že ak by Francúzsko neexistovalo, africké krajiny by oslavovali zisk už 10 titulov majstra sveta.

Francúzi priam milujú každého reprezentanta svojej krajiny - bez rasizmu, bez predsudkov, futbalisti sú pre nich hrdinovia

Futbalová filozofia, ktorú však nastavili Francúzi, prináša úspechy. A atmosféra je poriadne vášnivá. Ja ako autor blogu som mal to šťastie, že počas finále MS 2018 Francúzsko - Chorvátsko som bol na tripe vo francúzskom Annecy na Tour de France. Už od rána sa premávali v meste autá, z ktorých vytŕčali francúzske vlajky. Autá na seba trúbili, ľudia vyspevovali, bary boli plné už pred obednými hodinami. Stálo sa dokonca aj pred nimi a niektoré reštaurácie obsluhovali aj týchto stojacich ľudí či fanúšikov sediacich v najbližšom parku na tráve.

V meste boli tiež súkromné premietania v zašitých uličkách. Pri góloch Francúzska sa natlačený dav, ktorý nemal šancu pre počty ľudí ani vidieť góly, celý rozskákal a vyzeralo to ako na pogo na koncerte známych kapiel. Chvíľu som sa bál, že neprežijem. Z neznámych ľudí sa stali kamaráti, všetci sa objímali. A po zisku titulu vypuklo šialenstvo nielen v Annecy, ale po celom Francúzsku, aj v neprejazdnom Paríži. Domáci tiež priam milujú každého reprezentanta svojej krajiny - bez rasizmu, bez predsudkov, futbalisti sú pre nich hrdinovia. Ostatní by si mohli brať príklad.

Čo vidieť vo Francúzsku:

  • Paríž - Hlavné mesto s najznámejšími pamiatkami sveta ako Eiffelova veža, Víťazný oblúk, Louvre či Sacre-Coeur. Okrem toho tiež ochutnávky vína a syrov. Mesto, ktoré poznáte.
  • Épernay - Nielen Champagne je raj šampanského.
  • Cognac - Rodisko iného známeho spomedzi alkoholov.
  • Bretónsko - Región zázrakov, malebné severné Francúzsko.
  • La Rochelle - Pevnosť Fort Boyard a oveľa viac.
  • Normandia - Mont Saint Michel ako možno aj najkrajší hrad sveta a nielen ten.
  • Bordeaux - Mesto farby, vína a histórie. Po tomto meste dostala názov aj farba.
  • Monako - Európske Las Vegas. Prepych a luxus. Väčší ako Paríž?

Odporúčame:

Tour de France pre gurmánov

Zájazd Provensálsko, Katalánsko - tu aj francúzske mestá Marseilles, Cannes, Nice či Avignon

Víno Louis Vuitton

Nemecko #

Pre veľkých to bolo obrovské prekvapenie, keď Nemci ako držitelia titulu nepostúpili zo skupiny na MS 2018. Nuž, Nemecku sa na ruskej pôde nikdy príliš nedarilo, v Katare to ale môže byť inak. Pod novým trénerom Hansim Flickom majú v tíme len dvoch hráčov nad 32 rokov, ktorí zažili trofejový triumf - Manuela Neuera a Thomasa Müllera. 

Lídrom obrany je silák Antonio Rüdiger, stredu poľa zase Joshua Kimmich a Kai Havertz a v útoku zase silná trojka Gnabry, Sané a Musiala. Nemci sú, predovšetkým, mladým mužstvom, kde hráčov nad 30 rokov narátate na prstoch jednej ruky. Po obmene generácie sú vo forme a majú veľkú ambíciu vyhrať MS po piaty raz, čím by dorovnali Brazíliu.

Problémov môže byť pre Nemcov ťažká skupina i žreb. V E-skupine, čo je skupina smrti, narazia na tiež mladých a ambicióznych Španielov a tiež rozvíjajúcich sa Japoncov i Kostaričanov, ktorí vždy vedia prekvapiť. Ak by v skupine skončili druhí, narazia (pravdepodobne) na Belgicko. Zverencov Flicka nečaká nič ľahké.

Futbalové úspechy Nemecka:

  • Víťaz MS: 4x (1954, 1974, 1990, 2014)
  • Účasť na MS: 20x
  • Top strelec: Miroslav Klose (71 gólov v 137 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Lothar Matthäus (150)
  • Futbalové ikony krajiny: Miroslav Klose, Lothar Matthäus, Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Oliver Kahn

Nemecko a futbal - nielen o pive

V Nemecku som bol na futbale viackrát. Treba uznať národu a fanúšikom jednu vec - dokážu byť vášniví a slušní zároveň. Plné štadióny nonstop povzbudzujú svojich miláčikov, najlepšia atmosféra je na štadióne v Dortmunde s najväčšou tribúnou pre stojacich fanúšikov v Európe. Ale nielen tam. Napriek vernosti a vášnivému fandeniu sú priaznivci jednotlivých tímov maximálne slušní, bitky tu prakticky neexistujú, po prehre sa sklopia hlavy, ponadáva sa a život ide ďalej. Futbal tu berú vážne, ale slušne, anglické bitky nehrozia.

V Anglicku a Taliansku nedostanete na štadióne alkoholické pivo, v Nemecku nevidíte fanúšika bez pohára

Porovnávať by sa dalo viacero vecí. Bol som na futbale v Anglicku i Taliansku, kde mi na štadióne už nepredali pivo, iba nealkoholické. Boja sa vyhrotených emócií, ktoré by alkohol ešte viac povzbudil. Nieže by pri tom nepúšťali opitých fanúšikov na zápasy... Každopádne, v Nemecku ste na tribúne a prakticky nevidíte nikoho, kto by nedržal v ruke plastový pohár piva. To povzbudzuje u Nemcov pozitívnu emóciu, ani v tomto prípade bitky nehrozia.

Nemecko je jedna z najfutbalovejších krajín sveta - veď MS vyhrali štyrikrát (hoci trikrát ako Západné Nemecko) a s ďalšími medailami sú najúspešnejším európskym národom, vo svete je lepšia len Brazília. Na rozdiel od iných národov je tiež úspech oslavovaný skromnejšie - bez odpadkov v uliciach, bez veľkého množstva dymovníc či svetlíc. Tešiť sa dá aj "nudnejším" spôsobom.

Čo vidieť v Nemecku:

  • Mníchov - Mesto, ktoré najviac žije futbalom. Úžasné pamiatky skvelé na orientáciu, chutné pivo, praclíky a tiež múzeum BMW.
  • Bavorské zámky - Dominuje im rozprávkový Neuschwanstein, tento región je však jeden z najbohatších na zámky na svete.
  • Hamburg - Prístavné mesto na severe Nemecka, jeden z najväčších európskych prístavov a priam ultramoderné mesto.
  • Kolín nad Rýnom - Tu nájdete najväčšiu nemeckú katedrálu, ktorá je najnavštevovanejšou pamiatkou krajiny.
  • Berlín - Mesto kedysi predelené múrom, ktoré má však to najhoršie za sebou a dnes toho ponúka vskutku veľa.

Odporúčame:

Zájazd Alpská päťka

To najkrajšie z južného Nemecka - najznámejšie bavorské zámky

Španielsko #

Španielsko budú tlačiť na popredné priečky medzi favoritmi najmä mladé mená obohatené zdravým mixom skúsenejších starších hráčov. Od triumfu na MS 2010 sa toho zmenilo veľa a v kádri ostal len Sergio Busquets. Hoci Španieli odvtedy na svetovom šampionáte neohúrili, na ME 2020 sa dostali medzi najlepšiu štvorku najmä vďaka motoru stredu poľa Pedrimu - snáď najlepšiemu 19-ročnému futbalistovi súčasnosti.

Popri ňom aj mladí spoluhráči - na rovnakom poste Gavi či Ferran Torres z útoku a Eric García v obrane (spoluhráči aj z FC Barcelona). "La Roja" (teda červení) sú mladý tím, ktorý chce niečo veľké dokázať a má obrovskú motiváciu. A presne k tomu môžu mladíkov usmerniť aj starší hráči ako Busquets, Koke, Jordi Alba či Dani Carvajal.

Pod trénerom Luisom Enriquem hrá tento mančaft svoj klasický kombinačný futbal, kde sa však vyskytujú aj prvky nebezpečných protiútokov. Španielsko je skrátka dobrým mixom všetkého, čo má spolu pasovať.

Futbalové úspechy Španielska:

  • Víťaz MS: 1x (2010)
  • Účasť na MS: 16x
  • Top strelec: David Villa (59 gólov v 98 zápasoch)
  • Najviac odohraných zápasov: Sergio Ramos (180)
  • Futbalové ikony krajiny: David Villa, Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Xavi, Iker Casillas

Španielsko a futbal

Čo sa týka Španielska a futbalu, je zaujímavým predovšetkým pohľad Kataláncov. Keď v rokoch 2008 a 2010 Španielsko vyhralo ME a následne aj MS vo futbale, Barcelona oslavovala. Nečudo, veď gro mužstva tvorila zlatá generácia FC Barcelona. Boli to viac úspechy Barcelony a Katalánska než Španielska. V uliciach sa kričali mená hráčov Barcelony "Xaviiii, Iniestaaaa, Piqueeee...", keď zaznelo iné meno od okoloidúcich, napríklad Iker Casillas, pozreli sa na vás škaredo, až výhražne "no, no, no Casillas!" prizvukovali.

V Madride sa španielske úspechy oslavujú, v Katalánsku sú rezervovanejší

Ostatné roky je rivalita Katalánsko vs. Španielsko už o niečo väčšia, rovnako ako polarizácia ľudí zo severovýchodného španielskeho regiónu. V Madride sa španielske úspechy oslavujú, v Katalánsku sú rezervovanejší, keďže gro tímu tvorí "viac Španielov ako Kataláncov". Futbal je, samozrejme, v Španielsku vášeň. Dve spomenuté mestá sa starajú o možno aj najväčšie a najslávnejšie derby sveta El Clásico. Real Madrid je so 14 triumfmi v LM najúspešnejším klubom na svete, tradícia je silná.

Silné roky Španielska boli 2008-2012. Priam neohroziteľná generácia, ktorá vyhrala 2x ME a raz MS. Nik iný reálne nemal nárok. "Španielov musia tie úspechy už aj nudiť", pomysleli si vtedy viacerí. Opak bol pravdou, všetky tri tituly sa oslavovali v Madride pri veľkej jazde busom po celom meste. Celú noc fanúšikovia oslavovali s vlajkami, svetlicami, spať sa nedalo. Španielsko atmoférou v mnohom môže pripomenúť "európsku Argentínu". Alebo naopak?

Čo vidieť v Španielsku:

  • Barcelona - Mesto, ktoré si zamilujete. Sagrada Família, Parque Guell, ale i Camp Nou, ktorý je tým najväčším európskym futbalovým štadiónom. Zaplávajte si tu aj na úžasných plážach.
  • Madrid - Hlavné mesto s najslávnejším klubom sveta. Bohatá história, unikátna architektúra, katedrály, divadlá, múzeá, galérie...
  • Alicante - Atmosférické mesto s úžasnou pevnosťou a mestskými fontánami a kostolmi.
  • Malorka - Urobte si okruh jedným z najkrajších stredomorských ostrovov. Nájdete tu Dračie jaskyne i Col du Formentor - najkrajší európsky útes.
  • Zelené Španielsko pre pútnikov - Absolútne odlišné severné Španielsko.
  • Andalúzia - Jeden z najkrajších a najnavštevovanejších regiónov s farebnými historickými mestami ako Sevilla, Malaga či Córdoba.
  • Zaragoza - Historické mesto v úplnom srdci Španielska s najkrajšími pamiatkami.
  • Kanárske ostrovy - Najvzdialenejšie Španielsko, kde veľkým ostrovom Tenerife a Gran Canaria dominujú vysoké hory a kopce, ostrovu La Palma (označovanému za najkrajší) aktívna sopka a ostrovy Lanzarote a Fuerteventura zase disponujú najkrajšími plážami.
  • Ceuta, Melilla - Dve španielske enklávy na území Maroka. Málokto vie, že Španielsko leží aj na Afrike.

Odporúčame:

Baskicko, Kantábria, Astúria, Galícia - menej navštevované španielske regióny

Zájazd do Andalúzie a na Costa del Sol

Zájazd Barcelona a Madrid v jednom

Kto môže prekvapiť? #

Favoriti dokážu prekvapiť v negatívnom slova zmysle, ak zlyhajú. Naopak, čierne kone turnajov prekvapia v pozitívnom svetle, ak sa im podarí uspieť. Pred štyrmi rokmi to boli Chorváti, ktorí napokon brali striebro. Na každom turnaji je vždy tím, ktorý napokon prekvapí aj seba samého. Prečo by tento rok mal byť výnimkou? Vybral som tri tímy, ktoré môžu prekvapiť.

Dánsko

Dáni vedia žiť športom, veď zaplnené námestie nedávno oslavovalo triumf Jonasa Vingegaarda na Tour de France. Krajina šokovala svet, keď ako náhradník za Juhosláviu vyhrala ME 1996. Teraz má ešte lepší káder, ktorý v kvalifikácii prehral len raz (keď už o nič nešlo a hráči sa šetrili) a v ôsmich zápasoch neinkasovali gól. Dánsko má najlepšiu generáciu v histórii, semifinále by nebolo prekvapením. Netreba zabudnúť, že na ME 2020 už prenikli do top 4 a nie je dôvod, prečo by to tím so skvele zabezpečenou obranou nemohol zopakovať.

Dánsko má najlepšiu generáciu v histórii, semifinále by nebolo prekvapením

Poďte s nami na zájazd do Dánska a uvidíte nielen hlavné mesto Kodaň. Vaše deti sa zase budú tešiť z Legolandu v Billunde.

Holandsko

"Oranžoví" nemajú síce najhviezdnejší káder a niektorí hráči a veľkí ťahúni ako Virgil Van Dijk, Matthijs De Ligt či Memphis Depay sú vo svojich kluboch bez formy, za svoje národné mužstvo sú ale ako vymenení. Holanďania boli trikrát vo finále MS, no ani raz neuspeli. V Lige národov sa dostali medzi top 4 a ťahajú výbornú formu a to, že veľa hráčov majú z holandskej ligy, znamená okrem iného aj dobrú zladenosť a držanie sa systému, čo môže priniesť "krajine tulipánov" úspech.

Portugalsko

Možno by ste očakávali tím okolo Cristiana Ronalda aj medzi top 7, radšej ho ale radím medzi čierne kone. Aj CR7 má ako jeden z najlepších hráčov všetkých čias svoju poslednú šancu na triumf, mužstvo je však mierne mimo formy a aj na MS sa dostalo až cez dodatočnú kvalifikáciu. A môže mu poškodiť aj nedávne interview Ronalda, ktorým si naštrbil vzťahy s Manchestrom United i portugalskými spoluhráčmi z tohto tímu.

Portugalsko toho ukrýva neúrekom. Od pevninskej časi a hlavného mesta Lisabon až po Madeiru a Azorské ostrovy. Vyberte si svoj zájazd do Portugalska.

Dnes má mužstvo najmä pevnú obranu, jeho najväčšia hviezda však pravidelne nehráva, Bruno Fernandes je mimo formy a rovnako tak aj mladý krídelník Joao Felix. V útoku ich môže ale potiahnuť André Silva. Oslavy triumfu na ME 2016 boli po celej krajine pompézne a Portugalci sú poriadne vášniví fanúšikovia, ktorý by v prípade úspechu zaplnili ulice.

Môj tip na top 4:

  1. Argentína
  2. Belgicko
  3. Brazília
  4. Dánsko
Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1467

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
Favoriti MS vo futbale 2022 Blog

Blog Favoriti MS vo futbale 2022

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v…

Viktor Háber 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

7554 9443€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4885 5747€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.