Atlas ako symbol sily a odvahy

Atlas ako symbol sily a odvahy

Názov Atlas sa stal symbolom sily a odolnosti, ale jeho pôvod a história sú oveľa epickejšie. Od starovekej mytológie až po súčasnosť je Atlas obľúbeným menom po stáročia.

Atlas je meno, ktoré existuje už najmenej 3 000 rokov, jeho korene sú v gréckej mytológii. Podľa starých textov bol Atlas mocným Titánom, ktorý držal nebesia. Bol synom Iapeta a Clymene a jeho bratmi boli Prometheus, Epimetheus a Menoetius.

Ako trest za to, že viedol vzburu proti bohom, bol Atlas prinútený postaviť sa na západný okraj sveta a podopierať nebo na svojich pleciach naveky. Atlas bol morským tvorom, ktorý podopieral stĺpy, ktoré odpradávna oddeľovali nebo a zem. Tento obraz Atlasu sa dodnes používa ako symbol sily a odvahy tvárou v tvár nepriazni osudu.

Už počas obdobia renesancie sa Atlas používal ako symbol intelektuálnej sily a skúmania. Mnoho slávnych kartografov, vrátane Gerardusa Mercatora, použilo Atlas ako názov pre svoje mapy a knihy, ktoré podrobne popisovali svetovú geografiu, históriu a kultúru.

Toto oživenie záujmu o Atlas sa odrazilo v rastúcej popularite tohto mena. V 17. a 18. storočí si Atlas vyberalo čoraz viac rodičov ako meno pre svojich synov.

Meno Atlas je spojené so silou a odvahou, dvoma obdivuhodnými vlastnosťami pre každého človeka. Atlas je populárny názov už po stáročia, je tiež pripomienkou sily bádania a objavovania, čo je veľmi dôležitá hodnota, hlavne pre nás cestovateľov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1370 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: