Biele alebo pehavé slony v Ázii

Biele alebo pehavé slony v Ázii

Niektoré slony majú pigmentové poruchy, čo znamená, že majú problémy s tvorbou pigmentu v koži alebo vlasoch. Táto genetická podmienka sa nazýva aj albinizmus a tiež nedostatok pigmentu. Albinizmus u slonov je výsledkom dedičnej mutácie, ktorá ovplyvňuje produkciu melanínu, pigmentu, ktorý dáva farbu koži, vlasom a očiam. Ružové alebo svetlohnedé oblasti kože na niektorých ázijských slonoch sú výsledkom práve nedostatku pigmentu. Tento nedostatok pigmentácie môže byť ovplyvnený genetikou, výživou, prostredím a vekom. 

Takýto stav sa nevyskytuje u afrických slonov! Stretávame sa s ním a takto postihnutými slonmi najmä v Ázii, ktoré majú na chobotoch tzv. "pehy", tie sú znakom "depigmentácie". Tú však môže spôsobiť aj prostredie, v ktorom sa nachádzajú a často to môžu byť slony, ktoré sú držané v zajatí. Prirodzene, slon nemôže rozprávať, ľudia ktorí ich využívajú na atrakcie alebo prácu nedokážu vždy odhadnúť čo práve slon potrebuje.

Preto ak by ste našli v Ázijskej divočine - divokého slona, s veľkou pravdepodobnosťou by nemal "pehy", pretože k tomu, čo potrebuje má slobodný prístup a môže sa slobodne rozhodovať - ak pigment  nemá geneticky daný.

Slony s výrazným albinizmom majú obvykle bledú až bielu kožu a v tomto prípade ide o ich genetiku, rôzne oči od modrej po ružovú a svetlú farbu vláskov. Ich oči môžu byť citlivejšie na slnečné svetlo, pretože im chýba melanín, ktorý chráni oči pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Je dôležité poznamenať, že slony, albíni, sú pomerne zriedkaví, a to preto, že tento genetický stav je závislý od recesívneho génu, ktorý musí byť prítomný na oboch chromozómoch, aby sa prejavil. Preto sa albinizmus v populácii slonov vyskytuje len zriedkavo a mnohé z albínov sú považované aj za unikáty. Dnes by sme ich po oficiálnom sčítaní, tých nájdených, mali napočítať približne 30-50 na svete. 

Ktovie, koľko sa ich môže nachádzať napríklad v priestoroch kráľovskej rodiny v Thajsku, to sa asi nikdy nedozvieme. Slony s albinizmom môžu čeliť väčším problémom s ochranou pred slnečným žiarením a potrebujú špeciálnu starostlivosť a ochranu, aby sa zabránilo popáleninám a iným kožným problémom. Tieto slony sú často ohrozené pred lovcom a inými hrozbami, pretože ich neobvyklé sfarbenie ich robí ľahšie viditeľnými.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

2953 4543€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3216 4594€
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3188 4554€
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: