Argentínske víno a hovädzie

Argentínske víno a hovädzie Ekonomika Argentíny

Poľnohospodárstvo v Argentíne zamestnáva približne 7 % pracovnej sily a jeho produkty tvoria jeden zo základných pilierov argentínskej ekonomiky. Približne 15 % farmárskej pôdy v Argentíne patrí cudzincom.

Štvrtinu argentínskeho vývozu tvoria nespracované poľnohospodárske plodiny, najmä sója, pšenica a kukurica. Tretinu zasa spracované, krmivo pre zvieratá, múka a rastlinné oleje. Argentína je najväčším exportérom čaju yerba maté na svete, patrí do prvej svetovej pätky vo vývoze sóje (za USA a Brazíliou), kukurice (za USA, Čínou a Brazíliou), slnečnicových semiačok, citrónov a hrušiek.

V roku 2018 bola štvrtým najväčším producentom hovädzieho mäsa na svete (za USA, Brazíliou a Čínou), ale aj tretím najväčším producentom medu (za Čínou a Tureckom).

Asi desať percent pôdy je poľnohospodárskych obrábaných, polovica sa využíva pre chov dobytka a oviec. Mnohí Argentínčania preferujú argentínsku jahňacinu pred hovädzím. Polovica oviec sa chová v Patagónii. Hovädzie je nerozlučne späté s Argentínou. Ročne sa v krajine vyrobí asi päť miliónov ton mäsa, z toho je takmer 80 % hovädzieho. Hovädzí dobytok sa chová najmä v provinciách Buenos Aires a Santa Fé.

K argentínskemu poľnohospodárstvu patrí aj pestovanie hrozna. Asi 90 % hrozna sa pestuje v severozápadných provinciách Mendoza a San Juan, väčšina hrozna ide na výrobu víno. Stolové hrozno je špecialitou provinice La Rioja. V teplejších severných provinciách Tucumán, Salta a Jujuy sa pestuje cukrová trstina.

Argentínčania sú najväčšími konzumentmi vína v Južnej Amerike (24 litrov na hlavu ročne), druhý je Uruguaj (23,8), tretie Chile (21,8). V iných juhoamerických krajinách sa víno v podstate nepije. Argentína je piatym najväčším výrobcom vína na svete, ale len siedmym exportérom. Chile je deviatym najväčším výrobcom, ale štvrtým exportérom. Chilania víno vyvážajú, Argentínčania ho pijú a my ho ochutnávame na zájazdoch do Argentíny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4095
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

6895
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: