Čo je chačkar

Čo je chačkar Chačkary v Arménsku

Pri cestách po Arménsku (a nielen tam, ale napríklad aj v Jeruzaleme) sa stretávame s nádherne zdobenými kamennými stélami, ktoré sa nazývajú chačkary.

Chačkary sú najčastejšie do kameňa vytesané kríže, ktoré vytvorili arménski umelci. Slúžia ako objekty uctievania, náhrobné kamene alebo pamätníky významných udalostí (napríklad významných bitiek). V stredu chačkaru sa nachádza kríž, na ktorom je údajne len v 4 prípadoch zobrazený ukrižovaný Ježiš.

Takmer na každom chačkare je kríž bez Ježiša, ktorý nachádza na slnku alebo kolese večnosti a je doplnený vegetatívnymi a geometrickými symbolmi. Bežným motívom na chačkaroch je aj strom života a hrozno.

V samotnom Arménsku sa nachádza takmer 50 000 chačkarov a každý z nich je jedinečný. Svoj pôvod majú ešte v predkresťanskom období, kedy sa pri prameňoch stavali „višapy“, čiže "dračie kamene". Po prijatí kresťanstva višapy nahradili drevené kríže, ktoré ale v 5. a 7. storočí začali nahradzovať kamenné chačkary, ktoré získali svoj typický tvar v 9. storočí a vyvíjajú sa v podstate do dnešných dní.

Na našej ceste po Arménsku sa vždy zastavíme na najväčšom chačkarovom poli, ktoré sa nachádza v dedinke Noratus. Na vlastné oči tu uvidíme 800 chačkarov, ktoré sú orientované smerom na západ.

Tie najlepšie fotky kamenných krížov nás však čakajú pri západe slnka v kláštore Sevanavank. Tu pri jazere Sevan si naplno uvedomíme, že Arménsko je krajina s jedinečnou kultúrou, ktorú musí navštíviť každý cestovateľ aspoň raz za život.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3296 4120€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

3456 4320€
K

Arménsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1696 1785€
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Jerevan - poklad južného Kaukazu Jerevan

Jerevan Jerevan - poklad južného Kaukazu

Arménsko patrí k najznámejším a určite aj najatraktívnejším krajinám Kaukazu. Zláka vás svojou prírodou, bohatstvom historických a religióznych…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: