Čakana - andský kríž

Čakana - andský kríž

Pri prehliadke archeologického náleziska Tiwanaku sa lokálny sprievodca zastavuje pri pyramíde Akapana, ktorá slúžila pravdepodobne ako astronomické centrum. Rozpráva nám, že na vrchu je obrovská jama, ktorá kedysi bola v tvare andského kríža – čakany. Jama bola kedysi vyplnená vodou, v ktorej sa odrážala obloha, čo slúžilo civilizácii Tiwanaku na pozorovanie pohybu hviezd a ich následnú analýzu.

Zároveň nám kreslí do zeme andský kríž s dvanástimi vrcholmi. Tento kríž je mocný symbol, ktorý je hlboko spätý so starými andskými kultúrami, nielen s kultúrou Tiwanaku. Vraví sa, že tento symbol má už viac ako 4000 ročnú históriu a môžeme ho nájsť na posvätných miestach a starobylých centrách v Bolívii, Ekvádore, Argentíne a Čile. Má viacero významov.

Čakana reprezentuje súhvezdie Južného kríža, ktoré napríklad Inkovia považovali ako za centrum vesmíru. Pri pohľade na nočnú oblohu toto súhvezdie slúžilo ako sprievodca nebesami.

Keď si kríž rozdelíme na štvrtiny, ukazujú sa nám v každom rohu tri stupne (schodíky). Každý z troch stupňov označuje jeden z troch svetov v systéme viery predkolumbovských civilizácii. Spodný stupeň reprezentuje Uku Pacha (podzemný svet), následne Kay Pacha (pozemská ríša) a na vrchole je Hanan Pacha (vyššia ríša bohov). Stupne druhej štvrtiny predstavjú hada, pumu a kondora, čo korešponduje s predošlou štvtinou. Tretia štvrtina hovorí o akýchsi „prikázaniach" Inkov: nepokradneš, nebudeš klamať, nebudeš lenivý. Posledný kvadrant ukazuje základné princípy človeka: láska a dobré správanie, vedomosti a práca.

Rovnako symetrická geometria čakany odráža astronomické pozorovania Inkov. Predstavuje harmonickú rovnováhu medzi protikladnými silami ako muž-žena, nebo-zem, deň-noc, slnko-mesiac,...

Predkolumbovské civilizácie využívali tento kríž ako solárny kalendár. Vieme tu indentifikovať štyri prírodné fenomény počas roka – dve rovnodennosti a dva slnovraty. Začíname na vrchnej časti, ktorá určuje 21.6. – zimný slnovrat na južnej pologuli, dôležitý dátum pre andské civilizácie, reprezentuje nový rok. Slnko je najvzdialenejšie od Zeme a začne sa postupne vracať naspäť. V Cuzcu sa už po stáročia organizuje v tento deň Sviatok Slnka – Inti Raymi. Oproti označíme 22.12. – letný slnovrat a na bokoch kríža zaznačujeme 22. september a 22. marec – jarnú a jesennú rovnodennosť. Pomedzi vedeli pradávne kultúry v kalendári charakterizovať štyri ročné obdobia a cykly sejby a zberu úrody. 

Putovanie po Peru a Bolívii je fascinujúcim spoznávaním predkolumbovských kultúr. Pridajte sa k nám  na túto obohacujúcu cestu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4990
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

5489
Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: