Pšeno a cirok – moderná a zdravá strava

Pšeno a cirok – moderná a zdravá strava Fungujú pšeno a cirok aj proti covidu?

Sorghum, teda cirok a millet, teda pšeno, sú dnes hitom. Sú zdravé a je úžasné, že sme na to prišli! V Indii a Číne ich spomínajú už v roku 3000 pnl, ale keď chodím krajinami v Subsaharskej Afrike (oblasťou Sahelu), tak sa mi zdá, že tu je ich domovina a dnes ich práve v tejto oblasti používajú najviac.
My na západe prichádzame spoločne s našimi vedcami na „nové veci“ a sme stále múdrejší.
 
Na svojich cestách zisťujem, že sú oblasti, kde na toto - že pšeno a cirok sú zdravé - prišli už dávno, pradávno. Pšeno a cirok sa tu pestujú od nepamäti.
 
Tradície sa v oblasti Sahelu aj dnes predávajú iba z úst do úst. Večer sa zapália ohne, tancuje sa, spieva sa a rozprávajú sa legendy kmeňa. Pravidelné kmeňové oslavy, ktoré sa točia okolo mýtických tém sa dostanú kmeňom do krvi s materským mliekom. O krajinách najbohatšieho muža, aký kedy na našej Zemi žil, som napísal blog, a keď vidíte tú stravu, čo tieto kmene dnes jedia, zdá sa, že materiálno tu neexistuje.
Mansa Musa bol sultánom bohatej Malijskej ríše, kde na púštnom piesku vybudoval preslávené mesto Timbuktu, ktoré na obchodných cestách nebolo možné obísť, no dnes sa sem nedá dostať. Počas mojich opakovaných výprav som sa tu zastavil v tucte dediniek, ktoré vždy vyzerali rovnako, zopár roztrúsených zaprášených domčekov. Rozprával som s lokálnymi náčelníkmi, šamanom a radou starších, sediacich v tieni najvyššieho košatého baobabu.
Pšeno je zdravé, zaženie únavu, nasýti, „vyrajbuje“ gastrointestinálny trakt a takto bojuje proti rakovine. Pšeno obsahuje horčík, draslík, kremík, fosfor, vápnik, meď, železo, zinok, mangán, magnézium, selén a mnoho vitamínov ako  B1, B2, E, K. Môžu ho konzumovať aj celiatici. Znižuje glykemický index a tak je super pre diabetikov. Tu v Saheli vedia, že zaháňa únavu  a je to antidepresívum. Asi to funguje, tu v Mali nemá depresiu nikto, všetci sú v totálnej pohode.
Ak o pšene máme pochybnosti odkiaľ pochádza, o ciroku je jasné, že pochádza z Afriky. A dnes je oblasť nestabilného Sahelu miesto, kde sa pestuje najviac. Predieral som sa jeho poliami mnoho razy a jedol kašu z neho.
Cirok obsahuje 62% škrobu, 12% bielkovín, 2% tuku a 7% vlákniny. Ak porovnáme s pšenom, obsah minerálov je podobný, fosfor, horčík, železo, zinok, meď, chróm. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1, B3, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová.
Ak chcete vidieť výsledky, ktoré pravidelný príjem ciroku a pšena prináša, pozrite sa na výsledky úmrtí na covid v Mali. Krajina je v rozklade, v dlhodobej občianskej vojne, bez nemocníc – bez vakcinácie, bez akýchkoľvek opatrení proti šíreniu sa covidu.... Keď Vám budú hovoriť o tom, že tu nie sú správne štatistiky, tak určite nie na covid, ale celkový počet novonarodených a úmrtí sedí. My sme však v inom milieu a preto vakcináciu a dodržiavanie rád našich hygienikov odporúčam =)
A odporúčam aj používať cirok a pšeno a cestovať do Afriky.
 
Mohlo by Vás zaujímať:
 
Pomáhať charitou humanitárne Afrike?
Mali a Guinea -cesta do Timbuktu

Fellner 4 mesiace pracoval na cividovom v nemocnici
 
 
Fotografia: domorodci ukladajú do hlinenej sýpky odizolovanej proti hlodavcom úrodu sorghumu. O chvíľu z neho vyrobia pivo a bude sa oslavovať.
 
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Burkina Faso, Senegal, Mauretánia, Mali


náročnosť

14 dní

Trvanie

5187
E

Afrika  

Burkina Faso, Mali


náročnosť

10 dní

Trvanie

4738
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najbohatší muž sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najbohatší muž sveta

Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Waren Buffet? Zakladatelia Tesly, Amazonu, Microsoftu, Berkshire Hathaway. Nie, nie, to sú chudáci oproti…

Ľuboš Fellner 23 min. čítania
Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ Blog

Blog Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ

Moslimský Marco Polo, Ibn Battúta, je najuznávanejším „cestovateľom islamu“. Prešiel neuveriteľných 120 000 km, čo pred ním zrejme nikto nedokázal.…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: