Čerstvý, teplý, zvonku chrumkavý a zvnútra ľahký a nadýchaný croissant, ktorý sa trúsi pri jedení. Pochúťka s maslom, často plnená čokoládou, nugátom či džemom. Skvelý dezert ku káve, podávaný aj ako sladké raňajky. Predstavíte si pri tom posedenie v Paríži a výhľad na lode plaviace sa po Seine s katedrálou Notre-Dame v pozadí? Croissant, verte či nie, je síce prezentovaný ako typická francúzska pochúťka, jeho korene ale siahajú inde.
Chrumkavý Croissant podobný súčasnému vznikol tesne za slovenskými hranicami – vo Viedni. Predchodca croissantu sa nazýval kipferl. Pochádzal z 13. storočia a mal rôzne tvary a veľkosti. Pripomínal rugelach – tradičnú židovskú pochúťku. Približne v 17. storočí sa toto cesto začalo meniť a prvýkrát zdokumentovali štýl cesta používaného na tradičné croissanty.
Premena na súčasný croissant bola však dlhšia a opisuje ju jedna z legiend. Viedenskí pekári pracujúci v noci počuli Turkov, ktorí sa pokúšali preraziť tunel pod mestom počas invázie v roku 1683. Upozornili na to obrancov mesta a vlastne ho tým zachránili pred osmanským obliehaním. Na oslavu vytvorili pekári pečivo, ktoré by symbolizovalo polmesiac nachádzajúci sa aj na dnešnej tureckej vlajke. Kipferl alebo polmesiac sa stalo kulinárskou rekonštrukciou víťazstva Viedne nad Turkami.
Ako sa teda dostal do Francúzska? Prvý overený dôkaz o croissante vo Francúzsku má na svedomí pekár August Zang. Začiatkom 19. storočia mal v Paríži luxusnú cukráreň s názvom Boulangerie Viennoise (po jeho rodnej Viedni). Ponúkal, samozrejme, aj kipferl. Jeho parížska verzia však bola „šupinatejšia“ ako tradičné sladkosti. Parížania začali používať názov croissant, pretože v preklade znamená aj polmesiac.
Keď spisovateľ Charles Dickens koncom 19. storočia navštívil Paríž a ochutnal sladkosť, vychvaľoval „jemný croissant na budoárovom stole“ a ľutoval pomerne „pochmúrnu monotónnosť“ anglického chleba a iných raňajok. Akonáhle v roku 1915 napísal francúzsky pekár Sylvain Claudius Goy recept, ktorý dnes všetci poznáme a milujeme. Croissant sa začal piecť z lístkového cesta. stal sa croissant francúzskou sladkou dominantou.
Viedeň alebo Paríž? Kipferl alebo croissant? Vyberte si, čo ochutnáte s BUBO. Zájazdy do Paríža.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Francúzsko
- Bageta – legendy o vzniku jedinečného pečiva
- Francúzska riviéra
- Región Champagne
- Chamonix-Mont-Blanc - tipy
- Provensálsko - tajné tipy
- Tip na reštauráciu v Bordeaux
- Annecy - čo ochutnať
- Francúzske Alpy
- Omaha Beach, Normandia
- Yvoire - najkrajšia dedinka Francúzska
- Aiguille du Midi - najkrajšie Alpy
- Bretónsko - čo vidieť
- Carcassonne je jedno z najkrajších miest Francúzska
- Mont Saint Michel, Francúzsko
- Josephine Bonaparte, rodáčka z Martiniku
- Mont-Saint-Michel - boj s pieskami času
- Vodné zrkadlo v Bordeaux
- Marseille - katedrála Major
- Prístav v Marseille
- Mont Blanc