Chámps-Élysées – luxusný bulvár

Chámps-Élysées – luxusný bulvár Najluxusnejšia ulica sveta?

Chámps-Élysées je jedným z najznámejších bulvárov všetkých čias. Centrum nákupnej horúčky v Paríži. Vystavený luxus, ktorý si drvivá väčšina obyvateľov nemôže dovoliť. A aj tak tam všetci radi zavítajú. Aspoň sa pokochať. Dnes nesie Chámps-Élysees známku prepychu. Skrýva však oveľa viac. A dôležité je tiež poznamenať, že luxus neprinášal vždy.

Až do vlády Ľudovíta XIV. zaberali miesto, kde sa teraz nachádza Champs-Élysées, polia a kuchynské záhrady. V roku 1667 začal André Le Notre rozširovať Tuilerijské záhrady. Naplánoval širokú promenádu ​​medzi palácom a moderným Rond Point lemovanú dvoma radmi brestov po oboch stranách a kvetinovými záhonmi v symetrickom štýle francúzskej formálnej záhrady. Nový bulvár sa sprvu nazýval „Grand Cours“ alebo „Grand Promenade“. Názov Champs-Élysées dostal až v roku 1709.

Postupne sa Elyzejské polia rozširovali a už koncom 19. storočia sa stali módnou avenue. Zažili však aj vojenské prehliadky. Najznámejšie boli víťazné prehliadky nemeckých vojsk v roku 1871 a znovu v roku 1940. Najradostnejšie pre domácich zase prehliadky oslavujúce víťazstvo spojencov v prvej svetovej vojne v roku 1919 a francúzsko-americké prehliadky po oslobodení mesta v roku 1944.

Dnes sú Chámps-Élysees domovom štýlu. Na slávnom bulvári nájdete široký výber obchodov od malých dizajnérskych butikov s unikátnymi jednorazovými vecami, až po veľkolepé luxusné obchody. Je tu jeden z najstarších parfumérskych domov na svete Guerlain, alebo najluxusnejšie oblečenie od Louisa Vuittona. Nájdete tu aj oficiálny obchod futbalového PSG, kaviarne či reštaurácie v krásnom prostredí, ale aj fastfoody. Tiež sa tu nachádza známy obchod Laudreé s makrónkami, ktorých sa tu denne vyrobí a predá až okolo 15 000.

Každoročne tu tiež vrcholí Tour de France a Paríž je zaplavený miliónmi fanúšikov cyklistiky z celého sveta, aby videli oceňovania tých najlepších. Je jasné, že na Chámps-Élysees je stále čo vidieť. Takmer dvojkolimetrová trasa s množstvom vysadených stromov spája Víťazný oblúk s Louvrom a neexistuje lepšie miesto na presun medzi týmito dvomi slávnymi pamiatkami v Paríži. Zájazdy do Paríža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: