Bab Boujloud

Bab Boujloud

Brána Bab Boujloud (tiež známa ako Modrá brána) je historická pamiatka nachádzajúca sa v meste Fez v Maroku. Je to jeden z hlavných vstupov do starej Mediny vo Feze, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Brána bola postavená na začiatku 20. storočia a vyznačuje sa zložitými modrými a zelenými dlaždicami, ktoré sú charakteristické pre marockú architektúru. Má dva podkovovité oblúky, ktoré vedú na malé námestie, kde návštevníci môžu nájsť kaviarne, reštaurácie a obchody s tradičným marockým tovarom.

Brána je modrá na strane, ktorá víta nových návštevníkov, predstavuje farbu mesta Fez, ktoré je známe svojou keramikou maľovanou elegantnými kobaltovo modrými vzormi. Zadná strana, ktorá smeruje k medine, je zelená – farba islamu.

Bab Boujloud v preklade znamená „Brána modrého závoja“ z arabčiny, čo pochádza z jej modrého dizajnu.

Brána je dôležitým symbolom Fezu a často sa objavuje na fotografiách a pohľadniciach mesta. Je to tiež obľúbená turistická destinácia a návštevníci môžu na dovolenke v Maroku často vidieť, ako sa fotia pred bránou alebo skúmajú úzke uličky Mediny za ňou. 

K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4474
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: