Croissant – história (ne)francúzskej pochúťky

Croissant – história (ne)francúzskej pochúťky Chrumkavá sladká dobrota

Čerstvý, teplý, zvonku chrumkavý a zvnútra ľahký a nadýchaný croissant, ktorý sa trúsi pri jedení. Pochúťka s maslom, často plnená čokoládou, nugátom či džemom. Skvelý dezert ku káve, podávaný aj ako sladké raňajky. Predstavíte si pri tom posedenie v Paríži a výhľad na lode plaviace sa po Seine s katedrálou Notre-Dame v pozadí? Croissant, verte či nie, je síce prezentovaný ako typická francúzska pochúťka, jeho korene ale siahajú inde.

Chrumkavý Croissant podobný súčasnému vznikol tesne za slovenskými hranicami – vo Viedni. Predchodca croissantu sa nazýval kipferl. Pochádzal z 13. storočia a mal rôzne tvary a veľkosti. Pripomínal rugelach – tradičnú židovskú pochúťku. Približne v 17. storočí sa toto cesto začalo meniť a prvýkrát zdokumentovali štýl cesta používaného na tradičné croissanty.

Premena na súčasný croissant bola však dlhšia a opisuje ju jedna z legiend. Viedenskí pekári pracujúci v noci počuli Turkov, ktorí sa pokúšali preraziť tunel pod mestom počas invázie v roku 1683. Upozornili na to obrancov mesta a vlastne ho tým zachránili pred osmanským obliehaním. Na oslavu vytvorili pekári pečivo, ktoré by symbolizovalo polmesiac nachádzajúci sa aj na dnešnej tureckej vlajke. Kipferl alebo polmesiac sa stalo kulinárskou rekonštrukciou víťazstva Viedne nad Turkami.

Ako sa teda dostal do Francúzska? Prvý overený dôkaz o croissante vo Francúzsku má na svedomí pekár August Zang. Začiatkom 19. storočia mal v Paríži luxusnú cukráreň s názvom Boulangerie Viennoise (po jeho rodnej Viedni). Ponúkal, samozrejme, aj kipferl. Jeho parížska verzia však bola „šupinatejšia“ ako tradičné sladkosti. Parížania začali používať názov croissant, pretože v preklade znamená aj polmesiac.

Keď spisovateľ Charles Dickens koncom 19. storočia navštívil Paríž a ochutnal sladkosť, vychvaľoval „jemný croissant na budoárovom stole“ a ľutoval pomerne „pochmúrnu monotónnosť“ anglického chleba a iných raňajok. Akonáhle v roku 1915 napísal francúzsky pekár Sylvain Claudius Goy recept, ktorý dnes všetci poznáme a milujeme. Croissant sa začal piecť z lístkového cesta. stal sa croissant francúzskou sladkou dominantou.

Viedeň alebo Paríž? Kipferl alebo croissant? Vyberte si, čo ochutnáte s BUBO. Zájazdy do Paríža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2010 2365€
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

05.05. → 13.05. +4 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

1774 2365€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2145 2860€
Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?
Prémiový blog

Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta
Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta
Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: