Garni, Arménsko

Garni, Arménsko UNESCO pamiatky Arménska

Tento chrám ma ohromil a v tomto krátkom texte sa dozviete prečo. Nebol to iba chrám, ale letný dom kráľov a kráľovien. „Gar“ znamená po arménsky jahňa. Chrám Garni je pôsobivo vyzerajúci grécko-rímsky chrámový komplex, ktorý pravdepodobne postavil v 1. storočí nášho letopočtu arménsky kráľ Tiridates I. s podporou rímskeho cisára Nera.
V roku 1679  bol chrám zničený silným zemetrasením, a bol obnovený až v rokoch 1966 -1976.
 
Chrám v Garni, tridsať kilometrov, presnejšie dvadsaťšesť kilometrov juhovýchodne od Jerevanu, mi na prvý pohľad pripomína Grécko, a naozaj to bol jediný helenistický chrám v bývalom obrovskom Sovietskom zväze. „Cudzia štruktúra na arménskej pôde“, takto chrám v Garni opisujú arménski architekti.
Za to, že chrám v takom dobrom stave vydržal do dnešných dní, vďačíme arménskej kráľovskej rodine. Chrám Garni bol taký veľký a dobre umiestnený, že ho arménski králi používali ako letné sídlo. Chrám priťahuje turistov, ktorých ťahá predkresťanské Arménsko. Navštívili ho sestry Khloé a Kim Kardashian a organizuje sa tu pohanský festival sviatok Vardavar (oblievanie vodou).
Pamätám sa, ako sme prechádzali Arménskom v roku 2007. Išli sme z Azerbajdžanu a mali sme problém sa do krajiny dostať, považovali nás za špehov. Tieto krajiny sa o oblasť Náhorného Karabachu sporia do dnešných dní. Vtedy sme v Garni oslavovali narodeniny, a aj tieto ťažké témy sme prechádzali s ľahkosťou. Pozrite si náš zájazd Arménsko Gruzínsko- Azerbadžan, kde nájdete aj podrobnú 3D mapu.
Najstaršia kresťanská krajina sveta (prijali kresťanstvo v roku 301 n.l.)  nás ihneď dostala. Múdri ľudia, kde je šach povinný predmet v štátnych školách, výborné brandy (arménsky cognac), ako keby Európa, ale stále značná exotika. A hlavne úžasná história.
Garni som zaradil do svojho blogu medzi Najstaršie pamiatky sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4120
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4320
K

Arménsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1785
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Jerevan - poklad južného Kaukazu Jerevan

Jerevan Jerevan - poklad južného Kaukazu

Arménsko patrí k najznámejším a určite aj najatraktívnejším krajinám Kaukazu. Zláka vás svojou prírodou, bohatstvom historických a religióznych…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: