Kakao poznáme všetci. Je plodom kakaovníka (Theobroma cacao), ktorý do Európy doviezli dobyvatelia Južnej Ameriky. Staré americké civilizácie používali kakao miešané s vodou a niekedy aj inými ingredienciami ako je napríklad čili, na obradné účely. Kakaovník sa pestuje už niekoľko tisíc rokov. V roku 1875 sa švajčiarsky konfekcionér (výrobca dekorácií z jedla) Daniel Peter rozhodol použiť namiesto vody do čokolády mlieko, a tak vznikla mliečna čokoláda. S pomocou známeho, Henri Nestlého, ju neskôr rozšírili do celej Európy. Jeden zo svetovo najkvalitnejších kakaovníkov sa pestuje v Peru. Na zájazde Peru – krajina Inkov, alebo Peru a Bolívia, či Peru, Bolívia Čile sa zastavujeme v Lime. Veľmi blízko námestia Plaza de Armas je malá čokoládovňa, ktorú na prehliadke Limy nikdy nevynechávam. Volá sa "Choco Museo“ (adresa: Jirón Carabaya 191, Cercado de Lima 15001). Je to veľmi príjemná prestávka na našom „chuťovom poznávaní“ juhoamerickej kuchyne. Nájdeme tam na ochutnávku kakaové zrná pred spracovaním, 100 % čokoládu, ale aj čokolády rôznych chutí. Napríklad s populárnou kokou alebo čili. Veľmi príjemným prekvapením sú čokoládové likéry. Ako BUBO sprievodca zastávam názor, že krajinu treba spoznať všetkými zmyslami, čiže nás tu čaká množstvo kulinárskych prekvapení.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Peru
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Peru
- Národný park Manu
- Z Aguas Calientes na Machu Picchu
- Nazca, obrazce lietadlom
- Islas Ballestas - ostrovy v Peru
- Prechod z Bolívie do Peru cez náhornú plošinu
- Prechod z Peru do Bolívie
- Prechod z Arequipy k jazeru Titicaca
- Arequipa - tipy na prehliadku
- Cesta do Bielého mesta Arequipa
- Výlet z Paracasu
- Lima - tipy na prehliadku
- Ostrovy na jazere Titicaca
- Rady na prehliadku v Cuzco
- Vyhliadkový let nad Nazcou
- Wayna Picchu - výstup
- Cuy - peruánske morské prasiatko
- Peruánska Amazonka
- Vyhliadka nad jazerom Titicaca
- Lima - Mesto kráľov