Ayahuasca, Liek alebo Droga ?

Ayahuasca, Liek alebo Droga ?

Čo je to tá mystická Ayahuasca ?

Ayahuasca, alebo Banisteriopsis caapi, je lianovitá rastlina. Rastúca v Amazonskom pralese v južnej Amerike. Miestne domorodé Indianske kmene ju využívajú na rituálne a hlavne liečebné účely.

Práve pre jej liečebné a psychoaktívne účinky je dnes Ayahuasca veľmi vyhľadávanou. Mnoho Američanov a Európanov ktorý žijú hektický a nezdravý životný štýl razia cestu do južnej Ameriky, hlavne do Peru. Kde podstupujú niekoľko týždňové až mesačné pobyty a diéty v amazonskom pralese, s kombináciou užívania Ayahuasci.

Čo lieči Ayahuasca ?

Hlavne dušu človeka.

Ľudia sa počas pobytu snažia ozdraviť svoje mentálne zdravie. Je podrobené skúškam s ktorými sa musí človek vysporiadať. Po požití Ayahuasci ( vypitie napoja ) sa telo človeka toxikuje. V jeho hlave sa začnú odohrávať neuveriteľné zjavenia, bludy a predstavy. Tieto vizualizácie sú ale do prevádzané žalúdočnými ťažkosťami

( zvracaním a vypráznovaním sa.) Tento proces má telo vyliečiť od zlých myšlienok a démonov. Človek vo vyzualízáciach vidí to čo bežne mal skryté hlboko vo svojom vnútri.

Bežne sa na tieto pobyty hlásia ľudia ktorý trpia PTSP (Posttraumatická stresová porucha), Depresiami, nočnými morami a ďalšími psychickými chorobami a blokmi. Ktoré bránia žiť normálny život. 

Hlavným cieľom takéhoto pobytu by malo byť odstránenie psychického bloku, traumy. Jednoducho sa s tým človek musí vysporiadať počas halucného tripu ktorý bude prežívať.

 

Samotná rastlina vás určite nevylieči. Je to celé spektrum faktorov. Život v uzavretej komunite bez možnosti nadviazania kontaktu s inými ľuďmi. Pobyt v divokej prírode. Bez internetu a ďalších moderných technológií.

Jednou z najhlavnejších častí  pobytu je dieta. Prečo ? Ma to niekoľko dôvod. Tým najhlavnejším je určite fakt že, konzumácia syrov, červeného víne a červeného mäsa je nevhodná pri kombinácií s užívaní Ayahuasci. Tieto vymenované potraviny obsahujú latky ktoré pri kombinácií a Ayahuascou by mohli vyvolať hypertenziu čo vedie k zástave srdca.

Je to nevyhnutné byť obostredný. Ayahuasca nie je len liek pri nesprávnom a nekontrolovanom užití môže viesť k psychóze až k smrti.

 

Domorodý Curanderos my by sme ich nazvali šamani. Vykonávajú obradné pitie Ayahuasci bežne. Nie je nič výnimočné ak je k pitiu Ayahuasci prizvané aj dieťa ktoré má len 9 rokov.

Je to jednoducho ich súčasťou ich životov. Pitím tejto rastliny sa snažia priblížiť sa k matke Zemi, spájať sa predkami, vidieť do budúcnosti. Poprípade liečiť svoje telo a ducha.  

 

Samozrejme ako vždy aj tu sa nájdu šarlatáni ktorý chcú na turistoch len zarobiť a nejde im o celkové blaho. Dnes sú bežné veľké centrá kde sa Ayahuasca podáva ja 50 ľudom na raz. Človek žije v hotely kde má všetko vybavenie na ktoré si spomenie. Komercializácia ide v plnom prúde a miestny to vedia no niekedy honba za ziskom je väčšia ako úcta k tradičnej medicíne, náboženským rituálom. Dokonca je možné Ayahuascu požiť aj tu v Európe. Sú šamani ktorý nelegálne pašujú túto vzácnu rastlinu do Európy dokonca na Slovensko a vykonávajú tu ceremoniálne užívanie.

 

Je to správne ? Je to bezpečné ?

 

Ayahuasca má určite veľa benefitov. V dnešnej modernej medicíne sa používajú určité latky ako napríklad Ketamin na liečenie psychických chorôb. Je to ale stále predmetom skúmania vedcov. No nie je nič výnimočné ak navštívi kliniku človek, ktorý práve nekontrolovane užil Ayahuascu a musí podstúpiť ďalšiu liečebnú terapiu.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: