Bečak - tradičné vozidlo Indonézie

Bečak - tradičné vozidlo Indonézie

Bečak je jedinečné tradičné vozidlo, ktoré nájdete na Jáve, Bali a Sumatre. Tento typ prepravy je konštruovaný pomocou troch kolies s pedálmi vodiča zozadu. Volá sa becak, tradičné vozidlo využívajúce na to, aby fungovalo, ľudskú energiu. V podstate to vyzerá ako bicykel, ale namiesto toho má tri kolesá.


Becak má za sebou dlhú históriu predtým, ako pristál v Indonézii. Začína sa v 19. storočí mužom menom Jonathan Goble, ktorý pracuje pre americké veľvyslanectvo v Jokohame v Japonsku. Má manželku, ktorú tak veľmi miloval, no je paralyzovaná. Jedného dňa ju chcel vziať na prechádzku mestom bez použitia zvieracej sily.


Potom sa rozhodol nakresliť náčrt jednoduchého vozňa a podal ho priateľovi menom Frank Pollay. Potom odovzdal náčrt kováčovi menom Obadiah Wheeler. Potom vytvorí vagón presne podľa náčrtu a Goble ho použil na to, aby odviezol svoju manželku po meste.


Časom sa táto doprava stala v Japonsku populárnejšou. Miestni ľudia nazývajú toto vozidlo Jinrikisha . Jin znamená človek, riki znamená sila a sha znamená vozidlo, čo znamená vozidlo, ktoré je riadené ľudskou silou. V osemdesiatych rokoch sa japonská vláda rozhodla vyrábať viac Jinrikisha , kým sa nerozšíri do Číny, juhovýchodnej Ázie a južnej Ázie.


Becak prišiel do Indonézie koncom 20. storočia. Niektoré verzie sa domnievajú, že sa do Indonézie dostal cez čínskeho obchodníka zo Singapuru a Číny do Batávie (teraz je to Jakarta) v 30. rokoch 20. storočia. Na prepravu tovaru používajú becak. Preto sa v Indonézii toto vozidlo nazýva becak, pretože je odvodené od čínskeho slova včela (kôň) a tja (voz). Toto vozidlo kedysi prevážal kôň.

Na Sumatre si naši BUBO klienti proste nemôžu nenechať ujsť jazdu touto tradičnou mašinou! Respektíve, každá mašina je výkonná kvôli svojmu motoru, tak záleží ako vy motivujete svojho lokálneho pána a užijete si túto jazdu ešte viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3396 5224€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5283
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

5237
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: