Keď sa ľudí na zájazde niekedy pýtam, čo Európska kuchyňa nepoznala pred objavením Ameriky, väčšinou dostávam odpovede typu: kukurica, kakao, vanilka, korenia, rajčiny, štipľavé papričky... a zemiaky? Najviac sa mi páčila jedna odpoveď už ani neviem koľkoročného účastníka zájazdu: zemiaky predsa pochádzajú z Oravy! Mne, ako veľkému pojedačovi zemiakov, mi bolo Peru od začiatku sympatické. A keď som na rodičovskom združení povedala, že aj naše národné jedlo má základ v zemiakoch, hneď som mala o pár priateľov viac. Druhov zemiakov je tu viac než požehnane. Niektorí tvrdia, že aj niekoľko tisíc. A zdá sa mi, že čím horšie navonok vyzerajú, tým majú zaujímavejšiu chuť. Niektoré vyzerajú priam odpudivo. Akoby zamrzli susedovi v pivnici. Sú čierne, fialové a vo vnútri žlté s bordovými krúžkami. Na Slovensku by som ich pravdepodobne ani za akciovú cenu nebrala. A tu je to takmer vždy v rámci hesla: "čím horšie, tým lepšie". Niekto v škole mi hovorí, že na pláži vo štvrti Magdaléna sú nejaké trhy s jedlom, aby som šla. Predstavujem si to ako malé stánky niekde v Thajsku. Drevené búdky nalepené na sebe, z ktorých sa neustále dymí a idú z nich všelijaké vône od polievky cez banány, po palacinky. Oveľa väčšie je moje prekvapenie, keď dorazíme na vrchol kopca v Magdaléne a pod nami sa rozprestiera akoby nekončiaca pláž celá zaplnená obrovskými šiatrami, svetlami, hlukom a priam magickou energiou ako nejaký veľký letný slovenský hudobný festival. Cítim sa ako na inej planéte. Alebo teda, to čo je podo mnou, je iná planéta. Plná svetiel, hudby, trochu prachu a zvýreného piesku a hneď za tým s hukotom padajúce vlny. A že Pacifik :) mega podujatie s názvom Mistura má veľmi ale veľmi ďaleko od mojej predstavy pár drevených stánkov, trochu tak správne zašpinených kuchárov a miešajúcich sa výparov. Platím vstupné a nestačím sa čudovať. Gastro festival, za ktorý by sa nemuselo hanbiť žiadne hlavné mesto na svete! Tak tu už reálne začínam veriť, že v Peru je vyše 1000 druhov zemiakov. Snažím sa ochutnať všetky a aj všetky spôsoby ich prípravy. Priznám sa, že najviac mi chuti taký ten najtradičnejší: "Papas a la Huancaina". Doma, keď sa motám v kuchyni mi naša peruánska kuchárka hovorí niečo aj o histórii tohto jedla, ktoré si môžeme predstaviť veľmi jednoducho. Sú to akoby zemiaky uvarené a pokrájané na štýl "našich" francúzskych zemiakov a zaliate takou smotanovo-syrovou zálevkou. Plus: obyčajne je na tanieri pár olív. Veľmi jednoduché jedlo, ktoré sa zvyčajne podáva ako predjedlo a že vraj pochádza z obdobia, keď sa v danej oblasti stavala železnica a miestne ženy ponúkali hladným robotníkom lacné jedlo, ktoré by bolo ľahké na prípravu a zároveň by ich aj zasýtilo a keďže Huancayo je regiónom zemiakov, tak sa toto jedlo na počesť Hauncainskej ženy volá "Papas a la Huancaina". Ale možno že to aj tak nie je, lebo druhá naša peruánska kuchárka mi na ďalší deň hovorí "druhú zaručenú" históriu tohto jedla. A to, že keď do Peru dorazili chilskí vojaci počas vojny, tak ich potrebovali rýchlo nakŕmiť a práve z Huancayo dorazili zemiaky, ktoré sa vo veľkom uvarili, poliali danou omáčkou a každý ešte vyfasoval vajko na tvrdo. A ideálne jedlo, ktoré môžete jesť aj na studeno, bolo na svete.. nech to bolo akokoľvek, je to jednoduché a pritom báječne jedlo! Trend tohtoročného gurmánskeho festivalu v Lime však neboli papas a la huancaina, ale quinoa. Quinoa, táto prastará pseudoobilnina na milión spôsobov. Mňa najviac zaujala zmrzlina z quinoa a pivo.. fakt dobre! A že vraj aj veľmi zdrave..no tak skús odolať. Nedá sa :). Plus, kukurica na ďalších milión spôsobov, veľkosti a farieb.. zabudnite na našu sladkú žltú pochúťku. Tu, podobne ako zemiaky, čím horšie kukurica vyzerá, tým má zaujímavejšiu chuť. A nemôžeme zabudnúť na národné jedlo! Peruánci hovoria, že kto nemá rád Ceviche, nie je Peruánec. Toto som sa zatiaľ neodvážila ešte pred nikým vysloviť nahlas, ale obávam sa, že nebude moja šálka kávy. Rybací kokteil s veľkou dávkou cibuľky a celé to stojí v extra kyslom limetkovom náleve. Milujem acapulske ceviche. Je to niečo podobne, ako toto peruánske, len úplne iné :) rybka je marinovaná v studenom rajčinovom náleve a la andalúzske gazpacho s cibuľkou a avokádom..to je mňamka!!! Peruánske ceviche je to celosvetovo známe, oslavovane a ospevované.. určite mu dám ešte šancu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Peru
- Cuy - peruánske morské prasiatko
- Kreolské kakao
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Peru
- Národný park Manu
- Z Aguas Calientes na Machu Picchu
- Nazca, obrazce lietadlom
- Islas Ballestas - ostrovy v Peru
- Prechod z Bolívie do Peru cez náhornú plošinu
- Prechod z Peru do Bolívie
- Prechod z Arequipy k jazeru Titicaca
- Arequipa - tipy na prehliadku
- Cesta do Bielého mesta Arequipa
- Výlet z Paracasu
- Lima - tipy na prehliadku
- Ostrovy na jazere Titicaca
- Rady na prehliadku v Cuzco
- Vyhliadkový let nad Nazcou
- Wayna Picchu - výstup
- Peruánska Amazonka
- Vyhliadka nad jazerom Titicaca