Starostka Bogoty - výnimočná žena

Starostka Bogoty - výnimočná žena Claudia Nayibe López Hernández

Možno ste o tejto Kolumbijčanke doteraz nepočuli, ale vo svojej krajine je táto politička, bývalá žurnalistka a aktivistka za práva LGBTQ+ komunity oslavovanou ženou, na ktorú je národ právom hrdý.

Claudia López je totiž prvou ženou zvolenou za starostku Bogoty, hlavného mesta Kolumbie. Podľa agentúry AFP predstavuje zvolenie Lópezovej výrazný posun v krajine, ktorú tradične viedli muži z radov liberálnych elít. „Byť ženou nie je chyba. Byť tvrdohlavou, pevnou ženou nie je chyba. Chyba nie je ani homosexuálna orientácia, ani to, že ste dievčaťom zo skromnej rodiny," povedala Lópezová pre AFP pred svojím zvolením.

Pred nástupom do funkcie sa vydala za svoju dlhoročnú partnerku, Angélicu Lozano Correa. Stala sa tak zároveň prvou otvorene homosexuálne orientovanou starostkou hlavného mesta v celej Latinskej Amerike. Starostka Lópezová sa v tento šťastný deň vyjadrila na sociálnej sieti Twitter takto: „Ďakujem ti život, za tento úžasný rok! Získala som doktorát, vyhrala voľby a vzala si lásku svojho života!“

Funkcia starostu Bogoty je vnímaná ako druhý najdôležitejší politický post v krajine, a to hneď po prezidentovi. Voľby vyhrala po silnej kampani namierenej proti korupcii, a svojho súpera, liberála Carlosa Fernanda Galána, porazila o 2,7% celkových hlasov. Funkcie sa ujala 1. januára 2020 a tento úrad jej bude patriť štyri roky.

V minulosti sa Claudia López preslávila najmä sériou článkov o anomáliách v regionálnych voľbách publikovaných v online časopise Semana (Týždeň), ktoré viedli k odhaleniu parapolitického škandálu v roku 2006. Luis Alfredo Ramos, vtedajší guvernér Antioquie, ju zažaloval za článok, v ktorom naznačila, že víťazné hlasy získal s pomocou paramilitárnych jednotiek. Jej obvinenia boli následne v roku 2013 súdom potvrdené a voči exguvernérovi Ramosovi bol vydaný zatykač. Ramos získal svoju slobodu späť až keď ho pre nedostatok dôkazov oslobodil Najvyšší súd.

V roku 2006 vyšiel v národných novinách El Tiempo (Čas) taktiež článok, v ktorom obvinila bývalého liberálneho prezidenta, Ernesta Sampera (prezidentom Kolumbie bol v rokoch 1994 – 1998), z financovania svojej kampane v roku 1994 Cali kartelom. Aj tieto obvinenia sa ukázali ako pravdivé.

V roku 2009 ju z novín El Tiempo verejne prepustili (mala tu pravidelný utorkový stĺpček). Škandalózne totiž vo svojom článku naznačila, že členovia rodiny Santos (bývalí majitelia a aktuálni akcionári novín) sa snažili uprednostniť kandidatúru bývalého ministra a neskôr aj zvoleného prezidenta, Juana Manuela Santosa (na čele krajiny bol v rokoch 2010 – 2018). Vtedy El Tiempo jej stĺpček uverejnilo s dovetkom, že je považovaný za „jej výpoveď zo zamestnania, ktorá je akceptovaná s okamžitou platnosťou”, pričom jej úvahy boli označené ako “falošné, zákerné a urážlivé”. Jej prepustenie vtedy otvorilo debatu o slobode vyjadrovania a tlače v Kolumbii.

V roku 2014 bola zvolená do Senátu ako kandidátka Strany zelených. Túto stranu reprezentovala aj v prezidentských voľbách v roku 2018, než svoju kandidatúru stiahla (skončila na 3. mieste). Jej kandidatúra v komunálnych voľbách Bogoty tak bola logickým vyústením predchádzajúceho volebného úspechu. Niet preto pochýb, že o Claudii López budeme ešte počuť a bude zaujímavé sledovať až kam povedú jej politické ambície.

Foto – zdroj: www.golpedeopinion.com.co

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: