Feijoada, brazílske národné jedlo. Brazília je obrovská krajina, nie je to jednotvárna kuchyňa, a preto sa niektoré prísady do feijoady budu trochu líšiť od regiónu k regiónu. Každopádne základ ostáva. Je to uvarená fazuľa dochutená cibuľou, paradajkami, koriandrom a cesnakom. Tá sa potom mieša s mäsom. Podusí sa. Pridávajú sa minimálne dva druhy mäsa, často hovädzie a bravčové. Pridáva sa do nej aj údenina ako napr. klobásky alebo chorizo, čo je ich ostrá saláma. Ako koreniny najčastejšie používajú chilli papričky, bobkový list, cibuľu a cesnak, pomarančovú šťavu. Niektorí si pridávajú do jedla aj domácu pálenku cachaca alebo iba biely rum, ďalej to je podusený kel, syrová rolka, maniok alebo čerstvé plátky pomaranča. Naservírujú Vám ju v miske spoločne s ryžou a budete ju mať posypanú jarnou cibuľkou. Názov jedla pochádza z portugalského slova pre fazuľu, feijão. O tom, kde vzniklo toto jedlo sa polemizuje. Bude to buď Recife (rok 1600) alebo Rio de Janeiro. Foto: Feijoada
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Brazília
- Guaraná - brazílsky nápoj
- Streetfood v Rio de Janeiro
- Açaí, superpotravina z Brazílie
- Grafity, Rio de Janeiro
- Super zdravé raňajky z Açaí
- Gurmánske hody Brazílie
- Ovocie a Brazília - sexi graviola a úžasná caja
- Amazónia - gurmánske zážitky
- Caipirinha - pitie bohov
- Casa da Feijoada - odporúčaná reštaurácia v Rio
- Churrasco – brazílska grilovačka
- Feijoada - brazílske národné jedlo
- Rei Pele Stadium - Maracana v Rio
- Kristus Spasiteľ - Rio de Janeiro
- Lanovkou na Cukrovú homoľu
- Električka do Santa Teresa
- Parque Lage, Rio de Janeiro
- Katedrála v Rio de Janeiro
- Knižnica v Rio de Janeiro
- Salvador - v štáte Bahia, Brazília