CMA - Coordination of Azawad Movements

CMA - Coordination of Azawad Movements Alžírska dohoda

Tuarégoch a Azawade som napísal kratučký blog po návrate z Timbuktu (Mali) a Agadez (Niger). Je to hutná obsiahla správa, ktorá vám mnohé vysvetlí.
Strávil som s Tuarégmi na Sahare aj prvý deň Ramadánu (to si vygooglite) a proste poznám ich. V tomto krátkom príspevku aktualizujem situáciu.
 
Tuarégovia bojujú v Mali za osamostatnenie severu tejto obrovskej krajiny od v roku 1916 a Mali zažilo odvtedy už päť vojenských vzbúr Modrých mužov púšte. Černosi z juhu Tuarégom neveria, ide o odveké a hlboké nepriateľstvo.
Keď vláda Mali vyobcovala z krajiny francúzskych vojakov a pozvala hrdlorezov z Wagnerovskej skupiny (Wagnerovci nagradili MINUSMA.), tak bolo jasné, že situáciu chce riešiť po svojom. Toto tvrdia Tuaregovia a pripravovali sa na porušenie dohody s „čiernými“, ktorých stáročia považujú za menejcenných.
Poznám Tuarégov z Timbuktu a Azawad  nie je jednotný veď Tuarégovia žijú na obrovitánskej ploche a aj oni tvoria klany ktoré z pokolenia na pokolenie tradujú svoje bôle, klamstvá, krvavé bitky, krádeže tiav a žien.
MAA -CMA je vetva arabského hnutia Azawad, ktorá je z veľkej časti práve výsledkom arabských milícií v regióne Timbuktu. Tieto vznikli počas povstania Front de Liberation Nationale de l'Azawad (FNLA) vedenej pašerákom Dina Ould Daya.  Je členom kmeňa Oulad Idris. Sú menej vojensky aktívni ako HCUA, pod vedením Ag Intalla, alebo MNLA, ale udržiavajú silnú ozbrojenú prítomnosť a občas bojujú po boku svojich partnerov CMA. MAA-CMA je úzko zapojená do ochrany záujmov arabských komunít, najmä v regióne Timbuktu, v opozícii voči iným Tuaregským a arabským hnutiam, ktoré sa spojili s MUJAO alebo s vládou v roku 2012, alebo zasahovali do obchodných záujmov a tradičných sociálnych a ekonomických hierarchií.
Začiatkom februára 2023 došlo k spojeniu týchto troch skupín. Stretli sa na zaprášenom štadióne v Kidale a oficiálne dohodu spečatili. Je to akokeby sa stretli predstavitelia šítov, sunitov s ibaditmi a dohodli sa na jednote.
Už v auguste toho istého roka začali tvrdé bitky s malijskou armádou a v septembri  CMA uviedla, že zaútočila na štyri armádne pozície v okolí mesta Bourem a utiekla s armádnymi vozidlami, zbraňami a muníciou.
CMA následne prevzala kontrolu nad dvoma vojenskými tábormi v Lere, čo je asi 500 km západne od Bourem. Nedávno sa viac zamiešali do konfliktu Alžírčan ia a je to podobný chaos ako v prípade severu Mauretánie. Narážam na „Alžírsku dohodu“ ktorá sa však začala lámať práve v auguste, keď sa boje medzi separatistami a vládnymi jednotkami vyostrili po tom čo Wagnerovci pomohli  ukončiť 10-ročnú mierovú misiu OSN v krajine. „Modrých prilieb“ bolo v Timbuktu tisíce a z môjho pohľadu to obli darmožráči. Možno menej než tí v DRC, ale moja osobná skúsenosť bola vždy tou najhoršou.
No nešlo iba o Wagnerovcov, veď už od júna malijská vojenská vláda, ktorá sa chopila moci v roku 2020, požadovala odchod misie OSN napriek tomu, že v regióne Sahel trpela častými útokmi ozbrojených skupín. Mali ten istý pocit „ovlyvňovania“ ako ja. No nerátali s tým, že situáciu využije silný severný sused – Alžírsko. To začalo v poslednej dobe miešať karty. S Tuaregami v Alžírsku som strávil krásne dni a odporúčam prelistovať si fotografie v našich zájazdoch Alžírskom a iné sú v zájazde na alžírsku Saharu. Nádhera.
Predvčerom plukovník  Abdoulaye Maiga (zrejme rodina Ibiho) vyhlásil, že Alžírska dohoda sa ruší s okamžitou platnosťou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Burkina Faso, Senegal, Mauretánia, Mali


náročnosť

14 dní

Trvanie

5187
E

Afrika  

Burkina Faso, Mali


náročnosť

10 dní

Trvanie

4738
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najbohatší muž sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najbohatší muž sveta

Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Waren Buffet? Zakladatelia Tesly, Amazonu, Microsoftu, Berkshire Hathaway. Nie, nie, to sú chudáci oproti…

Ľuboš Fellner 23 min. čítania
Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ Blog

Blog Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ

Moslimský Marco Polo, Ibn Battúta, je najuznávanejším „cestovateľom islamu“. Prešiel neuveriteľných 120 000 km, čo pred ním zrejme nikto nedokázal.…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: